Virál

Virál https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/310947/bmid_viral-UTY-310947.jpg 4 72 24

Lea a její adoptivní sestra Su jsou skoro stejně staré, ale odmalička představují naprosté protiklady: zatímco Lea je rebelka a prudká povaha, Su je vzorná dcera a příkladná studentka. Když se společně vydají na Mallorcu do prázdninového rezortu Magaluf, který je proslulý svými kluby a nevázaným nočním životem, má jejich matka Ruth starost především o Leu. Z výletu se ale nevrátí Su. Ta je na útěku, skrývá se, pronásledována strachem a výčitkami svědomí. Existuje video, na kterém je zachycena, jak v nočním klubu v opilosti provozuje sex hned s několika muži. A tohle video se nezadržitelně šíří po internetu. Ruth, matka obou dívek a úspěšná glasgowská soudkyně, zuří. Jak se něco takového vůbec mohlo stát? Jakou roli v celé věci sehrála Lea? Jak potrestat muže, kteří využili situace a Su takhle zneuctili? A dokáže svou milovanou dceru dostat zpátky domů, i když se Su brání jakémukoliv kontaktu a zametá za sebou stopy?... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Viral , 2016


více info...

Přidat komentář

LimedkaMikki
08.01.2024 3 z 5

(SPOILER) Z knihy mám rozporuplné pocity. To co předkládá, je poměrně aktuální téma. Stát se to může každé, i každému. Ale jak třeba mi přišlo poměrně logické iracionální fantazírování Su-Ji o setkání s matkou, naopak tam byly momenty, kde jsem si říkala, že wtf. Na rozdíl od některých komentujících mě nezaráží fakt, že matka nechala jet dcery samotné někam daleko (furt tam s sebou měla přece tu zodpovědnou Su-Jin), ale spíš to jak na tu událost zareaguje. Od soudkyně bych čekala víc soudnosti. I když asi sklony k tomu šílenému chování nejspíš měla, když si vezmeme tu storku, kdy začala čekat Leu.
Co dalšího mě dost překvapilo, tak matka, která pomalu neumí zapnout počítač, najednou umí úplně bez problémů během pár hodin sestříhat chytlavé video, které se nechytilo, jen protože nezvládá marketing. To jí teda gratuluju. A skutečnost, že všechny vždycky vypátrá - taky bych chtěla mít takové známé. Ale chápu, že bez toho by se příběh nejspíš tak daleko nedostal, nebo by trval podstatně déle.

Celkové hodnocení bych dala asi jako jednou stačilo a délka je optimální.

broskev28
28.10.2021 4 z 5

První kapitola mě doslova posadila na zadek a já jsem si nadávala, co jsem si to zase jednou koupila.
Při dočtení jsem si s postavami odžila své a občas jsem poupravila, nebo úplně změnila názor, takže za mě velké plus, jak se autorka s příběhem popasovala. I já jsem procházela vývojem, třeba Leu bych zpočátku asi přiškrtila. Madam mě velmi zaujala, koneckonců i systém restorativní spravedlnosti, o kterém jsem slyšela poprvé. Takže za mě čtivé a poučné, mírně odstrašující. Být matka dcer, nebylo by mi při čtení příjemně. Ale možná je dobré vědět; děkuju za komentář marara.

"Restorativní spravedlnost, to je taková kreativní reakce na traumata způsobená zločinem. Je to způsob, jak vzít na vědomí, že oběti trestných činů mají i jiné potřeby než ty, které řeší systém trestního práva. Jak najít řešení v případech, na které jsou zákony a soudy prostě krátké."


IreneP
20.07.2021 4 z 5

Výborná knížka s aktuálním tématem. Trochu jsem se jí bála, ale překvapila, není tolik o sexu, jak jsem myslela. Koupila jsem ji za pár korun nebo dostala jako dárek k nákupu a jsem moc ráda, že jsem se k ní konečně dostala.

koolsavage
30.03.2021 3 z 5

(SPOILER) Kniha mě bavila, téma je to aktuální a problematické. Potíž mám ale s mnoha momenty příběhu: to, že holky mohly jet samy zrovna do takového letoviska, to, že matka následně pošle svou dceru samotnou pátrat po sestře, to, jak v podstatě nikdo neřešil otcovu smrt. Nejhorší je však chování matky, která se nechala příliš unést. Člověk by si řekl, že zrovna soudkyně bude znát meze, za které nesmí zajít.

Míjuš
23.08.2020 4 z 5

Musím říct, že jsem nečekala, že by kniha mohla vykreslovat příběh až tak drsným, ale realistickým způsobem.

Téma je velmi aktuální, a ještě dlouhou dobu bude. Jak fungují zákony ví asi většina z nás, a bohužel, ani v jiných zemích, zde konkrétně ve Skotsku, to není o nic lepší. Na jednu stranu je to ale poměrně sporné...Je natočení orálního sexu na diskotéce trestný čin, když to Su neudělala pod žádným tlakem, ale dobrovolně, a ještě pod vlivem drog? Nebo není? Drogy si brát nemusela, taky jí je nikdo nenutil, přesto si je vzala, aby zapadla do okruhu její sestry a jejích přátel.

Osobně bych asi dcery, kterým bylo zrovna 18, samotné na dovolenou do vyhlášeného letoviska s divokou pověstí, kde to žije nočním životem a diskotékami, nepustila. Obzvlášť, je-li jedna z dcer problematická, drzá, pubertální a ráda experimentuje, a samotná matka ji v několika kapitolách v duchu skoro až vraždí. Ani náhodou. Na to, že jejich matka je velmi úspěšná soudkyně, to neměla zrovna pod palcem, a řekla bych, že racionálně taky moc neuvažovala. Ve druhé části knihy mi přišla až příliš iracionální a pomstychtivá, i když chápu, že i jedno hloupé video dokáže rodině obrátit život vzhůru nohama, protože co se na internet dá, to se jen těžko likviduje.

Celkově je kniha čtivá, srozumitelně napsaná, čtení u ní rychle utíká. Opravdu mě překvapila. Částečně se u ní člověk usmívá, částečně mu běhá mráz po zádech.

lucygreen
27.08.2019 4 z 5

Kniha mne docela dost bavila, sice jsem ji četla docela dlouho, ale autorka dobře vykreslila postavy a i děj mě bavil. Knihu bych mohla doporučit.

marara
22.08.2019 5 z 5

Tahle knížka mě hrozně překvapila. Byla nejen dobře napsaná, ale hlavně zpracovává myšlenky, které mi v současné době také vadí. Jak je možné, že není trestné zveřejnění videa či fotografie s erotickým obsahem bez souhlasu dotyčného? Jak je možné, že jsou beztrestní ti, kdo takovéto obsahy dále šíří? Jak to že si neuvědomují, že ničí životy druhých, a i když si to nakonec uvědomí, posuzování viny je problematické. Vždyť to tak dělají všichni, tak je to OK! Připadám si jako svá vlastní babička, ale nejde se neptat: Kam ten svět spěje? Chudáci mladí, že jsou podobným rizikům vystaveni, a chudáci my rodiče. Jak jim tohle máme vysvětlit, když naše strachy považují za neznalost současného světa a nepochopení technologií? Ach jo!

adellk28
12.05.2019 3 z 5

Knížka mě zaujala svoji nádherně barevnou obálkou. Nejsem zrovna cílová skupina, ale i tak jsem se do knihy pustila a nelituji toho. Kniha je o tom, jakou hodnotu mají naše rozhodnutí a co vše se díky nim může změnit. Rozhodně bychom si měli dávat pozor na to, co dáme na internet. Kniha mi přišla poučná a docela mě i bavila, ale není to zrovna můj šálek kávy.

dubakm
15.04.2019 3 z 5

,, Nedovol, aby tohle navždy rozhodlo o tom, kdo skutečně jsi."

intelektuálka
28.03.2019 4 z 5

Velmi aktuální téma - rizika, kterým jsme vystaveni na internetových sítích ...

Vše se dá v životě zneužít - a vy zůstanete s prázdnýma rukama a poznáte, kdo z vašich přátel je tu opravdu s vámi ... ano, je to dobré aspoň pro selekci ... kdo vám uvěří ?

Ti co vás dobře znají ...

Nikdy bych nechtěla zažít to, co prožívá máma dívek, které byly využity ... a dopad do její profesní sféry ... a právo na ochranu vlastního soukromí ...

Já bych doporučila stejně jako Ruth - nikdy se nevzdávejte !

sola_lupa
26.12.2018 4 z 5

Realita dnešní doby: stane se vám v životě jeden pitomý kiks, někdo to natočí, hodí na net, další a další lidé to sdílí a nakonec vám to zničí rodinu, kariéru,... možná i celý život. Nikdo si nemůže být ničím jistý.

vlci
20.10.2018 5 z 5

Stojí za přečtení. Jste si jisti, že se to nemůže stát i vaší holčičce...?

zee
20.09.2018 4 z 5

Náhodný rychlý výběr v knihovně nakonec žádné zklamání nepřinesl. Naopak se kniha ukázala jako svižná, místy vtipná, místy dojemná a poučná. Hlavní myšlenku spatřuji zejména v tom, jak média (nejen internet) dokáží ovlivňovat až zcela překrucovat obraz jednotlivých lidí. Motivů k zamyšlení se ale nabízí více, přesto, že je kniha na poměry dnešních thrillerů (sic!) krátká. Téma by se dalo určitě rozpracovat šířeji, ale neměl jsem pocit, že by tomu tak mělo nutně být. Rozsah je tedy pro mě spíš plusem. Tím bylo i například střídání formy vyprávění a střídání časových rovin i když mě občas trvalo si uvědomit, v jaké se zrovna pohybuji.
Knihu tedy hodnotím kladně, přestože si myslím, že je vhodnější pro čtenářky než čtenáře. Nebo abych byl genderově korektní, je vhodnější pro lidi, co ocení vtipné popisy nakupování oblečení a dlouhé přípravy make-upu před party, pro lidi, kteří pochopí snílkovskou duši holky představující si v detailech komunikaci s fiktivními kluky a pro lidi s chápáním složitého vztahu dospívající dívky s matkou.

IvikaS
17.07.2018 4 z 5

Aktuální hrozba moderní doby, líbilo se mi to, jen mám teď o jeden důvod víc bát se o děti.

Illaa
21.03.2018 1 z 5

Pro mě úplně zbytečná kniha. Znovu bych si ji nevybrala. Začátek sliboval akční průběh, bohužel pak se autorka pitvala ve vztazích, minulosti a hypotézách, co "kdyby" kompromitující video vůbec nevzniklo.

vavria01
20.07.2017 4 z 5

Kratší kniha, která se dá přečíst téměř za jedno odpoledne. Je psaná celkem svižně a poutavě, ovšem mám výtku k častým flashbackům, které nejsou vždy úplně opodstatněné a zbytečně ztěžují orientaci v ději i v postavách, ačkoliv to asi nebyl autorčin záměr.

sagasir
03.02.2017 3 z 5

Jednou to stačilo

Tato kniha rozhodně pojednává o zajímavém tématu a tak jak se s ním autorka popasovala? Dalo by se napsat, že dobře, ale nějaké své mouchy to určitě také má. Hlavní a stále se mi v hlavě objevující problém ve spojitosti s touto knihou je její uvěřitelnost. Samozřejmě věřím, že někdo mohl dívku zdrogovat a pod vlivem omamných látek donutit ke stejné věci jako Su. Věřím, že tuto hroznou událost někdo natočil a poté dal na internet a zde se z videa stal virál. Nechápu, však už proč pak Su utíkala od rodiny a nechtěla s ní mít nic společného a to i když je to v knize vysvětleno. Důvod mi však přišel přinejmenším podivný a zastávám názor, že když se něco takového stane, tak se jako první s prosbou o pomoc obrátím přece na svou rodinu. Samozřejmě mimo policii. Beru také, že někteří lidé se třeba nikdy v životě nikomu nesvěří, že prožili něco takového, ale to je zase věc druhá. Ze samotné knihy pak čiší strach. Rodiče aby pomalu snad to své dítko ani na ten internet nepouštěli, ale stejně je to jedno. Ono by se na něj totiž dostalo kdekoliv jinde. Dále tu pak v samotné knize máme strach o samotnou Su. Co vlastně dělá? Jak se s tím vším vypořádává? Proč odmítá kontakt s rodinou. Víc než příběh samotné Su či její sestry Ley se mi líbil ten jejich matky. Psychologická sonda do jejího nitra a vypořádání se s tím, že někdo nechutně ublížil její dceři se myslím autorce povedlo a je to asi to nejlepší na celé knize. Samotné postavy by si pak zasloužili větší hloubku a nepochopil jsem jejich leckdy nelogické chování. Prostředí by nějaké úpravy také sneslo. Místy je sepsané až moc popisně a jindy jakoby bylo autorkou odfláknuté. Samotný děj pak bohužel někdy i nudí a někdy je i zbytečně moc popisný. Jazykově také nečekejte žádné zázraky. Text je jazykově prostě normální. Najdete zde jak spisovný, tak i nespisovný jazyk. Místy se objeví i vulgarity. Počtem stran se pak kniha zařazuje spíše k těm kratším. Má totiž jen 255 stran. Virál není úplně špatné literární dílo, ale stačilo si ho přečíst jednou. Knihy, jenž si chci ještě někdy přečíst znovu mám prostě jiné. Nedá se ani brát jako taková sonda do života rodiny, kterou něco tak špatného zasáhlo. Každá rodina by se totiž s takovýmto problémem v určitých částech vypořádala jinak. Tohle dílo pak hodnotím 70 %.

kikies
01.02.2017 4 z 5

Velice zajímavá, čtivá a přínosná kniha. Podává snadno uvěřitelný příběh naprosto normálních postav, takový ten typ "to se může stát každému z nás". Téma je moderní a aktuální, zpracování výborné a styl chytlavý, navíc to celé vede k zamyšlení. Ano, moc dobrá kniha a moc dobře se čte.

Jana_Hlus
28.11.2016 4 z 5

Video, které sdílí čím dále více lidí, jako domino pozvolna rozjíždí sled dalších událostí vedoucích k tomu, že po dopadu poslední kostky už nic není jako dříve. Nejedná se o nějaký vyfabulovaný nereálný příběh, text je uvěřitelný a rozhodně stojí za přečtení a uvědomění si rizik spojených s používáním sociálních sítí, nebezpečí zneužívání internetu je stále dost podceňováno. S hlavními hrdinkami jsem se úplně neztotožnila, soudkyně a její dvě dcery jsou hodně zvláštní, ale v zásadě mi to nevadilo. Každý jsme nějaký:-). Knížka se čte velmi dobře, děj se rychle odvíjí, nejsou tam žádná hluchá místa. 4/5

michpa
06.11.2016 5 z 5

Kniha donutí přemýšlet, kam až může takový virál dojít, kolika lidem život zničit. Kam může odplata za takové video vést (třeba i za hranici trest. činu). Moc se mi to líbilo...

Štítky knihy

internet sestry sociální sítě thrillery pro ženy

Autorovy další knížky

Helen FitzGerald
australská, 1966
2017  84%Pláč
2016  73%Virál

Kniha Virál je v

Přečtených95x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených3x
Knihotéce75x
Chystám se číst50x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x