Vlak Sunset Limited

Vlak Sunset Limited https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145042/bmid_vlak-sunset-limited-pQ6-145042.jpg 4 94 19

„Román v divadelní formě“ poněkud vybočuje z celku McCarthyho díla: nejen tím, že vznikl původně jako divadelní hra (jež se v roce 2006 hrála s úspěchem na Broadwayi a v Chicagu), ale také přísnou jednotou místa a času, strohým jazykem a na kost oholenými dialogy. Setkáváme se v něm jen se dvěma postavami, označenými jako „Černý“ a „Bílý“, jež spolu vedou dlouhý rozhovor v zašlém newyorském bytě – a neřeší přitom nic menšího než otázku po smyslu života. „Bílý“, nihilisticky založený profesor humanitních věd, je pevně rozhodnutý spáchat sebevraždu, „Černý“, bývalý kriminálník, jenž díky kdysi nalezené víře v Boha změnil svůj život od základu, se mu jeho úmysl pokouší rozmluvit. Zdánlivě jednoduchý půdorys díla se ovšem v brilantním McCarthyho podání komplikuje a zpočátku přehledná, jednoznačně rozvržená pře obou mužů se postupně mění v rafinovanou disputaci nabitou symbolickými významy, v níž jako by se střetával Tomáš Akvinský se Samuelem Beckettem.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Divadelní hry

Vydáno: , Argo
Originální název:

The Sunset Limited , 2006


více info...

Přidat komentář

opic 12
11.05.2023 5 z 5

Bílý : Je to odpověd na vaši otázku.Bible je plná varovných příběhů-vlastně celá literatura vůbec.Říkají nám,že si máme dát pozor.Ale na co vlastně ?
Abychom špatně neodbočili.
Na nesprávnou cestu.
Kolik je nesprávných cest ?
Je jich nespočet.
A kolik je těch správných ?
Jenom jediná.Odtud ta nerovnováha,o které jste mluvi.
Černý : No teda. Řeknu vám,profesore,že byste klidně moh vystupovat v televizi.
Takovek fešák jako vy.
Věděl jste to o sobě ?
Bílý : Nechte toho.
Černý : Myslím to vážně.Nebyl jsem si vlastně ani jistej,jestli jste vůbec profesor,ale ted jste to teda na mě pořádně rozbalil.
.......
V takovém duchu je celá tahle existence Cormacovy knížky.
Bílý nebo černý ? Kam se vejdem.Jak se s tím spasíme ? Smířit se s osudem.
Vždyt tohle ...
To přece ...
No ale vážně ...
No to snad
Profesorský sebevrah či napravený kriminálník.
Existencionální vlak přijíždí do stanice McCarthy.Račte přisednout.
Nebude to dlouhé.Komorní a na konci ještě více otevřené.
Otázky zůstávají.Odpovědí se nedostává. není možný !
A bude.
Zvídavý a naslouchající si pošmáknou.
Vyprávění docela jiné než jsme zvyklý.Autor jednoduše prostince,opět nezklamal.

ElvisJagger
31.01.2021 5 z 5

Kniha, která ve vás vytvoří iluzi, že jste porozuměli životu a následně toto porozumění roztrhá na cucky a ještě vás skope do bezvědomí. Něco tak silného jsem v životě nezažil.


cube6
05.10.2019 5 z 5

Jako první jsem viděl film (v hl. rolích Tommy Lee Jones a Samuel L. Jackson) , který mě naprosto dostal. Po pár měsících jsem uviděl v knihkupectví i knihu a neváhal jsem ani sekundu. Tohle je opravdu síla. Jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četl a to má jen 148 stran a celé je to v dramatické formě.
Geniální.

Hodnocení: 10/10

morte
06.06.2019 3 z 5

Téma zajímavé, ovšem myslím, že šlo využít lépe. Od Cormaca McCarthyho jsem zvyklý na vyšší vypravěčskou kvalitu. Kniha se sice četla dobře a příjemně, ovšem závěr nebyl příliš čtenářsky uspokojivý.

Crimble
09.05.2018 5 z 5

Přečteno podruhé jako příprava na představení v divadle Ungelt. Už se těším. Skvělé jako cokoli od McCarthyho. Rozhovor oboustranně nabitý důvtipnými, nečekanými replikami. Ryze konverzační záležitost, pokud nemáte rádi filosofování o smyslu života, smrti, víře, přátelství a tak - potom to nečtěte! Po divadle si ještě dám film se Samuelem Jacksonem a Tommy Lee Jonesem. A bude to.

Nomia
04.02.2018 3 z 5

Kdo nemá rád tzv. "hluboké intelektuální žvásty" a debaty o smyslu života, tak tohle dílo rozhodně nebude nic pro vás. Naopak rozhodně čtěte, pokud máte rádi dlouhé diskuze o životě, o víře, o všem a o ničem.

Vlak Sunset Limited je plný kontrastů, celý je postavený na protipólech. Zajímavé, čtivé a i přes fakt, že se jedná o poměrně náročné téma (tedy o samotné bytí), tak se kniha čte snadno a příjemně.

Je zajímavé vidět McCartyho v trochu jiné poloze než obvykle.

Rihatama
24.01.2018 5 z 5

Mc`Carthyho knihu Vlak Sunset Limited, či spíše brožuru, jsem si ve své oblíbené kavárně v oblíbeném knihkupectví vzala ke kávě s medovníkem spolu s dalšími knihami k prolistování. Vlak jsem vzala do ruky jako první. Na další vybrané knihy už nedošlo. Nejenom že jsem knihu téměř přečetla (není to pravda žádná bichle), ale ještě jsem si ji koupila domů, abych ji mohla přečíst znovu. A umístit mezi své poklady do knihovny. Nejsem přitom bůhvíjak zanícený fanoušek Mc`Carthyho. Bílá černá. Vzdělaný nevzdělaný. Věřící nevěřící. Smrt život. Pochopil nepochopil. Jednoduché protipóly. Jednoduché dialogy. Obrovská hloubka myšlenek o podstatě a smyslu života. Člověk čeká odpovědi. Místo toho přichází pochybnosti, další otázky. Je to nakonec jako téměř vždy. Poraď si sám... Smekám.

trudoš
23.01.2018 5 z 5

Scénář, jehož přečtení zabralo slabou hodinku, ale podmětů k přemýšlení mi dal na zbytek života. Jednoduché téma autor zpracovává pro něj typickými dialogy, ze kterých srší úsečná přirozenost, stejně jako ryzí lidskost. Nepřekračuje přitom hranici mezi intelektuálním výstřelkem a smysluplnou konverzací, takže jedni si užijí jazykovou vynalézavost a ti druzí konkrétní směr disputace. Pouze závěrečná třetina by si podle mě zasloužila lepší koncovku, na druhou stranu, čekat od Cormaca McCarthyho něco jiného, by bylo jako chtít od Mikuláše granát. A tahle hra ani žádnou třeskutou pointu nepotřebuje, protože je výjimečná sama o sobě.
Obrovskou devízou Vlaku Sunset Limited je, že má skutečně co říct. Staví na protichůdných argumentech o smyslu člověka v moderní době, ovšem nepřiklání se k ani depresivní, ani k optimistické straně. Nechává čistě na čtenáři, aby si společně s postavami zapřemýšlel, jestli je víc Černý nebo Bílý a nakolik mu tahle póza vlastně vyhovuje. McCarthyho majstrštyk.

jekyll
08.09.2017 5 z 5

Zajímavá kniha. Myslím, že pokud tu někdo píše, že je nezáživná, zřejmě ji nepochopil. Ale toto rozhodně není kniha pro každého. Marná snaha přesvědčit ateistu o existenci boha a smyslu víry. Bílý je ohromně sympatická postava, se kterou jsem se při čtení velmi ztotožňoval. Za mě rozhodně nejlepší dílo od McCarthyho.

Nonosbawsut
13.06.2016 5 z 5

Poprvé po hodně dlouhé době skutečně sympatická postava. Pro cynika spása.

3DD!3
19.05.2015 5 z 5

Sugestivní, pohlcující rozhovor s neskutečným přesahem. McCarthy staví do kontrastu dva fatalistické pohledy na svět, ale jejich interpreti jsou myslící lidé s velmi dobrými argumenty, které nutí čtenáře dál otáčet stránky. Poprvé jsem to viděl jako inscenaci na HBO po velmi depresivním dni, po něčem co mi zbořilo iluze a slova Bílého dávaly smysl. Bylo to děsivé, ale dávaly smysl.

Boboking
01.11.2014 4 z 5

Psané jako scénář, a zcela ve stylu autorových knih, tedy značně depresivní. Dialog o smyslu (nesmyslu) bytí a víry. McCarthy to prostě umí. Jsem zvědavý na ten film.

Pivísek
21.07.2014 2 z 5

Zklamání. 2* snad jen za autora, jinak je rozhovor nezáživný a nezajímavý.

3497299
16.06.2014 4 z 5

Cormac McCarthy opět dokažuje, že patří mezi nejzásadnější současné spisovatele, kteří se skutečně zapíší do dějin. Trochu jsem se obával téhle formy jednoho dlouhého dialogu, ale ten člověk je skutečně génius. Jeden z textů, který láká davy čtenářů díky své na první pohled stravitelné a formě a "příjemném" rozsahu, který však poté zřejmě většina nepochopí. Tím tedy zase nechci tvrdit, že se to týká každého, komu se to nelíbilo...

LibriProhibiti
27.11.2013 3 z 5

Napsané je to dobře, myšlenky jsou hluboké, situace zajímavá...ale něco tomu chybí... Obávám se, že to ale byl autorův zájem-postavit proti sobě dvě postavy, které o sobě v podstatě nic neodhalí-ale nevím, zda to byl skutečně dobrý nápad.

Brabikate
23.07.2013 4 z 5

Vlak Sunset Limited se čte snadno a příjemně, ačkoli téma je náročné a rozhodně ne oddechové. Mírný dialog, který je vedený smířlivým a skoro až laskavým tónem, je ve skutečnosti soubojem o to, který z principů nakonec získá převahu. Právě díky je román napínavý a dynamický, přestože postrádá výraznou dějovou složku, která je pro jiné romány nezbytná.
Mnoho z vyřčeného stojí za zamyšlení a je možné, že si tuto knihu přečtu ještě někdy v budoucnu znovu.
http://brabikate.blogspot.cz/2013/04/dialog-jako-napinavy-roman.html

Lost Soul
25.06.2013 2 z 5

Slova, slova, slova. Pokud vás nebaví hovory o víře a smyslu života, tak se tomuto dílu obloukem vyhněte.

puml
16.06.2013 3 z 5

Přepis divadelní hry, která byla zfilmována jako televizní film s Tommy Lee Jonesem a Samuelem L. Jacksonem v hlavní roli. Viděl jsem nejprve film a ten mi - především díky vynikajícímu herectví obou hlavních protagonistů - přišel jako velmi povedený. Čtenářský zážitek není nijak okouzlující a jedná se spíš o jednohubku do vlaku, i když téma je to takříkajíc smrtící. Dialogy jsou opět velmi civilní a strohé, ale nějak tomu chybělo patřičné napětí. Celkově hru a martirium dialogů shrnuje výstižně posledních 15 - 20 stránek; to, co je předtím, mi pak připadalo jako celkem nezáživná předehra, která tak nějak vyšumí do ztracena. Není to špatné čtení, ale spíš pro skalní příznivce autora a i přes svou krátkou délku a přítomnost všech klíčových McCarthyho témat (víra, zatracení, násilí, Ježíš, spása, jižanství) bych to jako úvod do Mccarthyho díla moc nedoporučoval. Pro začátečníky doporučuji spíš přímočarou Cestu nebo kompozičně složitější Krvavý poledník.

Misoponia
04.06.2013 2 z 5

Takové nějaké divné, v průběhu čtení mě to vůbec nezaujalo. Docela vyčerpané téma: věřící člověk vs. nihilista, přijde mi, že McCarthy nepřišel na nic nového. Už ani nemám chuť se podívat na stejnojmenný film natočený podle knihy.