Vladař
kniha od: Niccolò Machiavelli
Koupit
Známé pojednání o podstatě moci, panovníkovi, jeho vlastnostech a úspěšné politické aktivitě. Vladař: Klasický renesanční spis, jenž je považován za jedno z prvních a zároveň jedno z nejvýznamnějších politologických pojednání o moderním způsobu vládnutí. Čtivé dílo vzniklo v období restaurace vlády Medicejských na florentském dvoře r. 1513. Autorem, bývalým sekretářem ministerstva zahraničních věcí, je adresováno však již zesnulému Lorenzu Medicejskému. Hlavní osou dvaceti šesti kapitol jsou příklady z antických a římských dějin, pomocí nichž je postupně eklekticky obhajován osvícený vladař, řídící se zásadami logiky a zdravého rozumu. Spiskem rovněž prosvítají zárodky nacionalistických tendencí....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/165726/big_vladar-zivot-castrucia-castracaniho-ve4-165726.jpg 4.2905Literatura naučná, Filozofie, Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: 1969, Odeon
Il Principe, 1532
Komentáře (158)
Kniha Vladař

Podle komentaru zde jsem cekala neco naprosto jineho. Neni to muj oblibeny zanr, cetla jsem kvuli ctenarske vyzve 2023. Kniha obsahuje dobre myslenky a je pekne napsana, ale zanrove mi proste nesedla.

Pro mě knížka doplňující studium. Jedná se o významné dílo, které se ke všemu dobře čte, takže pokud Vladař spadá do okruhu vašeho zájmu, doporučuju, vede i k zamyšlení.

Na začátku roku jsem se pustila do Čtenářské výzvy Databáze knih, kde jedním z bodů je přečtení knihy odehrávající se v 16. století. Nikdy by mě nenapadlo, že si přečtu právě tento titul. Abych pravdu řekla, od knihy jsem čekala popis ctností a neřestí panovníků, ale kniha měla přidanou hodnotu v tom, že mimo to popisovala i historickou situaci té doby a čtenář si tak mohl vše velice dobře představit. Líbilo se mi, že autor si s ničím nebral servítky a vše popsal poměrně otevřeně. Český překlad je kvalitní a čtení je zajímavým zpestřením a únikem od románové formy. Při četbě se zamyslíte jistě nad přesahem do dnešní doby, nebudu vám zatajovat, že je titul svým způsobem nadčasový.

Tak obecně nerada čtu navodné knihy, rady a knihy, kdy si autor mysli, že zna problém dokonale. Ale už po pár stranách mi došlo, že Machiavelli musel vynikat ve své době jak intelektem, tak úsudkem. Moc se mi líbilo, jak přimo pojmenována dané situace pravými jmény, to už se dnes moc nevidí.Dnesni hraná hyperkorektnost by mu asi svazala ruce. Je to velmi nadčasové, svěží dílko a s úvahami i po 500letech platnými.Obdivuhodné.Myslim, že autor nebyl.nekritický nebo samolibý ( jak.mnozi jeho soucasnici o nem psali, naopak, byl upřímný.Uprimnost se trestá v každé době;-))

Kniha, která je po několika staletích relativně aktuální. Ať už se jedná o formování státu, tvorbu armády nebo vztah s lidem, kniha nabízí mnoho tipů, které vlastně platí dodnes. Autor se nesnaží prezentovat vládu jako něco, co vyžaduje pouze ctnostné chování. Naopak umí velmi ocenit pragmatický přístup, který si získá občany. Jasně prezentuje svůj názor, že negativní věci má panovník vždy dělat pokud možno hned a postupně začít zvyšovat svůj kredit. U toho všeho ale nesmí zapomínat na své ideje a cíle, neboť jinak nebude čitelný a lid ho zavrhne. Jak aktuální.

Stručný, návodný manuál pro politiky s nečekaně moderní strukturou, stačilo by přidat obrazovou prezentaci. Každý bod jednoduše vysvětlený a doložený na příkladech z antické nebo nedávné italské historie. Vzhledem k míře stručnosti a obecnosti chybí hloubka, a kdyby někdo chtěl doložit přesný opak Machiavelliho tvrzení, stejnou formou krátkých ukázek z dějin by to nebylo nijak složité. Ale pravdu má autor Vladaře, leccos je dodnes platné (nabízí se porovnání s moderní historií).
Není to návod cynický, jak se někdy podává, jen není idealistický. Machiavelli rozlišuje morální kategorie a za cíl pokládá blahobyt státu a spokojenost občanů, jen dokládá, že nejkratší cesta k tomu cíli nebývá cesta neochvějné ctnosti. Účelové přiměřené násilí a pletichy uznává jako praktický politický prostředek, protože je stejně všichni provádějí, a kdo by se jim jediný vyhýbal, špatně dopadne.

Útlá kniha přečtená velmi rychle.
Obvyklé klišé, že účel světí prostředky, je pouhým střípkem. Je vždy třeba mít rozumný cíl, pak tento způsob řešení už není tak provokující.
Štítky
16. století Itálie Florencie stát vláda moc morálka pragmatismus násilí Borgiové
Autor a jeho další knihy
1992 | ![]() |
2009 | ![]() |