Vita nostra

Vita nostra https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383447/mid_vita-nostra-Nw4-383447.jpg 4 134 53

Studovat na vysoké je snem každého středoškoláka. Alexandra ale na Vysokou školu speciálních technologií nastoupila nedobrovolně. Škola v zapadlém provinčním městečku je totiž obestřena tajemnem a z toho, co se kolem ní děje, jde strach. Stejně jako z muže v černých brýlích který ji do školy přivedl a nutí ji plnit prazvláštní úkoly, kvůli nimž se stále hlouběji propadá do světa na hony vzdáleného běžné lidské realitě. Proč byla ona a její spolužáci vybráni? Proč se musejí učit nazpaměť tuny nesmyslných textů? A proč ti, kteří neuspějí u zkoušek, beze stopy mizí?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Vita nostra , 2007


více info...

Přidat komentář

Erytrocytek
12.07.2023 5 z 5

Smekám. Na začátku knížky mi to sice znělo jako příběh pro teenagery, ale následně mě příběh zcela pohltil. Konec je rozporuplný a poněkud abstraktní, ale celá druhá polovina knihy byla taková, takže proč ne?
Ve výsledku mě mrzelo, že kniha už končí, protože poslední část jsem si vážně užívala a společně s hlavní hrdinkou jsem chtěla do tamějšího světa proniknout víc a víc.

Hanathor
05.07.2023 3 z 5

Knížce bych dala 3,5 hvězdy,kdybych mohla. Dostala jsem se k ní kvůli čtenářské výzvě, anotace mi přišla zajímavá.
Po pár prvních stránkách jsem měla chuť knihu odložit. Celé to bylo jakési zdlouhavé a nezajímavé. Naštěstí se to postupně rozjelo a od půlky dál se kniha četla sama.
Je pravda,že je kniha jiná. Oceňuji, že autoři nám neprozradili celou pointu hned na začátku.
Na druhou stranu z konce mám velmi smíšené pocity.. jsem jediná, kdo ho nepochopil..?


asakz
04.07.2023 5 z 5

Řadit toto dílo do fantasy žánru je podle mne dosti zavádějící. Ačkoliv podle anotace by se mohlo zdát, že se jedná o klasickou young adult fantasy a na zadní straně knihy je uvedeno "Pro čtenáře od 14 let", popravdě řečeno si nemyslím, že náctiletý čtenář či čtenářka tuto knihu ocení. Ať už se vám pod fantasy žánrem vybaví Harry Potter, Pán prstenů nebo třeba Barbar Conan, toto je něco diametrálně odlišného. Pokud bych hledal příběh alespoň vzdáleně podobného charakteru, spíše mne napadají autoři jako Ajvaz nebo romány jako Valis Philipa K. Dicka. V jistém smyslu svým zvláštním myšlenkovým experimentem může připomínat i J. L. Borgese. Ale jako každé výjimečné dílo, i toto se vzpírá jakémukoliv zařazení do nějaké kategorie.

Čtenář společně s hlavní hrdinkou vstupuje do světa, který se vymyká běžnému chápání, tápe a marně se snaží odhadnout smysl příběhu. Postupně se mu pak odhalují dílčí střípky poznání jakési metareality, avšak definitivní odpověď na své otázky v pojmově-racionální rovině nedostává ani v závěru knihy. Příběh se čte sám - autorům se daří udržovat čtenáře v neustálem napětí, jak to bude pokračovat, ale jedná se spíše o dobrodružství ducha, velká část událostí probíhá v mentální sféře hlavní hrdinky, i když následky se leckdy v poměrně drastické formě přelévají i do vnějšího světa. Z toho důvodu patrně dílo ocení spíše introvertní jedinci; někomu, kdo očekává magické souboje nebo milostný románek s nadpřirozenými bytostmi, může děj připadat nudný a bude patrně zklamán.

Filosoficky založeného čtenáře, který rád zkouší alternativní pohledy na stavbu a původ naší reality a lidské psýché a není líný přemýšlet nad hlubšími souvislostmi, podle mne tato kniha musí nadchnout.

HankaL.
26.06.2023 2 z 5

Nezaujala mě a bylo dost míst kde jsem se musela i nutit ke čtení. Čekala jsem od ní něco jiného, pořád se tak unyle táhla a i ten konec byl takový nic neříkající.

spiderlily
17.06.2023 2 z 5

Nemohla jsem se začít a abych vůbec pokračovala, přeskakovala jsem odstavce a stránky. Hrdinka byla také fajn, ale celé to bylo pro mě monotonní a do určité míry se opakující. Až konec tomu dal aspoň pozitivní nádech a pasoval ke knize a dával jí aspoň nějaký smysl. Nebýt čtenářské výzvy, odložila bych ji po 10 stránkách.

Kikulka97
02.06.2023 4 z 5

Knížku jsem koupila za pár korun a měla jsem nulová očekávání. V první třetině jsem se chytala za hlavu, že toto je fakt ptákovina první třídy, v druhé jsem tomu přišla docela na chuť a třetí se četla už sama. Přiznám se, že ačkoliv konec byl takový prazvláštně zrychlený, dávám tomu čtyři hvězdy. Je to unikátní knížka. Neznám podobnou. Ale nemusí to být knížka nutně pro každého.

gambinka87
12.05.2023 4 z 5

Knihu jsem kdysi koupila ve výprodeji, zaujala mne anotace, ale moc jsem od toho nečekala. Možná proto mne to mile překvapilo. Neotřelý příběh, je to tak divné, že to chcete číst dál a přijít tomu na kloub, což se podaří ale jen částečně. Zvláštní kniha, ale nemůžu říct, že bych se u ní nudila. Zároveň bod do knižní výzvy.

Ellis03
04.05.2023 5 z 5

Je to zajimave a hrozne divne a fascinující. Je to hrozná blbost a zároveň mi to všechno dávalo dokonalý smysl. Nesnazila jsem se nějak do hloubky všechno promyslet a hledat v tom nějaká proč a jak - proste jsem to brala jak to šlo a ono to proste všechno zapadalo. Ukažte mi ten mozek, který tohle dokázal vytvořit - Za me je to genialni dílo! Ale je mi jasné, ze se najde více než hodně lidi, kteří ho úplně nedoceni. Je to tak strasne zvláštní a specifické čtení, ze jen malokomu sedne. Ale těch par vyvolených bude jiste nadšených :)

Malinali
02.03.2023 5 z 5

Takový psycho matrix. Hodně zajímavé, hodně moc jiné. Chvilku mi to připadalo jako náhodný generátor slov, pak to dávalo smysl, pak zase ne. Takhle "divnou" knihu jsem ještě nečetla, ale líbila se mi. A jsem ráda, že pokračování nemá, protože to by mě pukla hlava. Prostě úplně jiný svět, úplně jiná fantasy, kterou ještě nikdo nevymyslel.

kačenaaa
28.02.2023 1 z 5

Od téhle knihy jsem čekala více. Četla jsem ji dvakrát. Poprvé jsem to vzdala někde v půlce a podruhé jsem ji sice dočetla, ale vlastně jen proto, abych měla co dát do čtenářského deníku. Možná, že vás zaujme více než mě...

Hanjimka
27.02.2023 3 z 5

Kniha se četla sama a dobře, ale nakonec jsem vlastně zklamaná. Divný konec. Nebýt Čtenářské výzvy tak bych se k ní nedostala.

kopeceli
27.02.2023 2 z 5

Totální fantasmagorie. Sice se přečte rychle, ale... Pořád jsem na něco čekala, proto jsem stále četla, i když už mě to moc nebavilo. A najednou, v jednom odstavci, přišel konec a nestalo se nic.
Celou četbu jsem přemýšlela nikoliv nad dějem, ale nad tím, jestli autoři u psaní hulili trávu nebo zapíjeli léky vodkou...
Za mě prostě kniha sice vymakaná, ale úplně o ničem.

Maraiser
11.02.2023 4 z 5

To jako že to nemá pokračování? Na druhou stranu možná dobře, mohli by tím pokazit velice prazvláštní dojem z celé knihy.
Nejprve jsem si říkal - hm, ukrajinský Harry Potter. Ale kdepak, bylo to temnější.

evca7271
30.01.2023 2 z 5

Není špatná,ale čekala jsem od ní trochu víc.

M.C.SMITH
14.01.2023 5 z 5

Tahle kniha mne totálně odrovnala. Je naprosto zvláštní a jedinečná, nikdy jsem nic podobného nečetla. Do knihy jsem se pouštěla bez jakéhokoli očekávání. Prostě jsem začala číst a hned z počátku jsem si říkala, že je to pitomost, ale jak jsem četla dál a dál, kniha mne vcucla jako černá díra a já jsem se nemohla odtrhnout. Bylo to zajímavé čtení, hodně zajímavé.
Pro mne to byla jedinečná záležitost a jsem spokojená.

chodícírohožka
29.12.2022 5 z 5

Hrozně zvláštní kniha, která se nepodobá ničemu, co jsem dosud četla - nebo aspoň ne tak docela. Je čtivá, ale tak abstraktní, že ještě pořád o některých věcech nevím, co si myslet. Opravdu moc doufám, že jednou vyjde další díl...

Artemis886
19.11.2022 5 z 5

(SPOILER) Tohle byla ta nejvíce podivně-skvělá kniha, kterou jsem kdy četla. Celou dobu jsem z ní byla tak zmatená jak jen to jde, ale přece jen jsem to chápala. průběhu děje bylo vyřčeno tolik otázek, že by to dokázalo pojmout celou knihovnu, na některé jsem sice nedostala odpověď, ale v tom byla podle mě ještě lepší. No a potom ten konec, ten prostě vzal veškeré informace během knihy a celé je překroutil tak, že vám nakonec ukázal že to co jste si mysleli bylo úplně jinak. Za mě opravdu zajímavá kniha.

Jaehyun
06.06.2022 4 z 5

Tahle kniha byla dost... Zajímavá.
Trvalo mi asi 4 dny než jsem ji přečetla. Někdy to šlo hladce a někdy bylo docela těžké se stránkami nějakým způsobem prokousat.
Asi bych knihu popsala jako divnou a zajímavou? Nachází se v ní spousta otázek na které ale během děje nedostanete žádnou odpověď, což mě trochu rozčilovalo.
Podle mě je to takové filozofické dílo na které člověk potřebuje dost fantazie.
Já jsem děj pochopila tak, že si do školy speciálních technologií vybrali schopné studenty (jedničkáře) a do nich pak hustili co se dalo, aby z nich udělali něco jako...vyšší bytosti za hranicí lidského chápání? Něco jako když jdete na jógu a tam po vás chtějí abyste oddělili svou myslí od těla. Něco v tom smyslu. Nevím, zda jsem to tak pochopila správně, ale takto to na mě působilo. Zkrátka je tam nějaký ten vesmír, paralelní světy, proměny apod. :D
Nebyla to špatná knížka i když bych občas brala víc odpovědí.
Nevím jestli si ji někdy přečtu znovu, ale určitě si ji nějakou dobu nechám kvůli obálce, která je za mě nádherná.

AraVulpecula
10.05.2022 5 z 5

Číst tuhle knihu bylo psychické náročné - na jednu stranu jsem nedokázala pokračovat, na druhou stranu jsem musela jít dál, abych věděla, co se stane. Děj je prostě matoucí, ale tak moc, až dává smysl. Je to asi nejvíc fascinující kniha, jakou jsem kdy četla.

Jandapoly
24.04.2022 4 z 5

U tehle knihy jsem mela stejny pocit jako u sledovani Metrixu.Uzasny dej,ale absolutne nevim o cem :)