Vítr a pravda

Vítr a pravda https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/370615/bmid_vitr-a-pravda-FW4-370615.jpg 4 25 10

El-Rih zvaný Vítr bojuje jako turecký janičár na straně muslimů ve službách osmanského sultána. Alyssia, benátská křesťanka, se stává obětí intriky a končí v Káhiře jako otrokyně, kde získá jméno Haqiqa, Pravda. Osud rozhodne, že ti dva k sobě najdou cestu – ale jakou šanci má jejich láska v době, kdy temné mocnosti vyvolávají novou válku mezi křesťanským a islámským světem a svaté ostatky se stanou roznětkou vražedného konfliktu? Rozhodnutí padne v Alexandrii...... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Der Wind und die Wahrheit


více info...

Přidat komentář

čef
16.12.2022 4 z 5

Romanticko-dobrodružný román z doby 14. století v Benátkách, Káhiře a Alexandrii. Autor se v celém svém díle pohybuje napříč historickými, budoucími i fantazijními dobami a dokáže je zkrášlit a přiblížit hezkými i méně zajímavými příběhy. Proto ho docela uznávám, i když sem tam nejsem zcela nadšen, v tomto románu však bylo těchto nespokojeností o dost méně.

Barbara182
31.03.2022 3 z 5

Na základě anotace jsem nečekala, že se bude tak velká část knihy zabývat tím, co všechno předcházelo setkání El-Riha s Alyssiou (de facto víc než první polovina knihy), a intriky v Benátkách mě bohužel nijak zvlášť nebavily (přišlo mi to celé hodně přitažené za vlasy). Alyssia tak dostala hodně málo prostoru a její postava byla plochá a nezajímavá (pořád jsem čekala na to něco, a to nepřišlo :-(, ještě štěstí, že El-Rih to všechno vynahrazoval, jeho život byl podstatně zajímavější a byl to vlastně jen on, kdo mě udržel u knihy až do konce. Ve výsledku je to jen hodně rozvleklý příběh, který navíc ani nevychází z historických událostí (krádež relikvie) a který toho ze slibů v anotaci splní jen málo :-( Škoda, protože El-Rih mě bavil.


Naďa2411
20.02.2022 5 z 5

Kniha má dvě dějové linky z roku 1362. V prvním dějství je hlavní hrdinka Alyssia dcera benátského obchodníka, která řeší se svým otcem návrh svatby s jeho bývalým obchodním partnerem. Nabízí se otázka, kdo by měl z toho prospěch? Jedná se o skutečnou lásku? Ve druhém je válečník El - Rih - janičár má za úkol dělat společnost malému osmanskému následníkovi a "vysvobodit" ho z jeho zlaté klece. Hlavními tématy této knihy jsou intriky, přetvářky, boj o moc a přežití. Kapitoly jsou krátké, hodně psané v přímé řeči, proto se dobře čte. Udržuje čtenáře v napětí ve světě otroků, který pozná i Alyssea nazývaná Pravdou, kde jako otrokyně pozná janičára zvaném Vítr. Kam zavane jejich osud, zda-li jim dovolí jejich víra křesťanská x islamské najít společnou budoucnost? Co vše musí obětovat, se dozvíme v této krásné historické knize.

kalache
19.10.2021 4 z 5

...být janičář nebyl rozhodně žádný med...

Jurajovamaka
26.02.2021 5 z 5

Krásny romanticky príbeh s prvkami histórie.
Určite odporúčam ❤✌
Zhltla som ju na jeden dych...

Skalníková
12.05.2019 2 z 5

Historický román, který vás nijak netrhne, protože hlavní postavy o sobě do poloviny knihy nemají nejmenší tušení. Dle anotace čekáte, že se Alyssia stane otrokyní už na začátku knihy, ale ono to tak vůbec není.

daza.dt
24.04.2019 2 z 5

Přemlouvala jsem se dočíst, ale povedlo se. Přiznám se, kniha mě moc nenadchla - rozhodně se k ní nevrátím.

orinka3
21.03.2019 3 z 5

Romantický příběh, odehrávající se jak v Benátkách, tak i mezi janičáry osmanského sultána. O napínavé situace není nouze, intrikující padouch Sabattini je zlý až do morku kostí a ovlivňuje životy blízkých "přátel" i Benátek samotných. Samozřejmě nechybí ani láska, která překonává nástrahy. Kniha se mi zdá místy trošičku za vlasy přitažená, zvláště její konec. Nezbytná rekvizita, medailonek na krku, tu hraje velmi důležitou roli. Knížka až tak špatná není, jen jsou tu dost běžné situace, známé z předešlých knížek tohoto žánru. Žádný velký objev se nekoná, ale slušné čtení to pořád je.

vivalamuff
07.06.2018 4 z 5

Poutavý příběh, ale jen do jisté míry. Nenechejte se zmást tak jako já anotací, ta je totiž silně zavádějící. Získáte představu, že se Alyssia stane otrokyní hned na začátku knihy a že se tím pádem brzo setká i s El-Rihem. Opak je pravdou a více nechci prozrazovat... já však byla zklamaná, protože jsem si představovala něco jiného. Občas jsem měla dojem, že hlavním hrdinou je v příběhu vlastně někdo úplně jiný, protože mu bylo ponecháno až nehorázně mnoho prostoru v ději. Opět nebudu vyzrazovat, o koho se jedná, každý si to musí přečíst sám a utvořit si obrázek po svém.
Za mě 3,5 * . Velké plus dávám za hezkou obálku.

Ésperance
22.05.2018 2 z 5

Knihy Michaela Peinkofera jsou vesměs dobrudružné, čtivé a patří do kategorie knih, které se čtou víceméně samy, neurazí, potěší a je to příjemně prožitý čas. Bohužel to neplatí u této knihy. Autor se pustil již do tolik zažítého tématu lásky mezi otrokyní a vojákem na pozadí harémů, bojem mezi křesťanskou vírou a vírou v Aláha. Ačkoliv je to motiv nesčetněkrát ohraný, opsaný, dalo by se kouzlit. Bohužel z knihy na mě dýchla vyčerpanost slov autora, malá snaha o gradaci a velmi nezáživně a odbytě vyprávěný příběh. Knihu jsem dočetla, protože nemám ráda nedočtené příběhy, ale musela jsem se kousnout, a tak nějak jsem se ani netěšila, co bude na další stránce. Je to škoda, autor umí psát lépe.

Štítky knihy

historické romance

Autorovy další knížky

Michael Peinkofer
německá, 1969
2008  81%Plamen z Faru
2008  75%Návrat orků
2018  74%Vítr a pravda
2014  91%Kniha z Askalonu
2009  75%Přísaha orků

Kniha Vítr a pravda je v

Přečtených30x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených4x
Knihotéce93x
Chystám se číst30x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x