Víno tvé výborné

Víno tvé výborné https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/367948/bmid_vino-tve-vyborne-EUh-367948.jpg 5 49 9

"Nikde jinde jsem nenašel tak výmluvné, chápavé, neexhibující svědectví o undergroundu 60. a 70. let jako v Karáskově vyprávění naplněném lidskostí," napsal Vladimír Karfík. Knížka rozhovorů, které s farářem, básníkem a písničkářem S. Karáskem vedli Š. Hájek a M. Plzák, vyšla v krátké době již potřetí. Text provází padesát unikátních fotografií. Ukázka: PROLOG Ve čtrnácti letech jsem opustil teplo domova. Psal se rok 1956 a já se ocitl v Děčíně ve školním internátě, vedeném v bolševicko-vojenském duchu. Po dvou měsících jsem dostal první vycházku. Zašel jsem do hospody Na střeláku, kde se scházeli námořníci, šífáci, takové tvrdé jádro. Jeden starší chlápek hrál na jakousi citeru a k tomu krásně zpíval a ostatní se přidávali. V jednu chvíli celá hospoda zpívala na plné pecky: "Proč život dává tak málo lásky nám..." Sledoval jsem to jako u vytržení. Vnitřně jsem plně přitakal: Ano, je to tak, život nám dává málo lásky, ale i málo radosti a pohody. Ale proč? Proč vlastně? Vyšel jsem z hostince zpět do smutné reality a ta píseň mi stále zněla a dodnes zní v uších, i hloub. Tehdy jsem si poprvé uvědomil: S tím se musí něco dělat. Ale hned jsem se opravil: S tím musím něco dělat. - Vzal jsem to za své a už se neptám "proč život dává tak málo lásky nám", ale ždímu ho, aby dal víc. Soustředil jsem se na to, a hle - on dává.... celý text

Přidat komentář

sika444
16.07.2023 5 z 5

Naprosto úžasný knižní rozhovor s výjimečným člověkem. Nejlepší je historka, v níž popisuje, jak se ucházel o první farářské místo.

tonysojka
20.12.2022 5 z 5

V dětství tak trochu neposedný,v dospívání provokatér, v dospělosti chlap každým coulem.Nejen otevřený všem od undergroundu a později Chartě ,ale hlavně oporou, "balvanem" své ženě a dětem.
Pestrý, dobrodružný život, místy mi připadal až jakoby hyperaktivní.
Nekompromisně žijící podle zásad své vnitřní svobody.
Pasáže z prostředí undergroundu, Charty a emigrace mne zajímaly velice, věroučné a církevní méně.
Tolerantní k jinakosti člověka,ale ne k jeho názorové a náboženské rozbředlosti a změkčilosti.
Krásná kniha rozhovorů s velmi zajímavým člověkem a osobností.


Chesterton
19.08.2021 5 z 5

[četba ČRo]
Škoda, že tahle "četba na pokračování" bude na Vltavě k poslechu už jen pár dnů . . . . dává knize nový rozměr už jen Karáskovými "odrhovačkami".

Byl to krásnej chlap. Uvnitř. Je to krása typu Ládi Heryána či Anastáze Opaska, co pramení z hledání pravdivosti života. A humor spolu s nadhledem nikdy nesmí chybět!

"My můžem třídit brambory, ale nás si po žních přebere Bůh...."
6/5

medlovice
12.08.2021 5 z 5

Moje úterní večerní práce v archivu mě obohacuje. Poslouchám rádio a tam jsem vyposlechla čtení na pokračování této knihy. Moc dobře se to poslouchalo , vtipné vzpomínky , i když né vždy jim bylo veselo, přežili a neztratili chut do života . Audio kniha, často protkávána hudbou , opravdu jsem si to užila.

hrdlickova_61
01.04.2019 5 z 5

Přiznám se, že jsem původně Sváťu Karáska jako osobnost nijak moc neznala. Ke čtení knížky mě nalákal zajímavý název. Ze zvědavosti jsem zalistovala - a přečetla pár odstavců - a knížku okamžitě koupila - a pak ji takřka nedala z ruky, dokud jsem nebyla na konci. Dá se nad ní slzet smíchy i dojetím, dozvíte se z ní spoustu věcí, které by vás asi nenapadlo někde hledat, a i kdyby, hledaly by se těžko. Myslím, že něco si v ní najde snad úplně každý.

Chesterton
11.10.2018 5 z 5

Velice inspirující osobnost. Má talent nejen k velice živým a neotřelým písním, ale i praktickému přiblížení autentické cesty s Bohem. Je živelný a důvěryhodný, přetéká moudrým humorem. Snad nám bude přáno dát si s ním jednou víno výborné :o)

Evina.Cetba
29.09.2018 5 z 5

Navštívila jsem asi více než před deseti lety takový skromný koncert se Sváťou Karáskem. Jeho texty písní povzbuzují, např. v písni o orlovi zavřeném ve voliéře, který seděl na zemi a měl pokálená záda od jiných ptáků, povzbuzuje "lítej, i když máš posraná záda, lítej..." nerezignovat, to je ta myšlenka! Oslovuje obyčejné a nešťastné lidi. Taktéž tato kniha upoutá svým obsahem. Zpovídá se ze svého dětství a problémů, které řešil i později.
Cesta, která pomáhá žít s Bohem.

Sparkling
20.05.2016 5 z 5

Snad nikdy jsem nezažila knihu, která by mi stejně jako Víno tvé výborné občas dokázala posloužit jako teplé a bezpečné útočiště v méně poklidných okamžicích života.
Sváťa Karásek je neuvěřitelná osobnost, čistý člověk, tak trochu potrhlý farář, odvážný muž, který když si něco zamane, nepřemýšlí o tom, jestli se to nějak nemůže vymknout z rukou, ale prostě a jednoduše do toho rovnou jde. Slova jako zahořklost, závist či lhostejnost jsou mu zcela cizí. Představuje pro mě (zřejmě) nevyčerpatelný zdroj inspirace a také mi pomohl vyřešit některé otázky související s vírou, nad kterými jsem přemýšlela.
Samotný název knihy zní tak krásně zvukomalebně a poeticky, a co teprve když se člověk dostane až na závěr knihy a s nefalšovaným dojetím si přečte řádky, od kterých je tento název odvozen.

Tyyynab
01.09.2013 4 z 5

Sváťa je příklad člověka, který to, co ho napadne, prostě a jednoduše udělá. A protože je Bůh s ním, tak se mu to velice často i povede. Většina historek z jeho života je tak neuvěřitelná.... že to prostě musí být pravda. Hlavně se nebrat moc vážně a občas se od srdce (třeba i sám sobě) zasmát...