Vír

Vír https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/180616/bmid_vir-GTO-180616.jpg 4 134 39

Na ostrově Landegode v severním Norsku je slyšet děsivý křik, který přiláká pozornost dvou chlapců hrajících si na pobřeží. Na skalisku nad vodní hladinou naleznou muže s rukama pevně připoutanýma ke skále pod ledovou vodou. O několik dnů později najdou dva tesaři ve sklepě opuštěného přístaviště muže přivázaného ke kamnům. Jen tak tak se ho podaří zachránit... Policejní inspektor Rino Carlson má pocit, že se tyhle dvě události až nápadně podobají dávnému případu, který se mu nepodařilo vyřešit, a rozhodne se, že tentokrát pachatele vypátrá stůj co stůj. Do toho ale musí řešit ještě starosti s dospívajícím synem a nepřekonatelnou chuť na sladké... Ve stejnou dobu o 90 kilometrů dál najdou staří manželé při procházce po pláži porcelánovou panenku připoutanou k lýkovému voru. Tuší, že jde o varování, ale policie je nebere vážně. Policista Niklas Hultin, který se právě přistěhoval z hlavního města, je zvyklý na jiné případy a nalezená panna a vykradené garáže mu připadají úsměvné. Když je však o několik dnů později na kraji pláže objevena žena v bezvědomí, navíc v šatech, které připomínají šaty vyplavené panenky, je nucen připustit, že i poklidné vesnice mají svá tajemství. Niklas Hultin musí navíc kromě podivných vražd řešit i problémy doma a zdá se, že jeho práce začíná až podivně zasahovat do jeho soukromého života. Napětí vzrůstá, případy se splétají a rozplétají... Drama zasazené do monumentální severonorské krajiny vás vtáhne do děje a nepustí až do poslední stránky.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Jota
Originální název:

Malstrømmen , 2012


více info...

Přidat komentář

MonikaV
30.08.2023 5 z 5

Naprosto mě to pohltilo, moc doporučuji.

ninano
27.01.2023 3 z 5

Průměrná severská detektivka. Čtení příliš neodsýpalo, úporná snaha o brutality u mě vyzněla naprázdno - právě kvůli té úpornosti a očividné snaze šokovat a děsit.


Čmeláček
13.12.2022 4 z 5

Za mne spokojenost. Kniha má zajímavou zápletku, je napínavá a mám takový pocit, že něco podobného jsem ještě nikdy nečetl. A je fakt škoda, že u nás nevyšly další díly s policejním inspektorem Rino Carlsonem.

Annkag
19.09.2022 4 z 5

Ponurá krajina plná těžkého života a zvláštních mezilidských vztahů.
Co to znamená patřit k temné minulosti.
Co to znamenájí ty panenky na voroch?
Jak může být člověk tak krutý a s tak zvířecími půdy?
Zvláštní rodina se zvláštními osudy.Zvláštné oběti uvězněné pod zvláštními obrázky.
A hlavně vrah,chlapec,muž který vlastně taky neměl lehký život a i jeho početí bylo dílem násilného psychopata.
Je zvláštní že člověk kterého v životě nepoznáte vám neurčitě určí směr vašeho života.

Mysovlk
06.04.2022 4 z 5

Jedna z těch lepších detektivek. Jen mi ta zápletka už přišla trochu přitažená za vlasy.

lenkavildomcova
14.12.2020 3 z 5

Jako jo, bylo to dobré, ale z nějakého důvodu mi přečtení trvalo skoro 3 týdny. Normálně čtu tak 2-3 dny. Ztrácela jsem se ve jménech.

Ava365
26.08.2020 3 z 5

Trochu nerozumím tady těm oslavným komentářům. Kniha byla psána s jasným cílem napsat pravou "severskou" detektivku. Byla zde řada aspektů, které měly šokovat svou brutalitou a morbiditou. Bohužel tento záměr byl příliš okatý, takže nešokoval. Další prvek, který má děsit - panenky. Bohužel je to už otřepané klišé a tady v tomto případě navíc tak násilně šroubované, že nechápu, proč to autor radši nevypustil. Příběh je tak komplikovaný a těžkopádný, že lze jen stěží věřit, že by se mohl skutečně stát.

berila
16.08.2020 4 z 5

Dobrá detektivka, i když zkraje se to trochu vleklo, ale naštěstí děj postupně gradoval.
Takže nakonec spokojenost.

85098211
19.07.2020 4 z 5

Dost dobrá kniha v celé té záplavě severských detektivek, které se na čtenáře valí ze všech stran. Ze začátku jsem se sice jen poměrně těžko orientovala v postavách a také děj byl po určitou dobu trochu pomalejší. Zato později nabral spád, až jsem se nestačila divit ;-). Rino i Niklas byli sympatičtí a také oba případy se mi moc líbily. Tohle měl autor dobře a hlavně originálně vymyšlené. Kromě toho mne zaujal především příběh Andrey, který byl doslova mrazivý a se všemi událostmi úzce souvisel. A samotný závěr knihy byl jedna velká jízda. Co si tedy víc přát? :-) A nakonec bych už jen ráda dodala, že mne kniha příjemně překvapila svou čtivostí i neotřelou zápletkou - a je opravdu velká škoda, že autor již nikdy nic dalšího nenapíše...

IvčaB2
07.02.2020 4 z 5

Kniha se vcelku dobře četla,konec měl spád. Na začátku jsem měla mírně zmatek v ději,ale možná to bylo eknihou. Dějové linky se měnily s odstavcem,kdyby alespoň byla vynechaná řádka... Knihu jsem si vybrala na popud čtenářské výzvy, na první pohled ošklivá obálka. :)

kofola33
26.01.2020 4 z 5

Moje prvni knizka od autora, nebylo to spatne, ale ani vynikajici na muj vkus. Misty me to za zacatku trosilinku nudilo, ale jinak to melo spad. Konec byl prekvapivy, hlavne motivy pachatele i kdyz jsem to tak trochu tusila, kdo to je...

skubby
08.07.2019 4 z 5

Pěkná kniha, která se dobře čte...

Klamm
06.02.2019 4 z 5

V první třetině mě iritovalo slovo ,,ostentativně", které se v textu opakovalo tak často, že jsem uvažoval o zaklapnutí knihy. Nevím, zda to bylo překladem, nebo autorem. Naštěstí se postupně vytrácelo. Naživu jsem zůstal díky postavám, pro jejich sympatické rysy. Závislák na sladkostech, lupenkář, retro polda co se zasekl v osmdesátkách, instalatér co přišel o ženu, chlapík co pořád ryl rýčem v zemi.
Zajímavej koktejl...

70%

Termina
25.01.2019 3 z 5

Severské kriminálky jsou známé pro svojí surovou brutalitu a chladný ráz.. nevím jestli zrovna kniha Vír splnila co jsem od ní očekávala ale zápletka byla celkem fajn.. PS: hodně jsem fandila týpkoj co neustále kopal a kopal a kopal ....

kalache
22.09.2018 4 z 5

...že by na kvalitu a množství severských autorů měly vliv dlouhé zimy?...

mario.nette
15.09.2018 odpad!

Tak tohle byla opravdu jedna velka nuda...

MadyDollar
02.07.2018

První třetina knihy neuvěřitelně poutavá a napínavá. Zbytek se čte pořád hezky, ale už to není tak šmrncovní.

maličkán
21.02.2018 4 z 5

Moje první kniha od autora, dobře se četla, nechybělo napětí až do konce. Určitě se poohlédnu po dalších jeho dílech.

JiříM
25.11.2017 3 z 5

Ještě po dočteni nevím kdo koho zabil. Moc jmen, moc příběhů.

yehudit
06.11.2017 3 z 5

První polovina knihy je zcela pohlcující, napínavá, postavy dobře vykresleny, především detektiv Rino jako velký sympaťák. Bohužel ve druhé polovině jakoby se některé načrtnuté záležitosti zcela nechaly být a vše je soustředěno do, dle mého názoru příliš překombinovaného závěru, ve kterém se snad všechny postavy začnou chovat totálně nelogicky. Škoda.