Vlastní životopis

Vlastní životopis https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454309/bmid_vlastni-zivotopis-Z0o-454309.jpeg 5 315 68

Titul, jenž vychází u příležitosti 130. výročí narození Agathy Christie a 100. výročí zahájení její mimořádně úspěšné spisovatelské dráhy, potěší jistě všechny příznivce Královny zločinu. Ta se na prahu šedesátky rozhodla sepsat vlastní životopis. Pracovala na něm s přestávkami plných patnáct let. Kniha vyšla v roce 1977, rok po její smrti. Christie nás v ní provází svým dětstvím, prvními láskami, oběma manželstvími, dozvíme se, kde a jak získala znalosti z medicíny, toxikologie či archeologie pro své rafinované případy, poznáme její postřehy o společnosti, v níž žila. A snad i pochopíme, jak se dokázala vymanit z vlivu viktoriánské výchovy či proč dobrovolně snášela útrapy cestování. Součást knihy tvoří fotografická příloha s rodinnými snímky.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: ekniha , Kalibr
Originální název:

An Autobiography , 1977


více info...

Přidat komentář

Jája92
27.12.2023 5 z 5

Nemohu jinak, než dát této knize plné hodnocení. Se zatajeným dechem jsem četla o jedné z nejslavnějších autorek detektivek.
Kniha má sice mnoho stran, ale vůbec jsem se u nich nenudila. Život A. Christie byl převelice pestrý, dramatický a překvapilo mě, jak jej A. zvládala s bravurou a skromností.
Už čtení o jejím dětství, rodičích, cesta ke spisovatelské dráze, společnosti okolo ní, nemohla jsem se odtrhnout. Dozvěděla jsem se mnoho zajímavých informací o jejím soukromém životě, myšlenkách a přání.
Kdyby autorka tušila, že mnoho let po jejím skonu, je stále vyhledávanou autorkou a její knihy se těší velké oblibě.

jiri2737
30.11.2023 5 z 5

Jako audiokniha s Alenou Vránovou hluboký zážitek.


Winoga
21.08.2023 5 z 5

Dlouhá, ale velmi dobře napsaná kniha. Hodně se mi líbilo, kolik času věnovala Agatha Christie popisům svého dětství a svých tehdejších představ.

petrarka72
07.08.2023 5 z 5

Ta dáma měla schopnost stát pevně nohama na zemi, přitom při své výšce 172 cm disponovala nadhledem tří- a vícemetrových obrů s ostrozrakem. Její autobiografii prousmíváte - i v případě, že vás (narozdíl ode mne) nezajímá, kdo zabil Rogera Ackroyda nebo z kolika černoušků nezbyl ani jeden... Láska k rodinnému sídlu Ashfieldu, dospívání a hledání místa v přesně nalajnované anglické společnosti, dospělost a dva manželé, dvě světové války, spousta cestování a spousta s vášní budovaných domovů, role manželky a jen pomalu přijímaná role autorky, spousta s rozkoší potkávaných lidí, mezi nimiž má čestné místo služebnictvo, dva zásadní pátrači (pobavilo, že zatímco je Agatha schopná podrobně popsat myšlenkové pochody, které vedly ke zrození Poirota, u slečny Marplové se spokojí s konstatováním, že se prostě nepamatuje), archeologie v Iráku, Sýrii a jinde - a archeologie vlastní paměti... Trochu nejistá, hodně tvrdohlavá, velkorysá a velmi, velmi sebe-vědomě ženská v době, kdy se z toho nedělala věda. Spisovatelské práci věnuje podrobněji až poslední kapitoly, do té doby je to život, život, život... Vydání z roku 2013 potěšilo (třebaže v mém výtisku je cca dvacet stran vloženo obráceně), překladem Marty Staňkové i podrobným rejstříkem na konci.

LubosHacala
04.07.2023 5 z 5

Pro fanoušky ACh prostě nutnost.
Vřele doporučuji v audioverzi načtené paní Alenou Vránovu. Skvělé!!!

Kokoska92
26.06.2023 5 z 5

(SPOILER) Tato kniha pro mě byla velikým překvapením. Jsem z ní nadšená. Byla to pro mě přímo studnice nových informací. Líbila se mi autorčina vášeň pro cestování, jízdu vlakem, psaní i archeologii. Překvapilo mě, jak byla plachá, že měla potíže s ústním projevem i pravopisem. Obdivuji její pokoru, moudrost a ohromnou radost ze života. Knížku bych určitě doporučila těm, kdo se potýkají s těžkostmi, třeba na jejích stránkách naleznete povzbuzení a naději na lepší zítřky. Ale přečíst si ji může rozhodně každý, je to opravdové pohlazení pro duši.

Knižní střípky
09.06.2023 5 z 5

Poslech audioknihy

Agathin životopis jsem za svůj život četla již několikrát a konečně jsem se dočkala i audioknihy. Jakou já měla radost, když jsem zjistila, že u OneHotBook se načítá tento skvost, radost level milion!

Co vám mám psát? Teď to bude znít mimořádně úchylně, ale bylo to více než 29 hodin absolutní slasti. Pokud jsem vás ještě nenalákala, tak když nyní napíšu, že audioverzi namluvila pyšná princezna, tak už musíte být lapeni stoprocentně.

Tvorba Agathy Christie je pozoruhodná a mimořádná, a to samé se dá říci i o jejím životě. Na životopise začala pracovat roku 1950 a dokončila jej roku 1965, vyjít směl až po její smrti.

Někdo mu vyčítá nudnost a zdlouhavost, já ten pocit nikdy neměla. Pokud obdivujete tuto dámu stejně jako já, musí to být pro vás fascinující čtení. Agatha měla úžasný smysl pro humor, takový ten suchý, mírně sarkastický, který je znát ve všech jejích detektivkách, a když se nám rozhodla povyprávět příběh svého života, tak i zde je znát její nezaměnitelný rukopis.

Pokud se chcete dozvědět, jaké měla dětství, co ji utvářelo, v jaké rodině vyrůstala, co ji přivedlo ke psaní, pohled na její dvě manželství, na rodičovství a na všechny důležité milníky v jejím životě, Vlastní životopis nemůžete vynechat. Byť jsem tuto knihu četla v minulosti již několikrát, stejně jsem poslouchala se zatajeným dechem, královsky jsem se bavila, ale byla jsem místy i dojatá. Za svůj život jsem přečetla již mraky životopisů, ale tento je za mě jednoznačně nejlepší.

Kackac77
09.05.2023 5 z 5

Knihu jsem poslouchala jako audioknihu. Naprosto mě uchvátila, před 29 hodin poslechu a ani chvilku jsem se nenudila.
Já nejsem typický čtenář detektivek, od Agathy jsem četla jenom jednu, ale po přečtení životopisu to napravím. Co se mi na knížce hlavně líbilo je, jaký byla Agatha Christie člověk. Jak si uměla užít život, když to šlo a nedělat ze života vědu. Její vztah k dceři, k manželovi č.1 i č.2, ale i vůbec vztah k lidem, to jsem musela obdivovat. Měla ráda lidi, připadali jí zajímaví, to je z knihy cítit. Taky měla smysl pro dobrodružství, to jsem zase vnímala z jejího cestování.
Prostě kniha je skvělá a doporučuji vřele.

milary
25.04.2023 5 z 5

Agatha Christie se v úvodu vtipně zamýšlí nad opodstatněností pnutí, které vede přemnohé jedince k psaní a vydávání vlastních životopisů. I když je jasné, jak dumá, že každého zajímá jen a jen jeden život, a to ten jeho. :))
No, není to tak úplně pravda, i když o užitku z toho, vědět o kdekom všechno, se dá s úspěchem pochybovat.
Agatha ovšem nebyla "kdekdo"...

Věhlasná spisovatelka nespěchala; mozaiku svého života skládala dlouhých patnáct let, než v pětasedmdesáti lakonicky poznamenala něco v tom smyslu, že už není co dodat. :)
Vůbec to není jen o A. Ch. - královně detektivek. Jen styl psaní napovídá, že autorka byla spisovatelka zcela jedinečných kvalit, což je fakt, který vám nedovolí se od těch stovek stránek odtrhnout.
Ale ani tak by to při tom objemu nestačilo, kdyby...
Kdyby svůj život nevyprávěla osobnost tak mimořádná, s životem tak pestrým a dobrodružným. Kdyby nebyla tak laskavá, nebojácná, sebekritická a shovívavá vůči ostatním. Kdyby celá knížka nebyla protkaná úvahami na nejrůznější témata, bystrými a osobitými postřehy, mnohdy postihujícími i naši současnost. Prodchnutá humorem, typicky trochu poťouchlým, nikdy zlým. Kdyby ji zkrátka a dobře nepsala žena s tak netuctovým uvažováním, s tolika zkušenostmi a živelnou potřebou žít naplno každý den.

Poslouchala jsem audioknihu, četla Alena Vránová. Hlasově se hodila výborně.

knihomol1985
20.04.2023 4 z 5

Životopis jsem začal číst hned jak mi kniha přišla. Rozhodně mohu doporučit - hvězdičku srazilo moc příliš ,,omáčky,, kolem jejich cest a to byl další důvod - ona si tam stěžuje jak nemají peníze - ale ve výsledku, jak může tak jen cestuje a cestuje ale vlastně je ,,chudá,, knihy začne psát a za spisovatelku se ,,nepovažuje,, ale zjistí že s toho jsou peníze... No knihu jsem poctivě přečetl celou doporučuji ji ! Byla jiná doba asi jiný náhled a mít doma služebnictvo ikdyž jste chudý, byl asi standart...

JáraTym
09.04.2023 5 z 5

Nádherná kniha o všem co dokáže přinést život. Byť s občasným skákáním v čase. Jestli se chcete dozvědět něco víc o životě během války a mezi válkami, nebo o tom, kde se bere inspirace pro detektivní příběhy, sáhnout po téhle knížce je pro vás skvělou volbou.

jaroiva
07.04.2023 5 z 5

Dlouho jsem si chtěla přečíst tento životopis své oblíbené spisovatelky. Už jsem ho měla loni na řadě, ale když jsem zjistila, že vyjde v audio podobě, počkala jsem si. A určitě nelituju. Audiokniha je výborná.
Ono nejde tak úplně o životopis, spíš o takový soubor vzpomínek, tak nějak chronologicky seřazených.

Agathu Christie obdivuji nejen jako spisovatelku, ale i jako pokrokovou osobnost. Po poslechu životopisu ji mám ráda ještě víc. S jemným humorem psané "paměti" jsou moc příjemným návratem do dob, kdy Agatha žila, a popisují nejen život samotné autorky, ale i poměry a zvyky její doby.
Protože A. Ch. zde zmiňuje i některé zásadní okamžiky některých svých knih, nedoporučuji číst tento životopis dřív, než přečtete Vraždu Rogera Ackroyda, protože je tam dost zásadní spoiler. Jestli chcete Rogera Ackroyda číst, měli byste úplně zkažený zážitek z (aspoň pro mě) nejlepšího Agathina detektivního románu. Naštěstí mám její knihy přečtené skoro všechny, takže mě se spoiler netýkal.

Moc jsem si to celé užila, takže nemůžu hodnotit jinak než plným počtem a vřele doporučuji nejen fanouškům detektivek A. Christie (s výjimkou těch, co ještě nečetli toho Rogera Ackroyda, vážně, radím vám dobře :) ).

Aligator805
13.02.2023 5 z 5

Upřímná a otevřená zpověď. Bylo velmi zajímavé dočíst se kde brala inspiraci ke všem svým knihám. Jak přišel na svět Poirot nebo slečna Marplová. Velmi hezké vzpomínky na dětství. Opravdu moc pěkná kniha.

Ticiana
22.03.2022 5 z 5

Skvele napsána kniha. Jak je videt možnosti v ty době byli úplně jiné. Škoda toho, ze přeskočila tolik let ke konci knihy. Byla jsem zvedava, jak probíhalo například setkání s královnou. Co se týkalo psani a její inspirace, to bylo hezky vysvětleno. Životopisy moc nečtu, ale tenhle se mi libil.

Pawlisman
10.02.2022 4 z 5

Příjemné čtení a příjemná vzpomínka na staré dobré časy. Trošku mě vytáčel pohled Agahty, jak se jí zdálo, že byli chudí a nic neměli a jen taková průměrná nebohatá rodina. No nic, jiné časy, jiné srovnání. Také malinko škoda, jak bylo období po Druhé světové válce již jen tak hrubě prolítnuto na pár stranách a že se příliš nedozvíte o zákulisí všech těch knih a her, ale stále se dá toto příjemné počtení vřele doporučit. Už se těším ne nějakou tu detektivku :)

Kasiopea333
07.02.2022 5 z 5

Rozhodně stojí za přečtení. Pokud máte rádi její detektivní příběhy, tak vás určitě bude zajímat neobyčejný život neobyčejné spisovatelky.

Fatis04
24.01.2022 5 z 5

Kniha mě doslova nadchla, po jejím přečteni už nemám v podvědomí- paní spisovatelka Agatha Christie, ale moje kámoška Agatha". Je to tak. Ona byla opravdu skvělá, již první stránky životopisu dokazují, že je paní Spisovatelkou opravdu s velkým S. Navíc dozvědět se tolik zajímavých podrobností o obyčejném životě před první válkou a mezi válkami je opravdu velice zajímavé Pro nás někdy zcela nepochopitelné, co se jedná třeba cestování nebo výchovy děti. Za mě určitě stojí za to přečíst.

stajka
11.07.2021 1 z 5

Ač mám detektivky A. Christie ráda, jejím životopisem jsem se nemohla prokousat. Jsou to spíše útržky s popisem doby. Dost mě rušily francouzské věty bez překladu.

namornice
29.05.2021 5 z 5

Dosud nejlepší autobilgrafie jakou jsem četla. Životopis královny detektivek mě fascinoval! Její otevřená, upřímná zpověď je plná radosti ze života, jejich postřehů o lidech, s kterými se stýkala, a o společnosti, ve které žila. Svůj životopis psala celých 15 let a její srovnání, jak moc se doba změnila ať už technologie, móda nebo třeba způsoby cestování mě strašně bavilo. Dobrou třetinu knihy Agatha vzpomíná na své idylické dětství ve viktoriánské době. Atmosféra té doby ze stránek přímo dýchá. Od poklidného života na anglickém venkově, kdy si jako malá hrála o samotě v zahradě, zálibě ve sbírání nábytku, odpolední čaj a porcelánové dezertní talířky s motivem ovoce přes námluvy s tanečními večírky v koloniální Káhiře až po její dvě manželství, cestování, účasti na archeologických vykopávkách i obě světové války -  tato kniha opravdu odhaluje skutečnou genialitu jejího úspěchu
s opravdu ryzím nadšením a upřímností. I když se může zdát v jak okázalém prostředí se nacházela, přesto žila v podstatě skromným životem.
Samozřejmě i informace o tom jak psala své detektivky, jak vytvořila postavu Hercula Poirota a kde brala inspiraci byly nesmírně zajímavé.
Držitelka titulu Dáma britského impéria žila opravdu mimořádný, skromný a čestný život.
Kdybych si mohla vybrat, kterou slavnou osobnost bych chtěla osobně potkat, byla by to právě ona.

marie3541
30.12.2020 4 z 5

Nemám moc v oblibě detektivky a od této autorky jsem ještě nic nečetla. Zbývalo mi poslední téma do čtenářské výzvy . Vybrala jsem od ni tedy nejprve vlastní životopis a dala mu přednost před nějakou jinou detektivkou. Až nějakou přečtu budu moci posoudit , zda to bylo dobře nebo ne. Ale kniha i přesto, že je tak obsáhlá se mi četla dobře a jakoby sama. Velmi se mi líbila . Určitě až bude prostor a čas znovu po této autorce sáhnu.....