Velká šestka

Velká šestka https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245644/mid_velka-sestka-245644.jpg 5 130 11

Vlaštovky a Amazonky série

< 9. díl >

Napínavý detektivní příběh šestice dětských kamarádů, kteří po vzoru slavného Scotland Yardu zahájí vyšetřování po tajemném, který odvazuje lodě a pouští je po řece. Musí přece očistit nesprávně obviněné členy klubu Lysek... Kniha vychází v češtině potřetí.

Žánr:
Dobrodružné , Pro děti a mládež

Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

The Big Six , 1940


více info...

jana-cisarova
jana-cisarova
06.01.2024 5 z 5

Velká šestka je příběhem šesti přátel z Klubu Lysek na konci letních prázdnin. Tom a hoši ze Smrti a slávy očekávají příjezd jejich kamarádů Dicka a Dorotky.
Jožka, Bill a Péťa se těší, že budou moci na Smrti a Slávě přespávat.
Než přijedou jejich kamarádi Dick s Dorotkou, odváže někdo motorový člun, který kotví blízko jejich lodě. Všichni si myslí, že je to jejich dílo. A proč ne, když jejich starší kamarád Tom už jednu loď na jaře odvázal?
Lodí je odvázáno víc, ne jenom v jejich vesnici, ale i v těch dalších, a to vždy, když tam v tu dobu je Smrt a sláva. Naštěstí Dorotka pochopí, že někdo to na kluky hraje, aby je očernil a dostal je pryč z řeky.
Záškodník je vypátrán díky jejímu smyslu pro detektivní činnost a hoši ze Smrti a Slávy jsou očištěni.
Kniha se mi líbila stejně, jako všechny Ransomovky, i když jsem v ní postrádala Vlaštovky a Amazonky.

Rose-Mary
Rose-Mary
19.10.2023 5 z 5

(SPOILER) Méně známá kniha od Arthura Ransomea, jejíž děj se odehrává, stejně, jako předchozí díl, Klub Lysek, na Norfolkských řekách.
Je příběhem šesti přátel z Klubu Lysek na konci letních prázdnin. Tom Dudgeon a hoši ze Smrti a slávy očekávají příjezd jejich kamarádů Dicka a Dorotky. Sestry Levka a Pravka jsou v Paříži na internátě, kam je odeslal jejich otec.
Jožka, Bill a Péťa si užívají zrenovované lodě, aby na ní mohli přespávat. Jednoho dne někdo odváže motorový člun, který kotví v blízkosti Smrti a slávy. Všichni jsou přesvědčeni, že tento čin mají na svědomí Jožka, Bill a Péťa. Aby toho nebylo dost, jsou odvázány další lodě: V Potter Heighamu, v Ransworthu, i jinde v Horningu. Jako naschvál je to vždy, když se na místě blízko nich ocitli kluci ze Smrti a slávy. Všichni podezírají je a toto podezření vyvrcholí v nenávist všech lidí, dokonce i jejich přátel.
Dorotka se projeví jako velký znalec a detektiv. Založí klub na vyšetřování zločinů „Scotland Yard“. Sbírají důkazy, aby přesvědčili všechny jejich nepřátele, kteří je odsuzují, že lodě odvazuje někdo, kdo je nenávidí. Kdo chce, aby tyto zločiny padly na Lysky, a aby hoši museli zmizet z řeky.
Tato kniha se mi líbila, stejně, jako ostatní Ransomovky, měla dokonce detektivní zápletku, což ji učinilo ještě zajímavější. Jejich pátrání je nakonec úspěšné a jméno hochů je očištěno.


Kabuky
Kabuky
24.03.2023 5 z 5

Velmi zajímavá kniha.

Boogie007
Boogie007
27.02.2019 5 z 5

V této knížce A. Ransome dále rozvíjí příběh skupinky klubu Lysek a sourozenců Dicka a Dorotky. Je to příběh hezky detektivní, Lysky se musí očistit z velmi nepříjemného nařčení. Úplně se s nimi zalykám nad nespravedlností, s jakou s nimi ostatní zacházejí a bezmocí, které děti naštěstí nadlouho nepodléhají. A musím vyseknout velkou poklonu Dorotce ... snad budoucí detektivní vyšetřovatelce ;-)???

pepa4081
pepa4081
03.02.2019 5 z 5

Pan Ransome dokázal ve všech svých knihách udělat dobrodružství z obyčejných věcí, ale tohle už je skoro dětská detektivka. Vždy znovu držím palce Lyskám, jsem naštvaný na jejich protivníky a mám příjemné mrazení, jak to dopadne, i když čtu knihu už po nevím kolikáté. Jako vášnivý rybář, který nikdy neplachtil, ale o to víc toho navesloval, mám k této knize hodně blízký vztah. Jako všechny Ransomovky mohu vřele doporučit.
Nanejvýš uspokojivé.
Technická poznámka: V mém překladu knihy váží štika něco přes 30 funtů. Jediný funt, který jsem objevil odpovídá 0,408 kg, tedy cca 12,5 kg. Taková štika by měřila asi 115 cm.
Největší u nás chycená štika: 137 cm 27 kg. Těm klukům dodnes jejich úlovek závidím.

Mr.Fox
Mr.Fox
27.11.2018 5 z 5

Tohle je jedna z nejvýraznějších knih mého mladí, která mi zůstala na paměti. Vzpomínám si, že to byla snad jediná kniha, která mě zaujala v rámci jakéhosi čtenářského katalogu, který každý měsíc putoval po třídách základních škol. Chodíval jsem do knihovny, ale tuhle jsem z mě neznámého důvodu tehdy vyloženě chtěl vlastnit. Četl jsem ji několikrát, vždy samostatně mimo sérii. A vždy se mi hrozně líbila. Chtě nechtě, pro mě nostalgie, kterou z knihovny nevydám. :-)

AshlinkaV
AshlinkaV
01.12.2016 5 z 5

Nejraději mám příběhy Vlaštovek a Amazonek, ale i tady kde byli jen Dorotka s Dickem a klub Lysek jsem byla napnutá a příběh se mi moc líbil. Hlavně zapálení Dorotky pro detektivní práci :-) Už se těším na další knihu (Slečna Lee).

Daydreamer
Daydreamer
02.03.2016 4 z 5

Ano, souhlasím, dobrá kniha, ale nejraději mám Blackettovy, Walkerovy a Callumovy pěkně pohromadě! :-)

EllieK.
EllieK.
12.01.2016 4 z 5

Dobrá kniha, ale na Vlaštovky a Amazonky nemá:-)

JiříŠkorpík
JiříŠkorpík
24.08.2013

Jako dítěti se mi velmi příjemně četla, a proto jsem si ji nechal v knihovně.

Dandy1966
Dandy1966
13.10.2012 4 z 5

Trošku jiná knížka než ostatní ransomovky, ale stejně skvělá!

Autorovy další knížky

Arthur Ransome
anglická, 1884 - 1967
1959  93%Boj o ostrov
1988  93%Trosečníci z Vlaštovky
1958  92%Zamrzlá loď kapitána Flinta
1964  94%Holubí pošta
1961  84%Petr Kachna

Kniha Velká šestka je v

Přečtených208x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených12x
Knihotéce103x
Chystám se číst12x
Chci si koupit10x
dalších seznamech3x