Vita activa

Vita activa https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/100287/vita-activa-100287.JPG 5 30 2

Vita activa, známější pod anglickým názvem The Human Condition, je nejdůležitější filosofický spis Hannah Arendtové. Pojednává v něm o základních formách lidské činnosti, které jsou zároveň základními podmínkami, za nichž je člověku dán život na zemi. Těmi jsou práce, zhotovování a jednání, jež charakterizují člověka jako pracující bytost čelící tlaku biologické nutnosti (animal laborans), jako zhotovitele předmětů lidského světa zajišťujícího stabilní rámec pro existenci lidského rodu (homo faber) a jako politickou bytost, která skrze jednání a promlouvání manifestuje svou personální jedinečnost, uskutečňuje svou svobodu a spolu s druhými splétá předivo lidských vztahů (animal politikum). Systematická filosofická analýza těchto lidských činností je spojena s pronikavou reflexí hlubokých společenských proměn v novověku a s kritickým rozborem teorií, které byly jejich myšlenkovým základem. Druhé opravené vydání, 2009.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Filozofie

Vydáno: , Oikoymenh
Originální název:

Vita activa oder Vom tätigen Leben , 1958


více info...

FakinAdsso
FakinAdsso
06.05.2020 5 z 5

Tohle by si měl přečíst každý, kdo se nudil u Mapa a území. Každý, kdo kdy koketoval s filosofií. Každý, kdo kdy hledal odpovědi na to proč. Arendtová se zvládá mistrně držet v mezích jazyka, kterému bude rozumět téměř každý (Heidegger by o tom mohl snít). A do podrobna rozebrat lidství a jeho činností.

plejtvák
plejtvák
23.12.2019 5 z 5

Kniha o tom, co člověk dělá, když něco dělá. Hodně jsem o této filozofii přemýšlel a zatím jsem nenarazil na žádnou, která by více objasňovala úděl každého z nás.