Tábor U tajuplného moře

Tábor U tajuplného moře https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73525/tabor-u-tajuplneho-m-73525.jpg 5 154 17

Přidat komentář

jana-cisarova
21.04.2023 5 z 5

Sourozenci Walkerovi se dočkali příjezdu tatínka, komodora Walkera, který má nastoupit místo v Shortly. Rodiče věřili, že bude mít aspoň týden dovolené, tak naplánovali výpravu pro celou rodinu do neznámých míst, které jim doporučil Jim Brading a půjčil jim na výzkumy svoji loď. Vzápětí přichází rána v podobě příkazu prvního lorda z admirality, aby se tatínek okamžitě dostavil do Shortly. Ukázalo se, že plánovaná cesta odpadá, neboť na celý další týden mají rodiče hromadu práce a zařizování.
Rodiče moc mrzí, jak jsou děti zklamané, tak jim zajistí odvoz na Hastrmanovi do neznámých Záhadných vod, kde se utáboří na jednom ostrově, v krajině uprostřed bažin, ostrůvků a zálivů, které se mění několikrát za den s přílivem a odlivem. Děti mají za úkol zmapovat ostrovy, pevninu a okolí záhadných vod, než pro ně rodiče přijedou. To ještě netuší, že maminka pozvala na tuto výpravu i Nancy a Peggy Blackettovy.
Spřátelí se s místním hochem, který patří k divochům, kteří si říkají Úhoři, mají tajná hesla a totemy. Děti se pak skamarádí i s ostatními divochy, kteří jim pomáhají s mapováním a výzkumem Záhadných vod. Nejmladší sestřička Bridget je nadšená, když si ji vyberou za lidskou oběť na jejich divošské slavnosti. Užijí si i Amazonky, hlavně Nancy, kterou válčení baví víc než mapování.
Děti zažijí hodně dobrodružství. S mapováním terénu musí pospíchat, nevědí ve který den pro ně rodiče přijedou se záchrannou lodí. Dokážou toho víc, než si mysleli, za to ale vděčí svým novým přátelům.
Kniha je velmi zajímavá, čtivá. Líbí se mi přístup rodičů k dětem, jak rozumí jejich hrám a dokážou se vžít do jakékoliv situace a hry, jakou si děti vymyslí.

Rose-Mary
31.03.2023 4 z 5

Tato kniha byla neméně zajímavá než ostatní Ransomovky, ale její místo, kde se příběh odehrával, bylo jinde než na jezeře v severní Anglii v kraji Lake District.
Děti dopluli s rodiči do kraje, kde se měnila krajina během dne s přílivem a odlivem. Loď je vysadila na ostrově uprostřed bažin, kde si postavili tábor. Rodiče museli odjet, neboť tatínek nedostal dovolenou po příjezdu z Číny, a jeho šéf z admirality ho potřeboval už brzy po jeho příjezdu.
Tatínek jim dal za úkol vypracovat mapu "Záhadných vod", území, které bylo obklopeno vodou a skládalo se z ostrovů a poloostrovů. Rodiče je překvapili, že na tuto výpravu pozvali i Nancy a Peggy Blackettovy, které za nimi druhého dne přijely.
Našli si tu kamaráda, později jich bylo v partě víc. Měli s sebou i nejmladší sestřičku Bridget. Prožili hodně dobrodružství, průzkumy, mapování, i válečný stav.
Kniha se mi také líbila, ale přesto mám nejraději příběhy Vlaštovek a Amazonek, které se odehrávají u nich doma na severu na jezeře, nebo při hledání zlata na Vysočině.


Teclaireddy
11.08.2021 5 z 5

Vlaštovky a Amazonky patří mezi knihy mého dětství. Tuto jsem si tolik nepamatovala, a to víc jsem si ji tedy užila i po letech. Co se ale nezměnilo - při čtení všech těch pokrmů, které Zuzana připravuje, dostávám často hlad. A i v dospělosti občas drhne moje představivost při popisech, jak kdo zatáhl za které lano atd. Ale to k tomu patří, to je také kouzlo Vlaštovek, dětem to každopádně rozšiřuje slovní zásobu (pamatuji si, jak jsem se ptala rodičů, co je to ráhno, stěžeň apod.).
Záhadné vody v sobě podle mě mají to nejlepší z Vlaštovek - neznámé, vzrušující prostředí, setkání s jinými dětmi a dobrodružství, které určitě inspirovalo mnoho dětských her.

Broukodrak
08.06.2019 5 z 5

Další dobrodružství Vlaštovek a Amazonek, které jim závidím. Vlaštovky jedou na ostrov, na kterém budou tábořit, a chtějí ho zmapovat, ale objeví podivné stopy, sledují je a nakonec poznají nového kamaráda Dona, kterému dali přezdívku Mastodont a uzavřou pokrevní bratrství. Poté přijedou Amazonky a utáboří se s nima. Jenomže Mastodontovy kamarádi Úhoři se dozví o příjezdu Vlaštovek a Amazonek a chtějí po Mastodontovy, aby je vyhnal... Dopadne to velice zajímavě, moc se mi to líbilo, protože miluju příběhy ve kterých se táboří. Doporučuju skautům a těm, kteří někdy byli na táboře.

pepa4081
31.03.2019 5 z 5

Jako všechny Ransomovky jsem i tuto přečetl již po několikáté, už jsem si ale nepamatoval, jak moc se mi líbila. Snad, že je zasazena do trochu podobného prostředí jako příběhy od jezera, a jsou zde (mimo Dicka s Dorotkou) všichni mí oblíbení hrdinové a ještě pár navíc. Opět je zde z pár celkem běžných příhod sepsán úžasný a napínavý příběh. Vřele Doporučuji.
Vrcholně uspokojivé.

Boogie007
24.02.2019 4 z 5

Jen pár dnů poté, co se Walkerovic sourozenci vrátili z nechtěné cesty po moři, už před sebou měli vyhlídku na další dobrodružství. Cílem expedice se stalo zmapování neznámého území. Čeká je tu jedno překvapení za druhým ...

Květinka008
27.04.2017 5 z 5

Mojí nejoblíbenější (Boj o ostrov) se nic nevyrovná, každá další knížka, kterou čtu, mi připadá oproti "Boji" ze začátku nudná... A pak se nemůžu odtrhnout, jsem ponořená v bažinách s dětmi a je jedno, jestli sedím v MHD, ležím v posteli, měla bych vařit... A nakonec je mi líto, že příběh končí a já se opět musím s kamarády rozloučit :-( Tento skončil obzvlášť rychle, nečekala jsem takové utnutí. Ale zase se projevily další charaktery, v Záhadných vodách mě trochu rozčilovalo chování suverénky Nancy a zase příliš dospělácké jednání Zuzany. Nejradši mám asi Titty, Bridget je super holčička! :-)

kapr
13.03.2017 3 z 5

Arthur Ransome

Můj oblíbený autor. Nic víc není potřeba dodávat.

vaclav9214
28.10.2016 5 z 5

Pěkně napsaná a při čtení se nemůžete odtrhnout :)

imi
05.05.2016 5 z 5

Toto som čítal ešte ako dieťa v starom vydaní pod názvom Tábor u Tajuplného moře s krásnymi ilustráciami od Zdeňka Buriana. Nové vydanie v edícii Střelka už ako Záhadné vody ma trochu sklamalo, ale dá sa to pochopiť, pretože to som už čítal ako dospelý a vnímal som v knihe už iné veci. Určite jedna z najlepších Ransomoviek.

Daydreamer
02.03.2016 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších Ransomeovek.

Zmiu
26.02.2016 5 z 5

Záhadné vody byla v dětství moje nejoblíbenější Ransomovka, nejspíš kvůli postavě Mastodonta. Teď když si čtu po letech všechny Ransomovky znovu, tak bych je asi řadila jinak. Ale ten svět záhadných průlivů a měnící se krajiny je pořád stejně fascinující.

Tauriel
23.11.2015 5 z 5

Moje nejoblíbenější kniha od Artura Ransoma. Vyrostla jsem na ní a ještě dnes se k ní ráda vracím.

Lost Soul
11.06.2014 5 z 5

Velmi příjemný návrat do dětství

Furik
06.01.2014 5 z 5

Super knížka a nejoblíbenější knížka od Ransoma

Oswald
16.02.2013 5 z 5

Asi moje nejoblíbenější ransomovka. Kapitolu XXII Krev a jodová tinktura si pamatuji i po dvaceti letech.

Ellis
03.05.2011 5 z 5

Jedna z nejlepších a mých nejoblíbenějších knih dětství. Krásné dobrodružné čtení. Četla jsem několikrát a pokaždé jsem se ponořila do příběhu, prostě paráda. Dětem určitě doporučuji.