Viribus Unitis: Císař a jeho dvůr: Nový pohled na Františka Josefa

Viribus Unitis: Císař a jeho dvůr: Nový pohled na Františka Josefa https://www.databazeknih.cz/img/books/66_/66153/bmid_viribus-unitis-cisar-a-jeho-dvur-no-TRg-66153.jpg 4 15 2

Dvůr císaře Františka Josefa byl nejvznešenější a nejstarší v Evropě. Byl to však také obrovský hospodářský komplex, domov a pracoviště téměř 2000 lidí. Císařská rodina, aristokracie, dvorští úředníci, důstojníci a služebnictvo – ti všichni byli součástí tohoto mikrokosmu, reprezentačního a společenského střediska podunajské monarchie. Císař František Josef provedl svůj dvůr bezpečně všemi krizemi v období své dlouhé vlády a dokázal ze staré, před bankrotem stojící instituce, již převzal po svých předchůdcích, vytvořit vysoce efektivní a moderní podnik.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Viribus Unitis: Der Kaiser und sein Hof: Ein neues Franz-Joseph Bild , 2008


více info...

Přidat komentář

JeKa
13.06.2013 5 z 5

Kniha "Viribus unitis" poskytuje zcela nový a velmi zajímavý pohled na osobu císaře Františka Josefa I. Po záplavě životopisů, které se objevují na našem trhu v pravidelných intervalech a obsahují zpravidla tytéž více či méně čtivě podané informace, se jedná o skutečnou třešničku pro zájemce o období jeho vlády. Předmětem zájmu autorky totiž tentokrát není již tolikrát omílaná biografie tohoto proslulého a takřka ikonického císaře, ale jeho dvůr. Věnuje se jeho struktuře, fungování, reformám, vztahu císaře ke svým zaměstnancům, zajímavým aférám apod. Tento výčet témat, podávaný převážně v chronologickém sledu, by se na první pohled mohl jevit jako velmi suché čtení. Je tomu však přesně naopak. Autorka bravurně zvládá kombinovat dějové pasáže s popisem struktur a to vše podává tak čtivou a zajímavou formou, že se čtenář takřka nemůže odtrhnout. Kniha je zároveň vybavena rozsáhlým obrázkovým doprovodem, který pomáhá dokreslovat autorčiny teze. Nemohu než vřele doporučit!

Hanichka
04.11.2012 4 z 5

Další knížka o historii, která se mi moc líbila. Přinesla mi nový pohled na císaře Františka Josefa, jak slibovala. Autorka se tady mimo jiné snaží dokázat, že ne všechno, co se o jeho dvoře a osobnosti říká, je pravda. Například pohřeb Františka Ferdinanda (D´Este) - objasňuje některé věci, které byly a jsou vyčítané, ale zároveň upozorňuje, že to celé úplně ideální nebylo. Celá kniha je vlastně v tomto duchu, klady i zápory - to musím ocenit, i když je celkově cítit, že autorka císařovi fandí.
Doporučuju číst i těm, které zaujme třeba jen jedna kapitola - důležité informace se zopakují vždycky, když je to potřeba, takže kapitoly fungují víceméně samostatně. Pro někoho to ale může být minus, třeba pro mě - číst nějakou informaci podruhé na malém počtu stránek mě už někdy štvalo.
Nedoporučuji číst těm, kteří od knihy čekají hlavně informace ze soukromí císařské rodiny - jednotliví členové jsou zmiňování jen když je to nezbytné a moc "drbů" se taky nedozvíte.


Štítky knihy

19. století aristokracie, šlechta František Josef I., 1830-1916 Habsburkové 19.-20. století panovnické dvory

Autorovy další knížky

Martina Winkelhofer
rakouská, 1972
2011  88%Viribus Unitis: Císař a jeho dvůr: Nový pohled na Františka Josefa
2016  94%Evropské panovnické rody
2012  81%Šlechtictví zavazuje
2022  87%Sisi, mladá císařovna: Mýtus a pravda

Kniha Viribus Unitis: Císař a jeho dvůr: Nový pohled na Františka Josefa je v

Přečtených18x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce13x
Chystám se číst11x
Chci si koupit10x