Vítězství

Vítězství https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46741/vitezstvi-46741.jpg 4 7 3

Román líčící neúspěšný pokus švédského podnikatele realizovat svůj soukromý život v odloučení na malém ostrově a jeho neschopnost ubránit se zlu představovanému trojicí vetřelců prchajících před zákonem.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Melantrich
Originální název:

Victory , 1915


více info...

Přidat komentář

Hanka_Bohmova
09.08.2023 4 z 5

Místy snad trochu šroubované, ale to lze přejít. Kdybych měla knihu vyjádřit jedním slovem, tak tedy konfrontace. Postavy mají určité sebepojetí, určitý přístup k životu - a do tohoto prostoru vstupují události, jimž se nelze vyhnout. A jimiž se leccos v člověku odhaluje. Napjatost a donucení ke střetu jsou tu strašně silné. Zase jsem si musela vzpomenout na Bernanosovu větu o tom, jak jsme všichni společně svázáni hříchem - jedni aby se jím kochali, druzí aby jím trpěli.

kyssling
21.07.2014 3 z 5

Úvod knihy člověka trochu odrazuje od dalšího čtení, ale poté co se příběh rozjede je kniha moc pěkná. Conrad snad mohl knihu trochu zvýraznit nějakými akčnějšími scénami, pro čtenáře by to bylo trochu zajímavější, ale pak by se zase odklonil od stylizace knihy.
V příběhu je pěkně poznat jak se člověk těžko brání pomluvám a zlým lidem, co se k vám neobrátí čelem, ale čekají na chvíli kdy se nijak nemůžete bránit.


jardadr
04.02.2013 1 z 5

Ne tak známá kniha od Conrada, ale rozhodně jedna z jeho pěti nejlepších. Na jednom malém tichomořském ostrůvku se protnou osudy několika lidí. Postupně houstnoucí atmosféra se nakonec promění v šílenství, hrozný sen pro všechny - bouři, z které nemůže nikdo vyjít nedotčen a málokdo živý.
Kniha na svou dobu neuvěřitelně pracuje s napětím, takže vůbec nemáte pocit, že byste četli dílo staré skoro sto let. Vše se stupňuje až je vám z toho při čtení úzko. Hltal jsem ji celá dopoledne, každý odstavec a dialog. Nic mi nesmělo utéct. A když jsem ji dočetl, dlouho jsem ještě hleděl na prázdný papír za poslední tečkou, jakobych tam mohl ještě něco nalézt. Ve skutečnosti se mi znovu hlavou honil celý děj a to jak to nakonec dopadlo. Že to jinak skončit nemohlo... i když jsem si celou dobu přál, aby ano.
Pokud Srdce temnoty je podobenstvím o cestě do pekla, pak Vítězství je podobenstvím o boji dobra se zlem.
Navíc Conrad má skvělý styl, takže stoprocentní čtenářský zážitek.

Štítky knihy

anglická literatura

Autorovy další knížky

Joseph Conrad
polská, 1857 - 1924
2010  78%Srdce temnoty
2004  77%Lord Jim
2006  74%Srdce temnoty / Na pokraji sil
1957  68%Hranice stínu
2011  75%Před očima Západu

Kniha Vítězství je v

Přečtených8x
Knihotéce10x
Chystám se číst14x
Chci si koupit1x