Violoncellistka

Violoncellistka https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484185/bmid_violoncellistka-p8R-484185.jpg 4 64 13

Viktor Orlov si už dlouho zahrával se smrtí. Kdysi nejbohatší muž Ruska nyní žije v exilu v Londýně, kde vede neúnavné tažení proti autoritářským kleptokratům, kteří se zmocnili vlády v Kremlu. Jeho sídlo je jednou z nejpřísněji chráněných soukromých budov v Londýně. Přesto se jednoho deštivého letního večera vrahovi podaří ochranku přelstít. Před sebou měl sluchátko telefonu, napůl vypitou sklenku červeného vína a hromádku dokumentů… Výsledky testů nenechávají nikoho na pochybách: dokumenty v Orlovově domě byly kontaminovány smrtící látkou. Scotland Yard z vraždy podezírá investigativní novinářku z protikremelských novin, která s Orlovem spolupracovala. Gabriel Allon se však domnívá, že se jeho přátelé z britské rozvědky mýlí. Jeho pátrání po pravdě ho zavede z Londýna do Amsterdamu a nakonec do Ženevy, kde soukromá zpravodajská služba řízená přítelem ruského prezidenta používá „aktivní opatření“ ve stylu KGB, aby podkopala Západ zevnitř. Zastavit ji může pouze Gabriel s pomocí geniální mladé ženy zaměstnané v nejšpinavější bance světa!... celý text

Literatura světová Pro ženy Thrillery
Vydáno: , HarperCollins Polska
Originální název:

The Cellist , 2021


více info...

Přidat komentář

Hanka44
11.09.2023 3 z 5

Kvalita této série jde šmahem dolů, možná by měl Silva začít psát něco jiného. Že se některé věty opakují mezi knihami, to ještě nějak beru, že je to kvůli samostatnosti jednotlivých knih. Ale že se opakují i v rámci jedné knihy, to mi přijde že už je autorova lenost to po sobě přečíst. O překladateli ani nemluvě, viz věta "Vím, kdo zabil Viktora Orlova", která je uvedená jako šest slov (ano, v aj je to šest slov, v češtině pět).

No a ve chvíli, kdy příběh začíná být zajímavý, tak ho utneme a zakončíme to jiným minipříběhem, jen abychom mohli komentovat současné politické dění.

Dandulka
31.07.2023 3 z 5

Docela slabý příběh. To, že se vše točí kolem covidu, to je vcelku logické a autor není sám, kdo ve svých knihách v poslední době toto téma zpracovává. Mnohem více mi vadí český překlad, kde se zájmena asi přestala používat. Copak to opravdu nikdo nečte než se kniha dá do tisku a ke čtenářům????? Kdyby jen sem tam, to se dá odpustit, ale pomalu není stránky, na níž by se nevynechala spojka, předložka či zájmeno!!!!


konicekbily
12.01.2023 4 z 5

Autor tentokrát zabrousil přímo do nedávné minulosti, možná do současnosti. I když se jedná o fikci, jak předeslal v úvodu, kniha je napsána na pozadí reálných skutečností. V nich jsem se orientoval - a také pokračuje se svými hlavními postavami izraelké výzvědné služby. Dobrý špionážní román.

technik1965
14.12.2022 3 z 5

Trochu veľa konšpiračných teórii.

hanzmb
25.09.2022 5 z 5

Po obrovském zklamání z předcházejícího dílu jsem k této knize přistupoval opatrně a moc si toho od ní nesliboval. A ejhle. Autor dokazuje, že ještě psát nezapomněl. Že dokáže ještě čtenáře udržovat v napětí celých 300 stránek. Možná, že tomu napomohl i návrat některých postav z minulosti a lehoučká návaznost na některé předchozí díly. Zkrátka proti Rusákům a Arabům se Gabriel dokáže vždycky vytáhnout.

Mako123123
20.09.2022 5 z 5

Po predošlých 3-4 dieloch (//Rád// som nečítal, mám rád protikresťanskú tematiku, ale Allona mám radšej ako špióna a nie jakošto Roberta Langdona :D)
1. klasický dej (krásna, Gabrielom nastrčená a bohatým záporákom vydržiavaná obchodníčka, kurátorka apod...) obohatený o
2. návrat niektorých starých postáv (pri jednej som aj zabudol, že existovala :D) a
3. komentovanie reálnej politickej a epidemiologickej situácie (USA-RUS 2020) s troška krkolomným ale inak pomerne dobrým prepojením s fiktívnym svetom,
činí z Violončelistky 4,5/5 (zaokrúhlene 5/5)
.
P.S: Podla vysokých hodnotení tejto knihy (myslím celkovo, aj na iných stránkach) sa naozaj javí, že vymletí absolventi vysokých škôl života väčšinou nečítajú niečo, čo je dlhšie než priemerný FB status- koment.
P.S.S: Tu to dosť cítim, že autor je aj novinár. Nevadilo by mi keby odložil Gabriela na dôchodcovský kolík a začal publikovať niečo ako knižné noviny. Snad by po tom bol dopyt aj v našich mentálne a morálne dekadentných končinách. :D:

derminator
31.08.2022 5 z 5

Jako vždy od Silvy perfektní kniha, ale tak to už je taková klasika. Violoncellistka je ještě vyjímečná tím, že se v ní vlastně píše o aktuálních tématech a proto mě kniha velmi bavila. Těším se na dalšího Allona. Knize dávám 90%.

hnusák
24.05.2022 5 z 5

Tak to byla pecka, jako vždy z pera Silvy. Vše se zde zdá tak uvěřitelné, hlavně ve světle událostí, které momentálně hýbou světem. Moc pěkné a velmi čtivé.

zdenaR
07.05.2022 5 z 5

Klasický Silva, až mě mrazilo - jakoby předvídal současnou mezinárodní situaci.

Hella
19.04.2022 5 z 5

Pecka. Prostě Silva umí. Jedině snad s výjimkou Řádu, který mě hodně nebavil, jsou všechny ostatní příběhy jednoznačně špičkové. Co na tom, že Gabriel je nadpozemsky schopný, nesmrtelný a veskrze kladný a že někteří padouši mají podivuhodně tuhý kořínek? Tohle všechno totiž k perfektní špionovce patří a Silva je bůh.

lenikhor
21.03.2022 5 z 5

Tuto knihu jsem začala číst před vypuknutím války na Ukrajině, takže jsem netušila jak moc bude kniha aktuální.Hlavně téma ruských "špinavých" peněz. Autor ji začal psát v létě 2020 a plánovaný konec změnil a zařadil tam i události inaugurace nového amerického prezidenta... (podle autorova doslovu). Kdoví, co by tam zařadil teď. Úplně mě dostala jedna pasáž, ve které hlavní postava, Gabriel Allon, dává instrukce jedné z postav románu a popisuje ruského prezidenta slovy: "Je to sériový vrah. Je zvyklý, že lidé, kteří s ním jednají jsou nervózní..."

Marek.Sc
13.02.2022 4 z 5

Daniel Silva aj vo svojom poslednom románe využíva udalosti posledných rokov, nevynímajúc aj tú poslednú, pandemickú. U niekoho to možno vyvolá zmiešané pocity z deja, v mojom prípade to však nie je na škodu. Áno, svet sa opäť rozkýval. Ako sme zvyknutý, kolotoč udalostí sa roztočí veľmi svižne už po niekoľkých stranách. Na jednej strane vražda odporcu jednej z najsilnejšej krajiny východného bloku a na druhej. Silva je aktuálnym témam blízko. Až mrazivo blízko a dotýka sa ich bez škrupúľ a s odhodlaním. Nebojí sa odkrývať aj to čo je nevyslovené a ukazuje, že jeho knižný zámer nie je len jeho fikcia. Pranie peňazí, nadnárodné bohatstvo a ukážka potreby moci na uskutočnenie politických cieľov a osobnej pomsty. To všetko v tomto titule, nevynímajúc napätie, v knižke nájdete.
Kniha sa mi čítala ľahko až oddychovo. ale asi preto , lebo som zvyknutý na Silvov štýl. nemohol som sa však zbaviť dojmu, že budem vedieť čo asi bude nasledovať. Do hry vstupuje opäť starý známy tým Inštitútu, ktorý je pravou rukou Gabriela Allona. Autor dá v knihe pocítiť, že ani Allon nie je nezraniteľný. Podpisujú sa na ňom roky služby a hlavný hrdina je vo svojich činoch pred horizontom udalosti. A to čo bolo naznačené v predchádzajúcich románoch, sa pravdepodobne stane nevyhnuteľným. Autorovi možno nedochádza dych, ale náznak novej hlavnej postavy v budúcich tituloch tu je. Kto to však bude? Necháme sa možno prekvapiť. Postavu Gabriela mám rád, ale vo vzduchu visí otázka, či to ešte zvládne a či zvládne budúce výzvy spravodajskej práce. Aj keby ako postava skončil, bude mi za ním trochu smutno. Možno jeho nástupca (ak nejaký bude), ma milo prekvapí a ja ostanem naďalej verný tomuto žánru z polarizovaného prostredia vzkriesenej studenej vojny.

Martinmmm
17.12.2021 4 z 5

Najnovší román Daniela Silvu, v ktorom rezonujú hlavné svetové udalosti roku 2020 - epidémia koronavíru a americké prezidentské voľby.