Vládce parazit

Vládce parazit https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45286/bmid_vladce-parazit-3UC-45286.jpg 5 26 8

Pohled do světa nejnebezpečnějších tvorů planety Celá staletí byli paraziti většinou jen součástí našich úděsných snů, hororových vyprávění a temných zákoutí vědy. Teprve Carl Zimmer, autor oceněný řadou cen, podnikl fantastickou cestu do tajemného světa parazitů a odhalil nám jejich podivuhodný svět. Jeho čtivě napsaná kniha, první svého druhu u nás, shrnuje nejnovější a nejzajímavější přínos moderní parazitologie. Ukazuje nám svět, v němž paraziti ovládají mysl svých hostitelů. Svět, v němž jsou mistry chemické války a kamufláže. Svět, v němž paraziti zásadně ovlivňují evoluci. Svět, v němž jsou vlastně převládajícími druhy.... celý text

Literatura naučná Věda Přírodní vědy
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Parasite Rex , 2003


více info...

Přidat komentář

palka452
16.06.2023 5 z 5

Manžel když to četl drbal se všude

Mona-Amel
06.05.2019 5 z 5

Výborná kniha jak pro odborníka, tak pro laika. Carl Zimmer velice správně parazity odhaluje v pravém světle - tedy ne jako degenerované jedince, kteří by si bez hostitelského organismu ani neškrtli, ale jako specializované a vysoce vyvinuté organismy, které byly, jsou a vždycky budou před námi o kus napřed a které se zásadním dílem podílely, podílejí a budou podílet na vývoji našeho světa.


bulat
26.05.2017 5 z 5

Ak máte to šťastie, že vám uvedená knižka drieme neprečítaná v zastrčenom kúte knižnice, tak neváhajte a rýchlo po nej siahnite. Odmení sa vám úžasným pohľadom do takmer neznámeho sveta, ktorému sa nevyrovná ani fantázia hoolywoodskych machrov. A ak ju doma nevlastníte, nuž máte holt smolu ... :-)

Taj-ka
01.01.2017 5 z 5

úžasně čtivá populárnĕ naučná kniha pro úplné laiky i odborníky.

Abulafia
29.12.2015 5 z 5

Populárně naučnou publikaci Vládce parazit od Carla Zimmera doporučuju pro období splínu. Je totiž jedno, jestli vás deptá partner, šéf nebo hypotéka, po pár stránkách vám bude jasné, že žijete v ráji, o kterém se vašim vzdáleným předkům ani nesnilo; ve světě, kde parazita poznáte podle toho, že je na obrázku, ve formaldehydu nebo v Africe. Zbytek světa – od lidí v rozvojovém světě až po šneka doma na zahradě – tohle štěstí nemá.

Publikace se čte sama, i když to místy chce trochu silnější žaludek a radši si nic nepředstavovat. To je taky její jedinou nevýhodou. Doslov k ní napsal sám velký Flegr. Zimmer mimo jiné zmiňuje Flegrův výzkum vlivu toxoplazmózy na chování člověka. Nevím, jestli je profesor Flegr tak známý nebo Carl Zimmer tak pečlivý, že jeho zrak neopominul ani českou kotlinu.

V každém případě, pokud hledáte lehce děsuplné čtení plné zajímavých informací, je to skoro tak dobré jak Nesbøho detektivky. Ale varuju vás, na vašeho Mourka už se nikdy nepodíváte bez stínu podezření.

radek0686
29.06.2015 5 z 5

Jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četl ...

Jelitovna
03.02.2013 5 z 5

Tato kniha mi jako naprostému laikovi kromě počátečního šoku a následného úžasu nad tím, jak do sebe všechno zapadá, přinesla určité duchovní vystřízlivění. :-)

Dvoja
03.10.2012 5 z 5

Doporučuji. Dlouho mě nedokázala nějaká kniha tak zaujmout. Čtivě napsané a velmi zajímavé téma.

Štítky knihy

přírodní vědy biologie zdraví paraziti, cizopasníci

Autorovy další knížky

Carl Zimmer
americká, 1966
2005  95%Vládce parazit
2006  70%Jak se duše stala tělem
2020  75%Planéta vírusov

Kniha Vládce parazit je v

Právě čtených2x
Přečtených34x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených10x
Knihotéce17x
Chystám se číst40x
Chci si koupit15x