Víš, kdo se dívá?

Víš, kdo se dívá? https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455376/bmid_vis-kdo-se-diva-aK8-455376.jpg 3 59 26

PŘEHRÁT Je noc a Andrew, manažer rezortu Chaty Shanamore, sleduje skrytou kamerou svého jediného hosta – mladou ženu. Rád se dívá do soukromí druhých. Pak ale uvidí něco, co nečekal. V záběru se objeví postava v černém, spící ženu ubodá a kameru zničí. Kdo je ten vrah? A jak věděl o kameře? PAUZA Natalie přijíždí do Shanamore. Je tma, zima a celý ten nápad jí najednou připadá uhozený. I na tom manažerovi je něco divného. Nejradši by se vrátila domů, jenže nemůže – dokud nenajde to, co hledá. PŘETOČIT NA ZAČÁTEK Napínavý příběh o vraždě zachycené skrytou kamerou. Abychom pochopili, co se stalo, musíme přetočit nahrávku a sledovat ji od začátku do konce. Do hrozného konce…... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: ekniha , Cosmopolis
Originální název:

Rewind , 2019


více info...

Přidat komentář

le21nka
20.04.2024 4 z 5

Možná díky tomu, že jsem knihu přečetla na "jeden zátah" mi nedělalo problém přeskakování času. Námět dobrý, dobře se četlo. A díky prostředí Irska dávám hvězdu navíc.

marekB78
27.07.2022 4 z 5

Celkem mě to bavilo, i když občas se člověk zamotal v těch přechodech do minulosti a pak zase současnost. A neškodilo by tomu i trochu více zápletky :) Ale jinak kniha se četla dobře :)


Leena
20.03.2022 2 z 5

Co na to říct?
Moc se mi nelíbily systém nazvaných kapitol Přehrát dopředu a Pauza, bylo tam mnoho přeskakování v čase sem tam, až se v tom pomalu člověk ztrácel.
Námět nebyl špatný, jen zpracování pokulhávalo.

Tina.orl
12.02.2022 2 z 5

Nejprve jsem byla nadšená. Zajímavá zápletka hned od začátku. Potom se vše ale postupně vytratilo. Přeskakování sem a tam, od jedné osoby ke druhé. Trochu toho a trochu tamtoho. Příběhy samotných postav také nic moc... Na to kdo je hlavní záporák jste schopni přijít docela rychle.
Takže za mě celkem slabé, i když potenciál to mělo.

Leona333
02.02.2022 3 z 5

Pozor! ,,Velký Bratr tě sleduje..." A to mi z celého tohoto příběhu, utkvělo v hlavě nejvíc. Moc záživné čtení to nebylo. Prolínání děje co bylo před a co bylo pak, samozřejmě mělo v knize svůj důvod a opodstatnění, jinak to bylo takové celkově moc sešroubované, bohužel i předvídatelné... A ten závěr? Byl prostě takový, jaký byl... Víc nemám k této knize - thrilleru, co dodat.

kačenka80
20.09.2021 2 z 5

Nudná kniha se zajímavým námětem. Často se v knize zvrací a je v ní plno zbytečných odstavců. Asi aby měla kniha hodně stran. Nejvíce mi vadilo přeskakování a přetáčení v čase. Do poloviny se kniha vlekla a poté už bylo jasné co se stalo a kdo za vše může.

Lenkys
16.09.2021 3 z 5

Bavilo mě hlavně prostředí, kde se odehrávala většina děje. Kniha to není špatná, ale něco mi tam chybělo..

jasmína
18.05.2021 3 z 5

Moc nedoporučuju, ale každý máme jiný vkus.....

Hopulka
27.02.2021 2 z 5

Nápad zajímavý, dobové téma, ale zpracování pokulhává.

Marekh
31.12.2020 3 z 5

Tuto knihu mi darovala Martina Zrubcová. Za knihu děkuji. Je to poslední kniha, kterou jsem přečetl v roce 2020. Jedná se o thriller, který je rozdělený do částí Přetočit zpět, Přetočit vpřed a Pauza. V lákadlech na přebalu je uvedeno, že autorka C. L. TAYLOROVÁ napsala: „Při čtení vám bude běhat mráz po zádech.“ Bohužel musím konstatovat, že thriller se držel na hranici průměrnosti. Bohužel po těle mi neběhal žádný mráz, při čtení jsem nepociťoval výraznější napětí a ani příliš velké zvraty. Velmi brzy jsem dospěl k závěru, kdo by mohl být vrahem a moje úvaha byla tentokrát správná. Při čtení jsem si vytvořil nějaké teorie, které se všechny sice nepotvrdily, ale hlavního pachatele jsem určil správně. Library Journal píše: „Nesmí chybět v žádné knihovně milovníka thrillerů.“ Myslím si, že existují mnohem lepší thrillery, které jsou více čtivější a napínavější, za mě tato kniha patří k průměrným thrillerům a hodnocení na Databázi knih tomu odpovídá. Líbilo se mi, že v poslední kapitole je všechno shrnuto a vysvětleno, takže čtenář si může všechno zrekapitulovat. Zdálo se mi, že překladatel zvolil nesprávné skloňování jména hlavní hrdinky - Natalie. Knihu hodnotím na 60 %.

Tato kniha nutí k zamyšlení nad sociálními sítěmi – Facebookem, Instagramem a dalšími sítěmi obzvláště pro tvůrce, kteří mají vysoký počet odběratelů (followerů). Tvůrce příspěvků na sociálních sítích by si měl dobře rozmyslet, do jaké míry zveřejní osobní příspěvky, co všechno řekne ze svého soukromí, protože člověk nikdy neví, kdo se na něj dívá a jaké má úmysly. Je na zamyšlení, jestli je správné odhalovat všechny myšlenky a pocity a vystavit hodně věcí ze soukromého života jako na talíři svým odběratelům. Ale to záleží na každém natáčejícím, jak k tomu přistoupí.

Hvězdinka
27.12.2020 3 z 5

Kniha se četla rychle, střídání časových rovin mi nevadilo. Příběh byl o posedlosti, byl jiný, zvláštní, zajímavý.

Jájinka
28.09.2020 3 z 5

Průměrná kniha, pachatele jsem uhodla už v polovině.

L.Helena
22.09.2020 4 z 5

Nakonec to nebylo tak špatné, jak jsem se obávala, když jsem tady viděla, že to má pouhých 63%. Když si zvyknete na mírně chaotickou časovou posloupnost, tak se to docela dobře čte. I když motiv a závěrečné vysvětlení trochu přitažené za vlasy.

Blaufik
23.07.2020 2 z 5

Těžko říct, koho by kniha mohla zaujmout natolik, aby z ní byl nadšený. Já osobně jsem v ní viděla potenciál, ale bohužel jsem byla opravdu zklamaná. Je to škoda, nápad byl opravdu skvělý, ale zasloužil si lepší zpracování. No, možná někdy příště.

zaRohem
20.06.2020

Kniha celkem ušla, ale.... Prostředek knihy byl celkem zdlouhavý a bez napětí, takže mi trvalo dýl než obvykle se tím prokousat a mimochodem, celkem předvídatelné. Na to kdo to byl a proč se to stalo, jsem přišla až tragicky brzy. Ale je možné, že za to může velké množství thrillerů, které už jsem přečetla. Já doporučuji kvůli zajímavému zpracování a proto, že to není žádná oddechovka na jeden večer. Ale jinak... 3 hvězdy

stesti.s.knihou
17.06.2020 4 z 5

Mladá bloggerka a instagrammerka Natalie je zavražděna v rekreační chatě, kam se vydává prozkoumat nevěru svého manžela. Její smrt je zachycena na kameře, která je umístěna v ložnici chaty, aniž by o ní rekreanti věděli. O Nataliině smrti však nikdo netuší a její manžel i četní sledující si myslí, že si dala na pár dní pouze oddech od sociálních sítí a od lidí. Když však mladá žena nekomunikuje déle než týden, manželovi začne blikat varovná kontrolka a zmizení své ženy nahlásí na policii. Začíná se odehrávat kolotoč pátrání po slavné Natalii. Kdo mohl mít důvod ji zabít? Někdo z jejích závistivých followerů? Její manžel, kterého Natalie podezírala z nevěry? Nebo majitel chat, který měl v každé ložnici nainstalovanou kameru, aniž by o ní hosté věděli?
Jo, mně se tenhle thriller líbil. Zejména prolínání časových os jednotlivých aktérů příběhu. Celá kniha začíná scénou, kdy je Natalie zavražděna a majitel chaty tento čin sleduje na videu. Postupně začínáme sledovat, co Natalie vedlo k návštěvě chat a jaké byly její poslední dny před smrtí, to se prolíná se samotným pátráním po Natalie a samozřejmě, jako v každém správném thrilleru :D, ani zde nechybí reportérka, která o tom všem píše článek.
Kniha vás svou dynamičností nenechá usnout na vavřínech, krátké kapitoly a neustálé střídání postav a časových os ve vás zaručeně udrží pozornost.
Je fakt, že mě poměrně brzy napadlo, kdo by mohl být pachatel (a že to ve většině thrillerů většinou neuhodnu), ale myslím, že to ničemu nevadilo. Překvapivě zde nefigurovalo ani žádné za vlasy přitažené rozuzlení, jak tomu ve spoustě thrillerů bývá.

plamínek21
16.06.2020 3 z 5

Originální zpracování mne zpočátku chytlo - pausa, přetočit, posunout - fakt dobrý. Nevadilo mi ani to, že se musím obtížněji orientovat v časových úsecích a postavách. Čtivě psáno. Jenže bohužel ke konci se to autorce nějak podivně vymklo a poslední třetina příběhu je už vyloženě slabá. A závěr je až trapný. Škoda.

Danago
02.06.2020 3 z 5

Příběh staví na velmi zajímavé zápletce. Manažer chatového areálu nainstaluje do některých chatek skrytou kameru a sleduje soukromí jiných lidí.
Ale zdaleka neočekává, že jedna z kamer natočí vraždu Natálie , dívky známé z instagramu. Vrah očividně o skryté kameře ví, protože ji ihned po činu zničí.
Děj knihy je velice originálně rozdělen do tří časových úseků:
Přehrát
Pauza
Přeskočit na začátek
Toto rozdělení mě, ale dost mátlo a dlouho mi trvalo, než jsem se v časových linkách začala orientovat. Střídá se minulost, přítomnost, budoucnost ...
Kniha vlastně začíná přítomností a to spácháním vraždy a potom se podle přehrávání pomyslné kazety přesouváme v ději sem a tam do minulosti a budoucnosti. A zjišťujeme, co činu předcházelo a co následovalo. Je to sice originální, ale matoucí. Měla jsem v tom fakt zmatek a pořád jsem se snažila zorientovat, kde se v příběhu zrovna nacházím.
Někoho tento styl asi zaujme a bude originalitou nadšený, já ale opravdu ne, mě to unavovalo.
Celá zápletka se velice dlouho a pomalu rozehrává. Příběhu bohužel chybí jiskra, napětí se dočkáme až v druhé polovině knihy.
Není to špatné, ale mohlo by to být lepší.

a.k
01.06.2020 4 z 5

Příběh s komplikovanými postavami, chladnokrevnou vraždou zachycenou na videozáznamu, prostředí opuštěného rekreačního resortu, to vše mělo potenciál až na pořádné „psycho“. K tomu bohužel ještě chybělo větší napětí. Knihu bych zařadila mezi psychologické romány s detektivní zápletkou. Bavila mě ta neutěšenost prostředí s chladem běžícím po zádech při návštěvách turistických chat, vtíravá přítomnost skryté kamery a nevyzpytatelnost postav. Pomineme-li výstřednost způsobu vyprávění, které napodobuje přetáčení videozáznamu vpřed, vzad a stále dokola, je celý námět vlastně jednoduchým a nenáročným čtením, které dokáže zaujmout právě svou jedinečnou atmosférou.

Jana77
30.05.2020 2 z 5

Nějak nevím, co si o knize myslet. Zmatené, přeskakování v čase tam, zpět mě jen mátlo, nevyznala jsem se v tom, kdo je kdo. Za mě zklamání.

Autorovy knížky

2020  63%Víš, kdo se dívá?

Kniha Víš, kdo se dívá? je v

Přečtených69x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce80x
Chystám se číst108x
Chci si koupit32x