Velká severní?

Velká severní? https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16571/mid_velka-severni-doh-16571.png 4 141 10

Vlaštovky a Amazonky série

< 12. díl >

Vlaštovky, Amazonky a kapitán Flint se plaví na Lachtanu po severozápadním pobřeží Skotska u ostrovů Skye a Lewis. Dick zjistí, že na jednom z ostrovů asi hnízdí vzácná Potáplice severní, či lední? Tento pták dosud nikdy na Britských ostrovech nehnízdil. Je potřeba Potáplici chránit před nebezpečným ptáčníkem.

Žánr:
Dobrodružné , Pro děti a mládež

Vydáno: , Toužimský & Moravec
Originální název:

Great Northern? , 1947


více info...

Přidat komentář

Rose-Mary
15.06.2023 5 z 5

Jedna z posledních Ransomovek, která se mi rovněž moc líbila, přestože se neodehrávala na jezeře v Severní Anglii, ale na moři, kam pozval kapitán Flint všechny děti, Vlaštovky, Amazonky i Dicka s Dorotkou.
Jejich plavba byla už u konce, když se začal odehrávat zajímavý příběh plný dobrodružství. Dick spatřil své oblíbené potáplice, které toužil zde na Hebridách vidět. Nakonec poznal, že jsou to velké severní, dokonce to byl pár, který hnízdil, což bylo pro britské ostrovy nepravděpodobné. Aby svůj objev dokázal a navíc zachránil ptáky před nepřítelem, který je chtěl získat pro odběr vajec a vycpané uložit do své sbírky, musel Dick podniknout záchrannou akci, při které mu všichni kamarádi pomohli.
Děti se též seznámili s domorodým kmenem a jejich mladým náčelníkem.
Kniha byla poutavá až do konce a díky jejich soudržnosti a pomoci se Dickovi podařilo potáplice zachránit. Příběh skončil dobře.

PPardinio
13.10.2021 3 z 5

Hezky napsaná kniha o partě dětí v čele s kapitánem Flintem. Jako malý kluk jsem si k autorovi bohužel cestu nenašel, i-když je v jeho knihách tolik přátelství, dobrodružství a lidskosti. Chtěl jsem si autora připomenout i v dospělosti a vybral si tento příběh. Pěkné 3* (hlavně za popis ostrova, pitského obydlí a života páru potáplic).


AshlinkaV
18.04.2019 5 z 5

Další čtivá knížka od Ransoma o partě děti a jejich dobrodružství.

pepa4081
09.04.2019 5 z 5

Po přečtení téhle knihy na mne padne na chvíli smutek, protože to je bohužel poslední z mých milovaných Ransomovek. Trochu mne mrzí, že konec není víc rozvedený, ale jinak jde opět o napínavý, přitom vlídný příběh. Mohu jen vřele doporučit.
Nanejvýš uspokojivé.

Boogie007
20.02.2019 4 z 5

Příběh o objevu a záchraně velké severní potáplice nepatří tak úplně k mým nejoblíbenějším. Možná to bude i proto, že jsem se k přečtení dostala až v dospělosti a tak zmizelo to dětské vnímání a nadšení.

tiki
27.12.2018 4 z 5

Pomalý rozjezd, ale zajímavá zápletka a napínavý konec.

Ran
05.07.2018 4 z 5

Je to hezká dobrodružná knížka.

Květinka008
22.05.2017 3 z 5

Když já si vždycky na začátku každé knížky říkám, že je to nuda, a ona se kolem půlky rozjede tak, že nejde přestat číst! :-) Super námět, pro mě i fajn, že dostaly prostor vyniknout další postavy, hlavně Dick. A překvapuje mě, že ač jsou Titty a Dorotka tak podobné povahy, obě s fantazií a "psavé", nenašly k sobě bližší cestu. U každé knížky taky přemýšlím, kolik let je Zuzaně, když se chová hrozně upjatě jako dospělá. A romantická část mého holčičího já by ráda podsunula Johnovi a Nancy zamilování :-)

1bastinka
07.08.2014 4 z 5

opravdu zajímavá kniha jen mi připadala na rozdíl od jiných knih z této série trochu moc vážná

Dandy1966
13.10.2012 5 z 5

Skvělá dobrodružná knížka stejně jako i všechny další ransomovky. Poprvé jsem ji četl na internátě v učilišti, teprve snad po dvaceti letech se mi ji podařilo koupit.