Vládcové vesmíru

Vládcové vesmíru https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34567/bmid_kronika-ceske-science-fiction-vladc-fXn-34567.jpg 4 15 3

Kronika české science fiction: Od Svatopluka Čecha po Jana Weisse. Editor – Adamovič, kniha je sestavená antologie. Svět za 10 000 let obydlený inteligentními zvířaty, poslední milenecký pár vystavený v zoo, lov na blechu vypěstovanou do obřích rozměrů, cesta časem do budoucnosti ovládané komunisty, nejničivější válka, v níž se vraždí myšlenkou… to jsou některá z témat povídek tvořících prehistorii české sci-fi. Jedinečná antologie Vládcové vesmíru přináší ty nejlepší české povídky žánru science fiction od konce 19. století do konce 2. světové války.... celý text

Žánr:
Povídky , Literatura česká , Sci-fi

Vydáno: , Plus , Triton
více info...

Přidat komentář

hanak_v_exilu
20.07.2022 4 z 5

Zlatým hřebem sbírky je pochopitelně jinak nedostupný román Jana Bardy - Nevychovaní. Však také zabírá zhruba třetinu stran. Nepřekvapivě má i zbytek povídek svou kvalitu. Ivan Adamovič vybral vskutku reprezentativní směsku, v níž se našly téměř všechny odstíny sci-fi. Zajímavé je, že stará československá fantastická literatura okázale ignorovala zlatý věk sci-fi, a místo toho předcházela revoluční vlnu, ukotvenou sbírkou Nebezpečné vize. Probíraná témata jsou tudíž překvapivě moderní a nadšasová. Za všechny práce zmíním vynikající povídku Mor profesora Solomitnikova, beznadějnou Muž, který se ztratil ve své utopii a tragickou Elektrická Galatea. K pobavení slouží svěží hříčka Jana Weise - Po operaci.

Sirius
02.01.2011 5 z 5

Nečekal jsem to, ale Vládcové vesmíru mi neuvěřitelně sedli. Všechny povídky mě něčím dokázaly oslovit a zarýt se mi do paměti. Především jsem mrkal, jakou sci-fi napsal takový Neruda nebo Čech (ačkoliv u něj se to dalo čekat s ohledem na eskapády pana Broučka). I přes svou archaickou češtinu jsou pak texty neuvěřitelně čtivé a srozumitelné. Zpracovávají nejrůznější témata od života pod vodou, ve vesmíru, kyberpunk, mutace a především totálitní stát, který je tu zastoupen nejvíc a jehož mrazivost je nejvíc cítit v románu Převychování. Právě tohle dílo si společně s Uvolněným běsem budu pamatovat nejvíc. Hádám, že mladí čtenáři se asi za touhle knihou nepohrnou, což je škoda, protože opravdu stojí za to. Dokazuje, že není nad staré mistry a že máme stejně bohatou historii sci-fi literatury jako čtenáři z Ameriky nebo Anglie.


pajonek
30.11.-0001

...... zaslouží si přečíst :
Jan Barda, ( Ferdinand Krejčí ,1879–1938), vydal v roce 1931 utopistický román Převychovaní. Vizi budoucnosti, kde vítězí „socialistická revoluce“ odmítající vše staré. Tedy i staré knihy, k nimž se pod trestem smrti nesmí nikdo znát. A lidé jsou označeni symboly a čísly.
A. J. Urban (1899–1962) - postkatastrofická vize světa nazvaná Druhé pozemské intermezzo z roku 2003 po Kristu.
Nepředstavitelné mínus knihy je jen ukázka z útlého románu J.M.Trosky - Vládcové vesmíru ....