Vítr se vrací

Vítr se vrací https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68659/vitr-se-vraci-68659.jpg 3 15 2

Osudy malé horské vesnice za Slovenského národního povstání a hrdinství jejích obyvatel, jak je líčí přímý účastník a svědek událostí, lesník Gondáš. Román je oslavou boje prostého slovenského lidu proti přesile okupantů za svobodu. Knihy Fučíkova odznaku ČSB.

Žánr:
Romány , Literatura slovenská , Historické romány

Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Kronika , 1948


více info...

Přidat komentář

kallisto
01.04.2024 2 z 5

Priznavam, ze jsem se te knize uspesne vyhnula po cely cas meho organizovane vzdelavaciho procesu. Uz jsem narazila na par kousku, u kterych jsem si rekla, ze je to skoda, ze jsem na ne neprisla driv. Tahle kniha k nim nepatri.
Neni tak agitacni, jak jsem cekala, soudruhuje se v ni az od poloviny, pricemz ke konci zhusta, avsak taky docela barvite (byt plytce) popisuje zivot uzavreny v kapsli nekolika kilometru ctverecnich, nekolika mesicu, nekolika malych osad a obci.
Ve skutecnosti, diky popisnemu konceptu, by to mohl byt docela dobry ramec pro ceske filmare, a divim se, ze se toho zatim jeste nikdo nedrapnul. Ma to potencial Sekalovske atmosfery.
Uprimne ale, zpetne nahlizeno, pro pubertaka fakt nicmocovy kousek.

maryzka
28.12.2023 3 z 5

Vím, že jsme se kdysi o tomto spisovateli učili ve škole, ale nikdy jsem nic od něho nečetla. Tato kniha je objevena na půdě, kterou vyklízím. Přiznám se - není špatná- realisticky popsána situace dědiny skoro na samotách, kde byl život tvrdý a za války lidé žily ve strachu, zda Němci nebo partyzáni v boji neumřou civilisti, nebo zda vesnici nevypálí do základu. Román je opravdový, skutečný, ale s nádechem propagandy ruských vojsk, ale je tady poukazován vlastnosti i jiných národu a národností, které patřili do tehdejšího SSSR.