Vlaštovka, kočka, růže, smrt

Vlaštovka, kočka, růže, smrt https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/363273/mid_vlastovka-kocka-ruze-smrt-zHo-363273.jpg 4 123 36

Inspektor Van Veeteren série

< 9. díl >

Spojitost mezi škrtičovými oběťmi je velmi slabá. Když bývalý komisař Van Veeteren neochotně opustí bezpečí svého antikvariátu, aby se zase jednou utkal s poslem smrti, objeví vzorec se silnými vazbami na svět knih. Blake. Musil. Rilke. A vytuší, že má tu čest s vrahem nezvyklého typu. Velmi nezvyklého. Vlaštovka, kočka, růže, smrt je devátým detektivním příběhem Nesserovy cenami ověnčené série o policistech z fiktivního města Maardamu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Svalan, katten, rosen, döden , 2001


více info...

Přidat komentář

čef
20.08.2023 4 z 5

Velmi zvláštní detektiv typu Sherlock Holmes se dobírá k řešení pomalu, stejně jako policie, s kterou úzce spolupracuje. Bohužel je zde opravdu dost různých filosofických úvah mnoha postav, které mně osobně příliš neberou. Tím se kniha dostává na rozsah více než 400 stránek, z nichž mne tak 100 nudila. Celkově však uznávám kvalitu příběhu, zápletky i její řešení.

kolacky
30.10.2022 5 z 5

Pomoc! Já jsem taky nepřišla na tu růži!
Jinak zase skvělé čtení. Vraha sice nedopadli, ale dopadl, jak si zasluhoval. A nějaké "ty vole" mě naprosto nerozhodilo, občas mi to uklouzne taky.
Kdo šťouchl Münstera? Určitě učitel!
A angličtina? Nejsem v ní nijak brilantní, ale celkem všemu jsem rozuměla.


broskev28
13.09.2022 4 z 5

Tentokrát snižuju hodnocení, ale je to opravdu subjektivní - nesedí mi téma a hodně se mi nelíbilo časté zvířecí oslovení, i když v tom je možná autor nevinně?
Pobavil mě komentář kackahracka: kolik práce si s ním dala, když vypsala všechna jména začínající konkrétním písmenem, to je skvělý postřeh a já jsem si toho vůbec nevšimla.
Každopádně Van Veeteren nezklamal a já mu moc závidím jeho úžasnou práci v antikvariátu i jeho neméně úžasnou životní družku. A už si ve čtečce chystám další nepřečtené díly téhle série.

foxys
08.09.2022 3 z 5

Osekat minimálně o 100 stran a bylo by to na 5 hvězdiček. Škoda těch vleklých pasáží, kdy detektivové jen pořád dokola opakují, že nic neví a na nic nemůžou přijít.

janastok
27.07.2022 5 z 5

Ani tentokrát mě autor nezklamal. Čtivé, vtipné, uvěřitelné.

kopeceli
09.04.2022 3 z 5

Moje první setkání s autorem. Velmi čtivé, navíc mne potěšilo, že to není severské psycho, které nečtu a kterého jsem se bála. Pustila bych se díky velmi příznivému dojmu i do jiných knih autora, ale nevím, nevím. Neumím totiž anglicky. Takže netuším jaké verše postavy citovaly, na mnohých místech dokonce nevím, co si říkali policisté. Tohle mne hrubě nebavilo. Za první republiky překladatel pro blbce originál textu psaný kurzívou přeložil pod čáru dolů na stránku. Díky tomu jsem si nejen užila knihu, ale ještě se naučila mnohé fráze a slovíčka ze západních jazyků. V této knize toto chybí, je to překlad určený pouze pro anglicky hovořící čtenáře. A to je tak závažná vada na kráse, že nějaké “Ty vole” v textu mě nijak neznepokojilo, naopak jsem tuto frázi používala zhusta také. Nepřeložený a pro mne zcela nesrozumitelný text je pomalu na každé straně knihy. Takže s Nesserem nejspíš končím. Vždyť dobrých překladů jiných autorů je na trhu dost.

SilvieSisinka
02.04.2022 4 z 5

Skvělá detektivka plná napění.Muj oblíbený autor.Pise vše srozumitelně,vždy to dává smysl.Plus bonus pokaždé na konci knihy vše vysvětlí.

Belanna
29.09.2021 5 z 5

Kdo umí, ten umí.
Další super knížka ze série VV.

janulka.nulka
10.07.2021 5 z 5

Ani tentokrát mě autor nezklamal, doporučuji.

ZuK1
06.12.2020 5 z 5

Další skvělá knížka Håkana Nessera, tentokrát se do vyšetřování opět zapojuje i inspektor Van Veeteren. Výborné, vtipné, čtivé, napínavé ...
Musím však souhlasit s komentářem „soukroma“ a její připomínkou k překladu.
I pro mě bylo naprosto nepochopitelné používání „ty vole“, které překladatelka s oblibou a opakovaně vkládala do úst i takovým postavám, u kterých bych to díky jejich charakteristikám považovala opravdu za hodně nepravděpodobné ...

GabrielaSim
21.08.2020

Baví mě, jak tento autor polarizuje čtenáře. Také jste si všimli, jak někoho strašně bavil začátek této knihy, pro někoho byl začátek prostě k nepřežití ? Etc.Přečetla jsem, co od Nessera u nás vyšlo, mám dojem, že autor je trošku nevyrovnaný, některé knihy se mi zdály výrazně horší, ale převažují ty zajímavé , tedy, alespoň pro mě. Někomu připadají dialogy nudné, to nechápu, autor mi přijde velmi vtipný.
Jediné, co mě poněkud irituje, jsou šílené názvy neexistujících měst, ale dá se zvyknout. Ono to patří k humoru autora, poznávací znamení... Docela by mě zajímalo, jaké má autor vztahy k Holandsku a Polsku, kromě severských jazyků se úmyslně zpotvořené holandské a polské výrazy v jeho knihách objevují často.

Mindy
11.07.2020 5 z 5

Moje druhá kniha od tohoto autora a opět velká spokojenost. Jeho styl psaní mě prostě baví, četlo se mi to dobře, v postavách se dalo orientovat naprosto bez problémů. Můžu jen doporučit.

lucie4529
24.06.2020 3 z 5

Průměrná detektivka. První třetina se četla celkem dobře, ale zbytek jsem se vyloženě nudila. Nechápu toto vysoké hodnocení.

kackahracka
02.03.2020 1 z 5

(SPOILER) Absolutně nechápu vysoké hodnocení téhle knížky. Jde o naprosto průměrnou detektivku, která zaujme snad jen velmi slušným začátkem. Jde o jedinou částí knížky, od které jsem se nedokázala odtrhnout. Nadšení vyprchalo někde za první třetinou, od té chvíle se děj neskutečně vlekl a byl tak neuvěřitelně fádní, že jsem zapomínala o čem dějová linka je dokonce už během čtení. Teď, pár dní poté, si vybavuji jen téma škrtiče a popis velmi podstatné činnosti, kterou je vytáhnutí krabky na balení cigaret, jelikož to některá z postav dělala zhruba každou třetí stránku. Celkově šlo v knize o partu neustále zhulených, otrávených a líných idiotů, kteří se shodli akorát na tom, že jim vyšetřování moc nejde. Arsenál postav přesáhl číslo 50. U třicátého jména jsem si přestala psát orientační seznam zúčastněných, ke kterému jsem šáhla z důvodu, že měl autor pervezní touhu pojmenovat drtivou většinu svých postav na písmena M a K. V knize se tak můžete setkat s Martinou, Monikou, Mikaelem, Maud, Morenovou, Meussem, Mulderem, Munsterem, Mannerem, Mattiasem, Marieane, Maureen, či Maartenem. Pak taky s Kammerovou, Klingerweikeovou, Kerranem, Klimkem, Kristinou, Kortsmannovou, Keerenwertovou, Kramerem, Koukonarisem či Katzovou. Pokud by vám to bylo málo, zaměřil autor svou úchylku ohledně písmen též na místa děje, dostanete se tak buď do Maardam, nebo do Megsje, Moerckstraat či Meijkstraat. Ne, že bych od detektivky čekala pohodové čtení, ale tohle je už i na mě moc. Vraha nakonec místo slavné policie odkrouhla zcela bez nějakého významného úsilí či geniálního plánu postižená ženská v šátku, omlouvám se všem, kterým jsem touto informací ukradla podstatu knížky a neoznačila to za spoiler, ale spíš si myslím, že byste mi za to měli poděkovat. Ušetřila jsem vám několik hodin utrpení, věřte mi. Něco podobného už nikdy více. Tu jednu hvězdu jsem vycucala za výborný začátek, kvůli kterému jsem to celé taky chtěla dočíst. Ale příště dám na vnitřní pocit a švihnu s takovou kravinou o noční stolek rovnou.

Jiparis
08.01.2020 5 z 5

Perfektní, tak tahle detektivka mě dostala. Má spád , invenci, napětí a prvoplanově jsem netušila, kdo za vším je.

Lejdus
09.11.2019 3 z 5

Za me prumerna detektivka. Pribeh byl velmi dobre promysleny, ale pro mne byl vysetrovatel na volne noze mirne nesympaticky. Taky mne v knize moc nebraly "filozoficke" polemizovani vraha nebo nekterych postav. Kvuli tomu take neni kniha pro me vynikajici, ale jen prumerna. Co se tyce nazvu knihy - nejak jsem si nevsimla spojitosti ruze. Nejak mi to uniklo.

Rade
29.10.2019 4 z 5

Dobrá a chytrá detektivka, možná bylo pro mě malým problémem to, že jsem skočila do rozjeté série (zaujal mě název knihy ve volném výběru v knihovně), a tak jsem se trochu ztrácela v množství policistů a jejich rodinných trampot, na druhou stranu to není něco, co by ovlivnilo srozumitelnost vlastní detektivní linie.
Plusem je logicky vystavěný detektivní příběh bez překvapivých obratů i to, že můžeme vše pozorovat i očima pachatele. Úplný závěr se mi přesto zdál malinko překombinovaný, ale to je věc pohledu.
Fiktivní severská země, kde nerozumí švédsky, mi pro účely takto pojaté reálné detektivky, ve které cestujeme po jinak zcela skutečné Evropě, trochu vadila, jinak lehký humor, který prostupuje celou knihou, mi naopak vyhovoval velmi.

ivoiro
08.10.2019 4 z 5

Jo, kniha to byla zajímavá.

šipek
06.08.2019 5 z 5

Velice dobrá detektivka plná napětí. Inspektor Van Veeteren se do vyšetřování zapojí v druhé polovině knihy a určí směr vyšetřování. Tuto knihu vřele doporučuji.

000nugatovej
11.07.2019 4 z 5

Napínavé, s vypointovaným koncem. U Nessera mi ani nevadí vedlejší linky. Příjemně mrazivé letní čtení.

Autorovy další knížky

Håkan Nesser
švédská, 1950
2015  77%Muž bez psa
2012  71%Síť
2016  74%Dívka, která nikomu nechyběla
2013  70%Hlavolam
2013  71%Čtvrtá oběť

Kniha Vlaštovka, kočka, růže, smrt je v

Přečtených172x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených6x
Knihotéce128x
Chystám se číst76x
Chci si koupit12x
dalších seznamech2x