Vir

Vir https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493531/bmid_vir-N6e-493531.jpg 4 50 15

Brian Murphy si s rodinou užívá pohodový letní pobyt na mysu Cape Cod, když se u jeho ženy Emmy začnou projevovat silné příznaky chřipky. Následuje hektický návrat domů do New Yorku, po prodělaném záchvatu v autě je Emma značně dezorientovaná a na pohotovosti upadá do kómatu. V nemocnici jí diagnostikují koňskou encefalomyelitidu východního typu neboli EEE, vzácné a vysoce smrtelné virové onemocnění přenášené komáry. Záhy navíc jejich malá dcera vykazuje znepokojivé příznaky stejné nemoci. Situace se stane ještě strastiplnější, když Brian obdrží závratný účet za pobyt v nemocnici, a co hůř, pojišťovna náklady neproplatí s odvoláním na pochybné klauzule v Brianově pojistce. Naštvaný Brian přísahá, že bude hledat spravedlnost…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Viral , 2021


více info...

Přidat komentář

Stanas513
19.03.2024 3 z 5

Na tuhle knížku jsem se moc těšila, protože knihy Robina Cooka mám moc ráda. Vždycky se v knihách soustředil na problémy lékařské péče a samozřejmě také řešení případů souvisejících s lékařskou praxí. Tato kniha se zabývá spíše finančními problémy ve zdravotnictví, jako nedostatečné zdravotní pojistky a přemrštěné fakturace za ošetření. Z četby jsem měla opravdu divný pocit. Tragédie v rodině je brána jen jako mimochodem a otevřené plánování vraždy je mi fakt proti mysli. Běhá mi z toho mráz po zádech. Místo hřejivého pocitu z četby mám z toho rozhozenou důvěru ve zdravotnictví a v budoucnost vůbec.

Carpinus-CZ
13.03.2024 3 z 5

Byla to moje první přečtená kniha od Robina Cooka na doporučení z knihovny. Čtivá vcelku je, chvílemi působí až naivně, chvílemi děsivě, když si člověk uvědomí, jak rychle a jak velké osobní tragédie spustí malý komár, chvílemi velmi smutně po děsivě rychlých ztrátách milých a milovaných osob. Bunny a Jeannot Lapinová pláčou .. To byly smutné a přesvědčivé rysy celého příběhu, naopak k rozuzlení a obžalobě amerického zdravotnictví se vyjadřovat moc nechci, v těchto aspektech na mě román působil místy dost naivně a nepřesvědčivě ...


Ester59
03.01.2024 2 z 5

Za mne jeho nejhorsi kniha. Velke zklamani, jako by to ani nenapsal Cook.

Palorizek85
19.12.2023 4 z 5

Až na ten konec to byl perfektní thriller. Velmi dobře zachycuje prostředí amerického zdravotního systému a jeho fatálních chyb.

petronella1
27.11.2023 5 z 5

Skvělá kniha...po některých minulých

Danago
15.09.2023 3 z 5

No bohužel jsem spíše čekala téma viru, to je zde jen jako odraz pro téma zdravotního pojištění a plateb za nemocniční ošetření. Pokud se toto zakládá na pravdě, jsem vděčná za naše zdravotnictví. Knížka je čtivá, ale i když je konec pochopitelný , tak je trošku nevěrohodný. Přece jen, jak dlouho se znali a takováto akce.
Kniha je čtivá to ano, ale autor má i mnohem lepší knížky, ale i horší.

Pavcas76
07.09.2023 3 z 5

Zklamání. Plno vaty okolo, nebavilo mně to, i když zápletka byla v jádru srdceryvná, ale konec předvídatelnej.

Prey
16.08.2023 3 z 5

Cook je v téhle fázi kariéry starý rutinér, takže servíruje předvídatelný příběh a povrchní psychologii postav. Přečíst se to ale dá snadno, jen ke knize nesmíte přistupovat tak, že by patřila k autorovým nejlepším. (Čteno v překladu Aleny Amchové.)

pch1976
14.08.2023 5 z 5

Kniha byla napínavá, musela jsem ji přečíst najednou, byla jsem napnutá, jako to dopadne. Vřele doporučuji. První kniha od tohoto autora, co jsem četla. A nezklamala.

miloslav5679
11.08.2023 2 z 5

Veril som menu autora natoľko, že som si neprečítal pred kúpou hodnotenia. Kniha má sklamala, čakal som od autora thriller z lekárskeho prostredia a nie kritiku amerického systému zdravotného poistenia. Názov knihy a renomé spisovateľa ma sklamalo a hoci koniec bol trochu prekvapujuci, tak z hľadiska života bol úplne absurdný

Mája777
07.08.2023 4 z 5

Knihy pana Cooka jsem kdysi hltala. Jakmile se nějaká objevila na trhu, tak jsem ji musela mít. Stejně je to i dnes. Styl pana spisovatele se trochu změnil, ale stále jsou jeho knihy čtivé. V této se věnuje systému zdravotnictví v Americe. No, je to hodně zajímavé čtení a asi bych tam nechtěla onemocnět. Určitě je to trochu nadsazené, ale i tak. Jenom ten konec mi přišel zvláštní, nepravděpodobný.
(7. 8. 23 - 18 800 - 52)

ddkk
03.08.2023 2 z 5

Po letech jsem se vrátila k Robinu Cookovi. Trochu jsem doufala, že jeho nová kniha bude přece jen víc, než tradiční průměr. Bohužel, není. Do konce předvídatelného příběhu jsem sice dočetla, ale moc mě to nebavilo. Pan Cook je prostě zřejmě stále lepší lékař (alespoň v to doufám!) než spisovatel. Z hlediska jeho pacientů, má-li ještě jaké - mě trochu děsí intenzita, s jakou své knihy chrlí. Nu, píše prý rychle...

VasnivaCtenarka
28.07.2023 3 z 5

Pokud od knihy očekáváte, že je příběh pouze o průběhu virového onemocnění, tak vás musím zklamat. V příběhu sice toto onemocnění hraje důležitou roli, ale jak píše samotný autor, cílem této knihy bylo poukázat na nekalé praktiky zdravotního systému a pojišťoven, které dohání lidi ke krajnímu řešení, které je likviduje a ničí lidské osudy. Jeho cílem bylo, aby se americká vláda nad tím zamyslela a podnikla kroky, které by takovému podvodnému jednání zabránilo.

Robin Cook je věhlasný autor thrillerů z lékařského prostředí. I kniha Vir má označení thriller, osobně bych však toto označení nepoužila. I když se kniha četla dobře, tak thrillerové napětí jsem necítila ani na jeden jediný zlomek vteřiny. Ale nevadilo mi to, protože mne zajímalo, jak to v tom USA funguje a jak se příběh bude vyvíjet. Já bych spíše řekla, že se jedná o jakýsi román z lékařského prostředí.

Co musím kladně ohodnotit je samotné promyšlení příběhu. Robin Cook je lékařem a bylo znát, že se skutečně v tom systému zdravotních služeb vyzná. To se mi moc líbilo. Vše dávalo smysl a člověk jen žasnul nad tím, co všechno je možné.

Tempo knihy působilo zpočátku celkem slibně, ale pak jsem měla pocit, že se na chvíli autor zasekl a lehce se v tom plácal. Naštěstí jen chviličku a pak se příběh zase rozjel.

Přišlo mi, že autor nezabředával do přílišných detailů vnitřního světa hrdinů - což mi přišlo trošku jako škoda. Všichni hrdinové si procházeli opravdu velmi těžkým životním obdobím a kdyby se autor věnoval více jejich prožívání, mohlo to knihu, dle mého názoru, krapet ozvláštnit a obohatit. Celý příběh nám je předkládán spíše věcně, což taky není úplně špatně, protože to zkrátka "odsejpalo".

Tenhle věcný popis děje se samozřejmě projevil i na popisu prostředí a hlavních postav. Jak jsem napsala výše - věděli jsme kde byli, ale detailní popis toho, jak například dané místo vypadalo jsme se už nedozvěděli. Pro lidi s fantazií to však nejspíše nebude překážkou.

V knize mi trošku chybělo to napětí, které bych od thrilleru očekávala. Ne, že by mi to kazilo požitek ze čtení - to ne, ale přesto si myslím, že mohl autor tomu dát o něco více a lépe to propracovat.

Knihu mohu doporučit všem, kteří mají rádi lékařské prostředí a kteří se rádi dozvídají nové věci. Jak jsem napsala - napětí nečekejte. Je to taková milá knížka na letní večery.

bagel
16.07.2023 3 z 5

Poselství knihy (americký systém zdravotnictví a nebezpečí dalších virových nákaz) je určitě důležité, ale zpracování silně pokulhává. Začátek byl slibný, pak však tempo upadlo a opakovaly se popisné pasáže. Hlavní hrdina se choval často divně a nelogicky. No a konec byl hodně urychlený a značně nepravděpodobný.

lucia0482
04.05.2023 4 z 5

Robin Cook patrí k mojim obľúbeným autorom už viac ako dvadsať rokov. Prečítala som všetky jeho knihy, niektoré opakovane. Táto sa čítala dobre, no ostalo mi po nej veľmi ťažko. Bolo hrozné čítať, ako ľahko človek môže prísť o všetko, na čom mu záleží a aký ťažký boj môže viesť s nemocnicou alebo poisťovňou.
Som síce zvyknutá na inak písané knihy, kde Cook venuje pozornosť viac chorobe, liečbe a životu v nemocnici, no čítanie je to opäť veľmi dobré.