Vláda módy: Cena rychlé módy a budoucnost oblečení

Vláda módy: Cena rychlé módy a budoucnost oblečení https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454809/bmid_vlada-mody-cena-za-rychlou-modu-a-b-Bma-454809.jpg 4 30 8

V našich šatnících se vedle kabátu a džín skrývá také environmentální katastrofa, vykořisťování i naděje na změnu. Co posnídat a co si obléct, ptá se ráno sám sebe téměř každý z nás. Tyto banální otázky mají ve svých důsledcích obrovský dopad — na naše zdraví, pracovní trh i životní prostředí. Ale zatímco u jídla už je běžné zkoumat jeho původ i způsob produkce, výroba oblečení a módní průmysl na takový průlom spotřebitelských návyků teprve čekají. A že je to hodně špinavý byznys… To se v knize Vláda módy snaží napravit novinářka Dana Thomasová. Vydává se do bangladéšských továren, na bavlníkové plantáže i do supermoderních laboratoří, kde vznikají látky budoucnosti, a hledá způsoby, jak při ranním oblékání nezneužívat lidi a neničit životní prostředí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Osobní rozvoj a styl , Ekologie, živ. prostředí

Vydáno: , Host
Originální název:

Fashionopolis: The Price of Fast Fashion and the Future of Clothes , 2019


více info...

Přidat komentář

Lady S.
24.01.2024 5 z 5

První stránky knihy se mi četly velmi těžko, neboť toto téma, resp. důsledky rychlé módy, jsou hrůzostrašné, a proto pro mě bylo velmi překvapující, že naopak poslední stránky knihy jsem četla s radostí a nadějí v lepší zítřky (dokonce, a to fakt nekecám, jsem měla zimomriavky/husí kůži).

Díky autorce vím, že se najdou lidi, kterým současný stav pojící se s trendem rychlé módy není lhostejný a kteří nejen o věcech mluví, ale i konají.

Angie_Missfit
22.09.2023 5 z 5

Jediný problém téhle knihy je, že se pravděpodobně nedostane k těm, kteří by ji potřebovali číst nejvíc, ale tak je to holt asi vždycky. Každopádně jde o skvělý text popisující detailně, jak špinavý byznys móda je, ať už jde o lidské zdroje nebo životní prostředí. Osobně jen doufám, že se tlak na udržitelnost bude ze strany kupujících stupňovat a donutí tak řetězce výrazně změnit své praktiky. Vidím, že nějaká změna už se děje, zatím pomalu, ale věřím, že postupně nabere na obrátkách. Jen aby už nebylo pozdě. Tuhle knihu plánuju podstrkovat všem ve svém okolí, kteří mi kdy na moje námitky k fast fashion řekli "no jo, ale mně se to líbí a je to levný."


Petr Dudek
27.05.2022 5 z 5

Prakticky to samé, jako Dilema všežravce, ale o módě. Takže dokonalé otevření očí, kdo o tom, jak funguje móda, nic netuší.

PlaszCZ
25.03.2022 4 z 5

Velice zajímavá kniha o jednom z nejšpinavějších byznysů téhle planety. První část knihy je věnovaná tzv. sweatshopům. O jejich fungování mě nic moc neřekvapilo - koneckonců, na internetu se k tomuto tématu dá najít spousty videí. Větší část knihy je však věnovaná udržitelnému způsobu oblékání a novým technologiím, o kterých jsem neměla ani ponětí. Kniha je nabytá informacemi a rozhovory s návrháři, vědci i pracovníky. Kromě informací by měla kniha čtenáře navést k myšlence, zda ten či onen kousek oblečení skutečně potřebuje, a také, zda je morálně v pohodě s tím, jakým způsobem jeho oblíbený kousek z H&M za 15$ vlastně vznikl. Suma sumárum - čtivé, zajímavé.

eliska8983
15.02.2022 5 z 5

Kniha nabitá informacemi, spoustou a spoustou citaci, rozhovorů, odkazů na články a texty, spoustou dát, údajů, čísel a pojmů. Pokud se chcete něco o módním průmyslu opravdu dozvědět, určitě si knihu přečtěte. Nebude to na jedno posezení a budete vstřebávat kapitoly déle, protože se na vás budou informace prostě valit, ale stojí to za to.

stea
14.06.2021 4 z 5

Doteď jsem četla jen různé články a každý z nich popsal vždy jen malou část problémů módního průmyslu. Proto jsem si koupila tuto knihu a nezklamala. Pěkně a čtivě popisuje různé aspekty módy od výroby po prodej a marketing. Občas zabrousí i do historie nebo představí novou značku, i když zrovna tato část knihy rychle stárne (například Elizabeth Suzann od té doby kompletně změnila svoje zaměření a zavřela většinu výroby). Soustředí se hlavně na USA, ale obrázek si jde udělat i tak.

Dozvěděla se mnoho nových informací a souvislostí. Autorka informace sama ověřovala rozhovory či návštěvami továren.

Mám jedinou malou výhradu, a to popis nových technologií na konci knihy. Autorčin pohled se mi zdál trochu naivní. Například rozpoznávání tváří není budoucností západního světa kvůli právní ochraně soukromí. Autorka prostě jen přepsala to, co jí řekli zaměstnanci módních firem.

hopsajda
14.02.2021 5 z 5

Krom toho, že je kniha skutečně čtivě a - jakkoli se to zdá vzhledem k tématu nepatřičné - zábavně napsaná, je plná faktů, příběhů z praxe (odstrašujících, či naopak inspirativních), konkrétních jmen a značek, exkurzů do historie módního průmyslu apod. Velice oceňuji, že Dana Thomas nesklouzává k černobílému pohledu, spíše figuruje jako nestranný pozorovatel, nikomu nevnucuje svůj názor (byť si myslím, že po přečtení knihy si většina lidí utvoří podobný). Pozitivně hodnotím i to, že kromě Spojených států, které v knize přirozeně dominují, se kniha snaží o celosvětový kontext, ať už je to přesouvání výroby do rozvojových zemí, či různé evropské projekty.

Knihu doporučuji úplně všem (všichni ostatně nosíme nějaké oblečení). Přála bych si, aby se textilní a módní průmysl v budoucnu ubíral tím nejlepším možným směrem a věřím, že každý z nás je schopen k tomu alespoň trochu přispět svým spotřebitelským chováním.

roso.mak
09.01.2021 4 z 5

Zajímavá kniha, ktera nahlíží na módu a hlavně její problémy ze vsech stran.

První část je samozřejmě věnována fast fashion a všem jejím problémům. Další části nás seznamují s lidmi, kteří se snaží najit cestu ven, ale i s vyrobci luxusní módy a výrobou alternativních materiálů. Obzvlášť mě zaujala výroba látky z pavoučího vlákna.

Co bych ocenila, je více obrázků, klidně i černobílých. Velmi casto se tam mluvi o nějakých konkrétních šatech a člověk musí zuřivě googlit, aby našel, o čem mluví. A až kniha zestárne, čert ví, zda půjdou vůbec dohledat.

Autorovy další knížky

Dana Thomas
americká
2020  83%Vláda módy: Cena rychlé módy a budoucnost oblečení
2016  80%Bohové a králové

Kniha Vláda módy: Cena rychlé módy a budoucnost oblečení je v

Právě čtených1x
Přečtených39x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených2x
Knihotéce6x
Chystám se číst71x
Chci si koupit26x
dalších seznamech1x