Vladimir Putin

Vladimir Putin https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/401699/mid_vladimir-putin-BhA-401699.jpg 3 10 4

Kdo je ve skutečnosti Vladimir Vladimirovič Putin? Autor této knihy odpovídá na položenou otázku z pozice nestranného badatele. Odložil všechna klišé a stereotypy, jež byly nakupeny kolem osoby ruského státníka a utvářejí jeho zjednodušený a jednostranný obraz. Frédéric Pons je realista, odpůrce historické manipulace, stoupenec objektivity a pravdivých faktů. Krok za krokem odhaluje osobnost Vladimira Putina od raného dětství do současnosti. Do detailů zachycuje jeho vývoj a myšlenkové zrání na životní cestě, odhaluje příčiny jeho rozhodování a konání ve všech etapách kariéry, v zásadních situacích, před které ho život i funkce postavily. Pons nevytváří žádnou legendu ani oslavný spisek; oprávněnost jeho kritiky vůči umělému, nekonstruktivnímu a nebezpečnému postoji Západu k Rusku logicky vyvěrá z jeho historické analýzy. Je věcným autorem, který se opírá o důkladné pramenné studium. Pracuje jemným a jasným stylem, je otevřený, nevyhýbá se ožehavým tématům. Pokud předkládá souvislosti a vyvozuje závěry, opět je nechává vyplynout z daných faktů. Prezidentův osobnostní portrét se Ponsovi podařilo zachytit na pozadí ruských dějin; události, jimiž si Rusko muselo projít, mu pomáhají osvětlit Putinovo myšlení a činy jako uvažování a konání vlastence, který hájí zájmy svého státu.... celý text

Přidat komentář

EL.ZA
07.09.2023 odpad!

Knihu jsem odložila. Vůbec to nebylo nestranné, naopak autor psal s pochopením pro Putina. Opomíjel například vraždy novinářů, odstranění Borise Němcova atd.
Některé informace byly zajímavé, ale celkově si myslím, že autor přispěl k mylné představě veřejnosti o Putinovi a tím se podílel na dnešní katastrofě.
Sponzorováno?

Jelitovna
07.09.2023 odpad!

Přemlouvala jsem se, abych dala aspoň jednu hvězdičku, ale jak sami vidíte, nepovedlo se to. Propracovaná propaganda. Dokonalost trochu kazí projevy jako za socíku, jenže kdo starou dobu nezažil, neví, o co běží. Navíc mi chvílemi připadalo, jakoby knihu psaly dvě různé osoby - možná jen prošla kontrolou a "doladěním", aby vyzněla správně.


Steew
29.04.2022 4 z 5

Pokud chcete trošku více pochopit Putina a jeho činů, rozhodně stojí za to knihu přečíst, přestože občas skáče časovými úseky tam a zpět, čte se dobře. Ačkoliv se autor dušuje nestranností, kritiku Putina tam prostě nenajdete kromě zmínky pár mrtvých nebo vyhnaných oligarchů a řízení médií státem. Autor v podstatě odsuzuje bombardování srbských cílů jednotkami NATO, a co si to vlastně NATO dovolilo. Nicméně již nezmiňuje tamější vyvražďování civilního obyvatelstva srbskými jednotkami.
Nestrannost zde rozhodně není, ale i tak lze z knihy aspoň trochu pochopit ruské uvažování a vcítit se do jejich pozice.

Na druhou stranu, kniha už neobsahuje aktuální informace, jelikož od roku 2015 se toho událo poměrně mnoho. Vražda Borise Němcova, zdiskreditování a uvěznění kritika Navalnyho a momentálně válka na Ukrajině a s tím spojená masivní cenzura, šílené zákony s drakonickými tresty a v podstatě omezení svobody projevu. Demonstrace proti válce je prostě velké Nět!

O čem tedy je? O životě Putina, jeho dětství, dospívání a jak to vlastně bylo s tou službou v KGB. Přečtete si oslavnou ódu na Lavrova, dozvíte se, čeho Putin všeho dosáhl a jaký je to génius a vlastně zjistíte, jak je pro Rusko to nejlepší co ho mohlo potkat. A ona to možná bude i pravda. Rusko, je stále imperialistické, mnohonárodní, plné různých republik, oblastí a národností. Ono jinak, než pevnou rukou, to udržet nelze. To na západě neznáme a proto to odsuzujeme.

Knihu tedy doporučuji, s připomínkou, přečíst si i něco kritičtějšího. :-)

zipporah
11.08.2020 3 z 5

O pragmaticky založenom prezidentovi Ruska píše autor so snahou presviedčať čitateľa a naladiť ho pozitívne, čo by mohlo zbytočne dráždiť nejedného rusofóba... Preto by som začala radšej Salminenovou alebo Zygarom, potom sa aj táto knižka číta s väčším nadhľadom a nájde si tu čitateľ dosť zaujímavých informácií. Napríklad to, že Putin bol prakticky vymodlené dieťa po 40tke, pretože jeho dvaja súrodenci zomreli skôr, než sa narodil. Žil v chudobe a prakticky do roku 1998 nemal žiadne politické skúsenosti, bol pozorovateľom a dobre si pamätal kľúčové udalosti, ktoré sa odohrávali do času, kedy sa stal dočasným prezidentom. Raz darmo, hoci táto kniha je plná nadšenia, aj bez nej sa nemôžeme donekonečna klamať a smiať z východu.... Rusko vďaka Putinovej politike vstalo z popola a čím ďalej plynie čas, tým lepšie pre Rusko, čaká ho budúcnosť, čo čaká nás? A ako sa zdá, horšie pre Západ v zmysle morálky a prestíže. Rusko sa drží svojich tradícií, a to je to, čo im úprimne závidím. Už po prečítaní viacerých kníh pichádzam na to, že rusofóbi sú z dvoch príčin: buď žijú dnes minulosťou, od čoho sa odvíja ich viacnásobný negatívny odpor k čomukoľvek, čo Rusko uskutočňuje proti západným hodnotám a môžeme ich poľutovať, pretože sú v podstate dezinformovaní a život v minulosti nie je nič komfortné, alebo ich liberálne libido je presvedčené o tom, že boj medzi veľmocami je otázkou demokracie, nie bezpečných hraníc, ako na to dôrazne upozorňuje Salminenová.

Na kontinentálnej úrovni nás drží útvar so skratkou EÚ, ktorá by sa už mala čoskoro spamätať a prestať ignorovať vlastné hodnoty, morálne zákony, prijímať len tie "liberálne" problémy a nálady.. je to už fakt smiešne, akí trápni dokážeme byť v masmédiách, strácať sebaúctu a zem pod nohami, generovať množstvo hlúpych článkov, z ktorých by som ohlúpla aj ja , keby som sa nenaučila pracovať so zdrojmi... aj mňa trápi, že sú oceány znečistené, sakra, ale preto sa nebudem zaoberať tým, keď žijem vo vnútrozemskom štáte a Ružín je plný sajrajtu. A o tom to je. Ľudia radi riešia problémy iných, aby nemysleli na tie vlastné. Rusko už dlhodobo rieši svoje vlastné územíčko, rieši svoje povinnosti, zatiaľ čo my strácame čas s pochodmi za ľudské práva, lebo to nám isto prinesie do budúcna prosperitu... a potom o pár dekád sa bude spomínať na to, koľko Putin spravil pre svoju krajinu. Sakra, aj ja chcem také autority, ktoré aspoň odpália oligarchov na Merkúr...

"Naša identita sú naši priatelia." VP

Štítky knihy

prezidenti politici Vladimir Putin

Autorovy knížky

Frédéric Pons
francouzská, 1954
2019  68%Vladimir Putin

Kniha Vladimir Putin je v

Přečtených14x
Knihotéce4x
Chystám se číst8x
Chci si koupit1x