Vlajka: K historii a ideologii českého nacionalismu

Vlajka: K historii a ideologii českého nacionalismu https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470708/bmid_vlajka-k-historii-a-ideologii-ceske-ONa-470708.png 4 13 5

Vlajka byla nejprve prvorepublikovým bojovným klubem nacionalistického studentstva, které vystupovalo proti Masarykovi a „hradní politice“ vůbec. V období druhé republiky se v ní ustanovila antisemitská teroristická skupina, z níž se v protektorátu vyvinula výrazně kolaborantská organizace usilující o převzetí moci. Vlajkaři, kteří se sami označovali za „novodobé národovce“, vytvořili specifickou formu českého nacionálního socialismu a rasistického „árijství“. Univerzitní profesor PhDr. Milan Nakonečný v této studii vykresluje komplexní společenský obraz doby, v níž Vlajka působila, a nepřehlíží její mnohé zjevné paralely se současností. Pitvá psychologii vůdčích představitelů Vlajky a neváhá k probírané tématice zaujmout osobní postoj. Důrazně odlišuje legitimní nacionalismus některých představitelů původní Vlajky od rasismu, totalitarismu a agresivního antisemitismu skupiny, jež později toto hnutí ovládla. Po dvaceti letech od prvního vydání přináší nakladatelství Sol Noctis titul Vlajka: K historii a ideologii českého nacionalismu v doplněné a podstatně rozšířené podobě.... celý text

Přidat komentář

Thanateros
14.05.2021 5 z 5

K predchádzajúcim komentárom by sa patrilo dodať, že nové vydanie od Sol Noctis rieši väčšinu nedostatkov prvého vydania, t. j. opravené preklepy, chyby, text je rozdelený na menšie úseky pre lepšie čítanie, nehovoriac o tom, že text je podstatne rozšírený, obrazová príloha dvakrát rozsiahlejšia.

Kniha vtiahne čitateľa do atmosféry 30tych a 40tych rokov, skutočne je miestami napínavá ako román, nehovoriac o tom, že je plná informácií.

hoesch
01.01.2019 5 z 5

Kniha obsahuje spoustu odpovědí na otázky v době protektorátu , vysvětlení co Vlajka byla , její představitelé ale i mnoho jiného.


Lesní_chodec
26.07.2016 3 z 5

Ač je kniha plná překlepů (což sám autor vysvětluje v úvodu knihy), jedná se dle mne o nejpovedenější shrnutí této rané české historie a prvorepublikového fašismus repsketive fenoménu Vlajky.

eraserhead
10.12.2012 2 z 5

Ta kniha je poměrně strašná. A to teď nemluvím vyloženě o obsahu. První věcí snad je, nechat před vydáním rukopis zkorekturovat. To se patrně u této knihy nestalo. Pravopis místy šílený, kostrbatý, překlepů plno (pak je zábavné, když Nakonečný cituje nějaké bolševické prohlášení a ještě upozorňuje na to, že ho přepisuje doslova i s překlepy - kterých tam je méně, než v jeho knize). Ač to tak na první pohled vypadá, kniha nemá moc jasnou chronologickou strukturu, Nakonečný skáče z jednoho roku do druhého a pak zase zpátky a strašně se opakuje, Některou věc zmíní a pak zopakuje dále v knize i třikrát čtyřikrát. Kdyby se opakované informace zredukovaly, kniha by byla snad i o čtvrtinu užší. Teď tedy k obsahu. Ano, organizace jako je Vlajka si určitě nějakou knihu zasloužila. Možná ji ale neměl psát člověk, který s ní (byť v prvorepublikové verzi) sympatizuje. Anebo možná jo, ale ať pak nečeká, že s ním bude soudný člověk souhlasit a společně s ním některé Vlajkaře polituje. Dochází tak v knize často k takovému podivnému faktu, který bych přirovnal k: "Lenin byl v pohodě, všechno to pokazil až Stalin". A nebo k docela nepochiopitelnému fňukání nad výší jejich pozdějších trestů brané a vycházející se srovnáním ještě pozdějších spáchaných zločinů někoho jiného (samozřejmě bolševiků, protože je autor nesnáší). Tohle by si historik (ať už sympatizující s popisovanými jedinci nebo ne) dovolit neměl a není divu, že mu knihu pár vydavatelství odmítlo vydat a jeho rukopis mu byl odmítnut (samozřejmě si alibistickou výmluvu našel). Vlajka byla snůškou a seskupením momentálně zaostalých a pomatených idealistů naprosto odtržených od reality, na nichž byla pozitivní (a že se mi to slovo psát vůbec nechtělo) snad jen kritika Beneše a Masaryka. Jinak to byla prostě verbež. Ano odhalí to různé historické šediny na historii Československa a z jistého pohledu je dobře, že kniha vyšla. Odhalí také ale dost o samotném autorovi, což je vzhledem ke knize a jejímu vyznění spíše negativum, neboť až příliš poutá pozornost k němu a ne k samotné Vlajce a popisovaným skutečnostem.

Xamedeus
29.04.2012 5 z 5

Pan Prof. Milan Nakonečný je svérázný autor, možná trochu podivín. Však co je důležitější je velký vlastenec a zastánce Prvo-republikového fašizmu, mezi jeho vzory patří třeba František Mareš. Já osobně pana Profesora znám a myslím si, že jeho kniha si zaslouží místo na vaší poličce.