Víno a čáry

Víno a čáry https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/465036/bmid_vino-a-cary-diq-465036.jpg 4 246 96

Víno a čáry série

1. díl

Zaklít čarodějku se nevyplácí… Mladé čarodějce Eleně se po sedmi letech podařilo osvobodit z moci zlé kletby a vrátila se domů na vinici v údolí Chanceaux. Tam však zjistila, že za dobu její nepřítomnosti se spousta věcí změnila. Vinici převzal bývalý právník z velkého města, který odmítá staré ověřené metody i kouzla a snaží se řídit vědou a rozumem. Podaří se Eleně odhalit, kdo stojí za jejím prokletím? Dokáže novému majiteli vinice, jak moc se mýlí a jak je pro něj důležitá? Ukáže se, kdo má na svědomí mrtvá zvířata, která už se nějakou dobu objevují po celém údolí?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Dívčí romány

Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

The Vine Witch , 2019


více info...

Přidat komentář

MirrorIsis
11.03.2024 5 z 5

Lehké, nekomplikované, oddechové, brilantní. Přečteno za jednu noc...

Eslem
10.03.2024 2 z 5

Autorka má příjemný sloh, ale jinak kniha bohužel selhává téměř ve všem, o co se pokouší - a v první řadě jako romance. JP je absolutně bezduchá postava a v roli romantického objektu je vzrušující asi jako monotónní předčítání paragrafů. Učebnicovým příkladem toho, jak nepsat knihu, je posledních čtyřicet stránek dojemných monologů, při nichž se hrdince postupně vyzpovídají všichni záporáci (ať už přitom umírají nebo se ji pokouší zabít). Oceňuju ale autorčiny popisy a nápad s řešením ropuší kletby.


adela4822
23.11.2023 4 z 5

Skvělá oddechovka z čarodějnického prostředí, takových je asi hodně, ale námět vinných čarodějek je velmi neotřelý a zajímavý! Knížka má docela spát, čáry jsou trošku divočejší, než jsem čekala. Hlavní postava je mi hodně sympatická a hodně jsem jí fandila.
Knížka mi docela připomněla sérii o P. Grantovi od Bena Aaronovitche.

MiraiYume
23.08.2023 4 z 5

Mám ráda knihy o čarodějnictví, tohle bylo milé a jiné. Tedy ne milé jako chundelatá koťátka. Spíš osvěžující. Propojení čar a vinařství se mi opravdu líbilo. Vinné čarodějky... Páni! Skvělý námět! Hned od začátku akce, málo hluchých míst. Ani nevím kdy, ale najednou jsem se při odkládání knížky přistihla, že v ruce držím sklenku vína. V knize je totiž chuť vína popsaná tak skvěle, že mi to prostě nedalo. O to lepší ale bylo i následné čtení. Romantiky tam bylo poskrovnu. Klouzala po povrchu jako kostka ledu po talíři. Neznali se, najednou se milovali. Šup sem, šup tam... Takové nastrčené v jinak hodně zajímavé detektivní zápletce. Konec s babičkou v hlavní roli byl zvláštní. Takový zbytečný, jako kdyby useknutý. Určitě ta linka šla vyřešit mnohem lépe a zajímavěji. Tahle to bylo stylem - tak honem, ať už to skončí, nakladatel čeká. Nicméně z mé strany spokojenost, byť jsem záporáka poznala hned na začátku.
Ke knize doporučuji sklenku vína, hned se čte líp a příběh má pak jiný rozměr ;-)

vera5841
09.08.2023 3 z 5

Od této knihy jsem čekala především romantiku. Těšila jsem se, jak se do sebe bude zamilovávat čarodějka a "nevěřící" právník, jak jeden druhému ukáží svůj svět.. Toho je v knize opravdu velmi poskromnu. Místo toho dostáváme detektivní zápletku, která není úplně špatná. A i když ke konec tak trochu nečekaný, měla jsem pocit, že přišel příliš jednoduše, příliš sladce a bez větší hloubky.
Myšlenka vinných čarodějek se mi moc líbila. Škoda, že magický svět nebyl více popsán.

padajicidvere
09.06.2023 2 z 5

(SPOILER) Nevím proč jsem čekala, že se děj bude odehrávat v dnešní době.
Kniha je sice romantická jednohubka, ale dost jednoduchá, zbytečně moc.

E. obviní z krvavé magie, ale nikdo se neptá, kde byla po dobu zabíjení všech zvířat..
City mezi E. a JP jsou slabé a chabé, nedá se jim věřit ani za mák..
Kdo stojí za prokletím E. je snad jasné hned, stejně jako, kdo stojí za zabitím zvířat a vraždou B.
Co kvituji je prostředí děje. Vinařství, sklepy, víno..to vše je krásné, i když by toho mohlo být více.

Terie
26.05.2023 2 z 5

Na začátku je pan právník z města zarytě proti kouzlům a všechno chce řešit zásadně pomocí vědy a milou navrátivší se čarodějku by nejradši zavřel do blázince, a o kousek dál už z ní nemůže spustit zrak a svou osudovou ženu by nejradši zatáhl do postele? Ale prosím vás. Autorka si evidentně myslí, že jsme úplný idioti nebo co. Lepší slohovku bych napsala v pátý třídě.

Na přebalu knihy je mezi doporučeními napsáno, že je to "skvělá kniha ke sklence vína". Jo, to je nejspíš pravda. Člověk se do toho musí pustit zlitej po flašce vína, pak to možná za něco stojí. Příběh teda nic moc, naštěstí to rychle odsýpalo. Jedna hvězda za pěknou obálku, má takovou fajn čaroatmošku.

dqenisa
06.04.2023 4 z 5

Knizka se mi velmi líbila, nejvíc mě asi nadchlo, ten nápad na vinou carodejku , moc se mi líbí to propojení. Příběh se četl velmi dobře a hlavní postavy byli sympatické. Je to milé ale temné zároveň. Je tam laska , dobrodružství a napětí. Dobře čtení.

@pribehyodjany
20.03.2023 3 z 5

Líbil se mi svět, který autorka vystavěla. Kouzla, vinice, kletby, všechno to mělo takovou specifickou atmosféru, která mě bavila. Hrdinka byla sympatická, ale z čeho jsem nakonec byla trochu zklamaná, je "hlavní padouch", který byl podle mě předvídatelný prakticky hned. Ano, bylo tam i pár nečekanách zvratů a úplný závěr mě překvapil, ale nedokázal převážit zklamání z hlavní linky.

A bohužel, pokud je na obálce napsáno: "kouzelná romance", čekám, že to bude hodně romantické a mezi hrdiny to bude doslova jiskřit. Tady byla milá romantika, které ale podle mě nebylo věnováno tolik prostoru, kolik bych čekala (a chtěla) a třeba rozhovorů mezi hlavními hrdiny bylo spíš pomálu.

Pokud máte rádi víno a magii, knize dejte šanci, je to originální oddechovka.

LiliDarknight
10.02.2023 4 z 5

(SPOILER) Luanne G Smith stvorila čarovný svet. Má podobu francúzskych viníc minulých storočí, ale zároveň v sebe ukrýva niečo magické. Nielen pre prítomnosť čarodejníc a ich schopností. Hoci aj to k tomu jednoznačne prispieva. Ide o samotnú atmosféru. Hutnú, no zároveň krásnu a upokojujúcu. Život tu má svoj vlastný pomalý rytmus, na všetko je čas a ľudia tu skrátka žijú inak ako v meste. Čo je vynikajúce pozadie pre akúkoľvek romantiku.

Príbeh teda doslova dýcha týmto čarom. No podobne príjemné sú aj postavy. Hlavná hrdinka Elena sa po dlhých siedmich rokoch vracia do vinice Château Renard. Tam vyrástla a mala po svojej vychovávateľke prevziať vedenie a pokračovať v tradícii. Lenže potom ju niekto preklial a znej sa stala ropucha poskakujúca kdesi v močiari. Elena je prototypom ukrivdenej romantickej hrdinky, s ktorou čitateľ ihneď súcití a drží jej palce. Nakoľko je vytrvalá a odvážna, ale takisto aspoň trošku pomstychtivá, ale kto by sa nechcel „odvďačiť“ za premenu na ropuchu.

Elena je teda osoba podliehajúca citom. Je preto takmer až logické, že jej náprotivkom sa stal triezvo uvažujúci sveták a mešťan Jean-Paul Martel. Zapálený vinár, ktorý verí vo vedu a logiku, takže sa opiera výhradne rozum. Neverí v mágiu, pretože sa jej nemôže dotknúť. Od prvej strany je jasné, že práve medzi nimi preskočí iskra a tá je ozaj horúca. Jean-Paul vďaka nej skončí vyslovene na zadku, v dôsledku čoho musí prehodnocovať všetko, čomu doteraz veril.

Tento základ predurčuje knihe skôr oddychový ráz. Autorka však z toho ťaží maximum. Zameriava sa hlavne na postavy a na ich osobnostný rast. Na zmeny v ich odhodlaní a názoroch a na schopnosť prispôsobovať sa novým okolnostiam. Dej samotný však má tiež čo ponúknuť. Lebo na pozadí vzťahov sa odohráva čosi zlovestné. Miznú domáci miláčikovia, neskôr ich ľudia nachádzajú bez krvi či dokonca bez hláv. No a potom sa nájde aj ľudská mŕtvola.

Táto zápletka je ladená len mierne detektívne. Vnímavý čitateľ bude schopný už na začiatku uhádnuť, čo sa asi deje, hoci dôvod toho všetkého je o niečo záhadnejší. Ide teda o kombináciu prekvapení a ľahko predvídateľných odhalení, ktoré sa výborne dopĺňajú. Navyše samotná motivácia toho všetkého ostáva tajomstvom asi najdlhšie.

Čitateľ sa teda má čím zabávať. Po pomalom úvode, v ktorom prichádza zoznámenie s prostredím i postavami, sa všetko dá do pohybu. Dokonca sa objaví aj niekoľko vyslovene akčných sekvencií. Búrlivé emócie striedajú chvíle premýšľania. Budujú sa vzťahy, napätie a dokonca sa ukazuje, že mágia v tomto svete má šmrnc. Takže akokoľvek tuctovo môže kniha pôsobiť na prvý pohľad, v skutočnosti má čo ponúknuť.

Kniha Víno a čary ponúka čitateľovi čarovnú atmosféru malej francúzskej vinice. Postavy sú možno trochu šablónovité, ale autorke sa darí do textu prepašovať šmrnc iným spôsobom. Minimálne špecializovanými čarodejnicami, nielen vínnymi, ale napríklad aj pivnými. Dej je aj napriek tejto snahe pomerne ľahko predvídateľný. Hoci sa objaví aspoň pár prekvapení. Výsledkom je teda skôr príjemná oddychovka, ktorá zároveň slúži ako úvod k ďalším udalostiam.

Julinka679
30.01.2023 3 z 5

Příjemná, milá jednohubka, která dohromady, jak už prozrazuje název, spojuje kouzla a víno.
Obálka krásná, příběh se četl dobře a rychle, hlavní hrdinka mě bavila takže pokud chcete nějakou nenáročnou oddechovku tak můžu klidně doporučit.
Za mě 3,5* a jsem zvědavá na další díly.

kalinkacz
26.12.2022 4 z 5

Víno & čáry byl dost cover buy, protože kdo by obálce odolal no.
Jsem ale strašně ráda, že i obsah byl skvělý.
Vinice, kouzla, kletba, pomsta.
Bavil mě styl psaní, děj i prostředí. Pokud máte rádi kouzelné příběhy, u kterých si odpočinete a pobavíte, tak mohu určitě doporučit.
Taková fajnová jednohubka.

M.C.SMITH
10.12.2022 3 z 5

Do téhle knihy jsem se pustila kvůli vínu a magii. Bohužel, kniha mne moc neoslovila. Ze začátku jsem se obávala, že jí vůbec nedočtu, ale nakonec jsem se nějak chytla a knihu dočetla. Elena mi přirostla k srdci, ale to je asi tak vše.
Nevěděla jsem, co od knihy očekávat, ale tohle mne překvapilo. Kniha mohla být dobrá, kdyby se autorka vyhnula detektivní zápletce.
Bylo to lehké čtení pro dívky. Kniha nenadchne a ani neurazí, věřím, že si své čtenáře určitě našla a najde.

Luccinda
06.11.2022 2 z 5

Ach jo, tohle mohla být tak krásná a originální fantasy romance, jen kdyby se autorka držela původního námětu a nestrkala do příběhu úplně zbytečnou a naprosto předvídatelnou detektivní zápletku.

Koncept vinných čarodějnic, které pěstují vinnou révu, starají se o ní pomocí magie, kouzelnými rituály se zbavují nadpřirozených škůdců a nakonec s ostatními pěstiteli soutěží o to, kdo bude mít to nejlepší víno v oblasti, to byl tak skvělý námět. Stačilo hodit do příběhu slow-burn romantickou linku a bylo by to perfektní! Bohužel, autorka se rozhodla téma vinných čarodějnic postupně opustit a místo toho udělala z knížky podprůměrnou detektivku, která uspokojí jen velmi nenáročného čtenáře.

Annyshga
31.10.2022 2 z 5

Na Víno a čáry jsem četla samou chválu, proto jsem se rozhodla vykročit do mnou né moc oblíbeného fantasy světa a zkusit své štěstí. Tento výlet do Elenina vyprávění mě opět ale utvrdil v tom, že se mám radši držet toho co mě vážně baví. U knihy jsem se prostě trápila. Hlavní hrdiny jsem si neoblíbila a bohužel ani příběh jako takový mě moc nenadchl. Děj začal gradovat až za půlkou a pak toho bylo na čtenáře najednou moc. Nebo aspoň takový pocit z toho mám já. Nechci knihu hanit, své příznivce si určitě najde. Jen to prostě nebyl můj šálek kávy .

TeaPeter
02.10.2022 3 z 5

Zajímavě snová fantasy knížka se špetkou kouzel a vinaření. Trochu mě mátlo, že se neodehrávala jen ve svém světě, ale tu a tam se rušivě snažila ukotvit do skutečného světa a jeho času (proč?). Odhalení na konci pro mě bylo šokem. Opravdu by mě nenapadlo, že Elenina kletba byla způsobena právě z této strany. Snad se to ještě v dalších dílech vysvětlí, stejně jako to, kdo vlastně byli její rodiče.

Kaduri
01.09.2022 4 z 5

Elena, vínna čarodejnica, konečne zlomila zlú kliatbu a vracia sa na rodnú vinicu.
... aby zistila, že vinica je v hroznom stave. A čo viac, už jej ani nepatrí!
Takže si pred sebou vytýči dve úlohy. Kruto sa pomstiť osobe, ktorá ju prekliala. A zachrániť vinicu, ... či sa to novému majiteľovi páči alebo nie.
Moc pekné čítanie.
Len vzťah medzi Elenou a Jean-Paulom mi prišiel taký zakrnelý, nedovyvinutý. Zvyčajne mi nevadí, keď autorka načrtne vzťah hlavnej dvojice len v náznakoch, ale tu sa s tým mohla vyhrať viac.
Celkovo ma knižka bavila, mala som ju prečítanú za dva dni a kľudne ju odporučím ďalej:).

andreamrs
12.08.2022 3 z 5

Vůbec jsem netušila, co mám od knihy čekat, ale viděla jsem na ni vesměs pozitivní recenze. Proto to byla jasná volba, když jsem chtěla změnit žánr. Příběh hezky plyne a spíš než s dynamickým dějem se tady setkáváme s nádhernými opisy přírody, vinic, bylinkářství a magie. Kdo z nás by tušil, jakou paseku dokáže nadělat obyčejné ptačí pero. Ten krásný klid, který bylo cítit na každé stránce, a opisy mě přenesly do jiných krajů a seznámily mě s jiným typem magie, než s jakou se běžně v knihách potkávám.

Opravdu dobrým nápadem bylo za mě přidat k fantasy lince nádech detektivky i romantiky, ale bohužel tady moje nadšení trochu opadá. Popisů je v knize opravdu hodně, ale ta důležitá "detektivní" linka vůbec nedostala dostatečný prostor, vše se vyřešilo hrozně narychlo, a v závěru bych uvítala víc informací, zejména o vedlejších postavách. Čekala jsem i více informací o prokletí hlavní hrdinky Eleny, za mě se to taky vyřešilo velice rychle. Pokud by to zůstalo jen u té opisné části a jednalo se o pohodové vyprávění, byla bych asi spokojenější.

parvitas
31.07.2022 4 z 5

(SPOILER) Ku knihe sa hodí víno a syr - ale ten sme zjedli hneď na posedenie.... Brat Anselm by vedel, že vôňa božích nôh má svoje čaro...
Kniha ma chvíľu zmiatla časovým zaradením (štýl oblečenia ukazoval na 19. storočie, no nové autá to pekne zaradili na začiatok 20. storočia). Hlavná hrdinka Elena je vínna čarodejnica, ktorú niekto preklial (a vyslobodila sa) a teraz sa celý čas snaží zistiť, kto za tým bol. Tým, že ovláda aj zakázané kúzla, je to o dosť horšie... chcela by sa pomstiť. A zároveň musí zachrániť vinohrad, s ktorým je tesne spätá. Odkedy tam nepomáhala, nemali dobré víno, veď je v tom celá mágia (nie iba veda ). Nakoniec ma dostal napínavý súboj s pivnou čarodejnicou (ehe, čo zvíťazí - pivo či víno?). Inak, tých typov čarodejníc bolo viac, celkom ma ten ich svet bavil. Mučenie lisom na hrozno (byť pod tlakom nadobúda úplne iný význam) a démon, čo vysáva krv, väzenie pre čarodejnice, magický únik a púťové triky, či právnik, ktorému sa otvoria oči... Zaujímavý mix z prostredia vinárstva, kde sa mágia mieša do vína a stojí za to knihu ochutnať a vychutnať si. Pekne ucelený príbeh, takže vlastne ani pokračovania nepotrebuje, no rada si počkám na ich preklad (asi budú o vedľajších postavách).

Daninka123
29.07.2022 5 z 5

Kniha se mi líbila, děj byl na začátku pomalejší,ale čtivý. Dobrá zápletka a konec lehce předvídatelný. Za mě víkendové čtení.

Štítky knihy

kouzla magie čarodějnice víno Francie vinohrady, vinice fantasy

Autorovy knížky

2021  73%Víno a čáry

Kniha Víno a čáry je v

Právě čtených1x
Přečtených282x
Čtenářské výzvě54x
Doporučených6x
Knihotéce188x
Chystám se číst211x
Chci si koupit66x
dalších seznamech10x