Vinnetou - 2. díl

Vinnetou - 2. díl https://www.databazeknih.cz/img/books/81_/81848/bmid_vinnetou-2-dil-1ex-81848.jpg 5 634 40

I dobrodružná literatura má své klasiky, vynikající tvůrce, jejichž knihy přežily o desítky let své autory a jsou, mohli bychom říci, základem, k němuž se vracejí nové a nové generace vždy se stejným nadšením, se stejnou láskou. Karel May, tvůrce dvou nezapomenutelných postav z galerie hrdinů dobrodružné literatury, Vinnetoua a Old Shatterhanda, je rozhodně jedním z nich — a rozhodně nikoliv nejmenším. Jeho dílo, čítající v sebraných spisech víc než 80 románů a větších i menších povídek (či cestopisných příběhů, jak často psával May do podtitulu), vznikalo většinou ke konci minulého století, a už tehdy se setkávalo s obrovským ohlasem. Odvěké touze čtenářů po dobrodružství, staré jako lidstvo samo (vždyť i starověk a středověk měl svou dobrodružnou literaturu), se v té době doširoka otvírala nová oblast: divoká pásma amerického kontinentu, kde se srážela vyspělá, silná civilizace bílých dobyvatelů s primitivním živlem přírodně žijících původních obyvatel savan, pamp a prérií. Byla to doba nabitá nelítostným bojem, jako stvořená pro dobrodružství, a Karel May nebyl první, kdo si jí spisovatelsky povšiml. Ale mezi spoustou druhořadých pisálků, kteří bezduše a bezostyšně využívali poptávky, byl jedním z prvních, kdo se snažili najít v dobrodružstvích lovců a Indiánů něco VÍC než jen stále stejný sled loupeží, bitek a vražd. Jako jeden z prvních zahlédl za těmito boji krvavé drama indiánského plemene, jeho ponižování, deptání a postupné vyvražďováni. Svým pohledem, poselstvím hlásajícím nutnost soužití obou plemen, přinesl do dobrodružné literatury tohoto typu nový tón a jím se stal nesporným klasikem „indiánské" literatury. Ideál soužití, vtělený nejvýrazněji do příběhů nerozlučných přátel Old Shatterhanda a Vinnetoua, se ovšem neuskutečnil. Ale dílo, které May vytvořil na jeho podporu, přesněji řečeno nejlepší jeho část, si dál získává mladého čtenáře svým důrazem na mravní velikost hrdinů, kteří neohroženě bojují ve jménu dobra proti násilí, zlu a krvelačnosti.... celý text

Žánr:

Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Winnetou, der rote Gentleman , 1888


více info...

ivetka859
ivetka859
03.03.2024 4 z 5

Oproti prvnímu dílu byl tenhle nahuštěnější co do děje, zápletka se klikatila tam a sem. Přišlo mi, že by příběh mohl být klidně rozsekán na několik menších dějových linek a povídek a pořád by byly všechny vydatné a napínavé.
Posledních 40 stran mi dokonce přišlo přilepených až moc okatě, prostě jeden samostatně čnějící příběh k jedinému účelu - ukázat Santera a propojit tak knížku s prvním dílem.
Jinak mě moc baví, jak K. May umí jednoduše a srozumitelně popisovat bojové scény, stejně jako scenérie, a ačkoli jsem knížku četla dost útržkovitě, nikdy jsem se v ději ani postavách neztrácela.

Čmeláček
Čmeláček
05.04.2023 5 z 5

Vinnetou a Old Shatterhand jsou věční a já jsem se s nimi hodně dlouho kamarádil :))). Nemám co dodat a dávám zase pět stars!


vernem1850
vernem1850
22.10.2022 5 z 5

Skvělý druhý díl, který byl ještě lepší než první (obzvláště novela Old Death).

Apo73
Apo73
10.09.2022 5 z 5

Jak jsem napsal u Vinnetou I, ikonický román, který jsem prožíval a chtěl jsem být jako Vinnetou. Romantika, odvaha, nepřátelé, humor (Sam Hawkins), vzdálený svět, zvlášť viděno z pražského sídliště na začátku 80. let v Československu.

poník654
poník654
10.08.2022 4 z 5

Tato kniha byla moje první Májovka, kterou jsem přečetla. Kniha plná dobrodružství a bojů, ale i velkého smutku. S odchodem Vinnetoua jsem nebyla zcela smířená, avšak se potrestali ti, kteří páchali zločiny.

Filomena1961
Filomena1961
15.07.2022 5 z 5

Platí i pro druhý díl to, co jsem psala u prvního. Ale musím dodat, že je bolestnější a smutnější odchodem Vinnetoua, který ztělesňoval veškeré kladné stránky a my jako děti jsme se s ním ztotožňovali. Bylo nám líto Šárlího, který ztratil svého nejlepšího přítele, bratra. Jedinou útěchou se pro nás stalo, že zlo bylo potrestáno. Howgh !

rafan65
rafan65
11.07.2022 5 z 5

Pokračování příběhu který se rozvíjí o nové postavy a perfektně popisuje boj dobra že zlem. Příběh je mnohem propracovanější a výpravnější než filmové zpracování. Netvrdím že filmové zpracování je špatné ale knižní zpracování je dějově docela jiné.

Meda77
Meda77
22.11.2021 5 z 5

Už jsem psal u prvního dílu, platí i zde povinnost, kdo nezná je z jiné galaxie.

Marketplace
Marketplace
23.05.2021 5 z 5

Kdo jako malej neměl rád Vinnetoua a Old Shatterhanda? - filmy jsou podle mě super, kniha má trochu jiný příběh, ale o to zajímavější je to čtení. Ano, je to tak trochu dětské čtení, ale proč se v dospělosti nevrátit do dětství.

RemiBlack
RemiBlack
25.02.2021 5 z 5

2021/3
První díl pro mě vždycky bude top, ale všechna dobrodružství Old Shatterhanda a Vinnetoua jsou perfektní. :))

Charlie99
Charlie99
09.02.2021

Kniha kterou jsem četl snad dvacetkrát (mluvím i o prvním díle). Hezky psaná, dobře se čte.

1amu
1amu
23.05.2020 5 z 5

Mám rád autora, samozřejmě od svého dětství, proto se dívám na to co napsal úplně jiným pohledem, než jsem si přečetl v komentářích. Ono je třeba pochopit, že bájný Vinnetou byl napsán v létech 1890-92 a o rok později byl vydán.
Měl jsem to štěstí, že jsem v Drážďanech mohl navštívit muzeum K.Maye a znovu si uvědomit jeho úžasnou fantazii, se kterou psal o času, do kterého zasadil rudé a bílé bratry.
Mayovo dílo se vyznačuje výrazným dobrem, vyzdvihuje a oslavuje sepětí s přírodou, mír a rovnost lidí všech ras a vyznání. Jeho kladní hrdinové sahají k násilí jen v krajních případech a vždy se snaží vyhnout zabíjení. Knihám i přes seriózní dramatické linky nechybí humor a jistá míra nadsázky a mnohé jeho dialogy mají komediální charakter.
Mayovo pojetí amerického Západu ve druhé půli 19. století bylo typické líčením původních indiánských obyvatel jako čestných a nezkažených obětí bezohledného drancování a postupu civilizace, než jako krvelačných primitivů – nejzápornější postavy v příbězích jsou zpravidla chamtiví a bezcharakterní bílí zloduši.
Samozřejmě to byla voda na mlýn nácků v čele s jejich hlásnou troubou jménem Joseph Goebels, ti glorifikovali autora, jednoduše proto, že se jim to "hodilo do krámu".
Přesto je Vinnetou a jeho příběhy pořád úžasným lákadlem pro všechny věkové vrstvy čtenářů za předpokladu, že na tyto příběhy nebudou hledět kritickým profesorským zrakem XXI.století.
Pokud to čtenář vezme za své, prožije s Vinnetouem pohádkové příběhy, tak odlišné od mnohdy přiblblých krváků, která z finančních důvodů chrlí různá nakladatelství.
Howgh !

Lessana
Lessana
16.10.2019 5 z 5

V dvojke sledujeme počínanie Olda Shatterhanda ako detektíva, spočiatku však nie pri hľadaní Santera (ten sa zjaví, na moje veľké počudovanie, až v samotnom závere), ale básnika Ohlerta a naňho prilepeného Gibsona, ktorého zaujímajú len peniaze. Pri tejto naháňačke mu pomáha Old Death a neraz i plzenské pivo :). Zrejme aj vďaka nemu sa im podarí oslobodiť mesto od Ku-Klux-Klanu a dostať sa z nejednej šlamastiky uvarenej Komančami. Kedy-tedy sa im cesty skrížia aj s náčelníkom Apačov (hoci na to, že kniha nesie jeho meno, by ho tam mohlo byť aj viac). Sympatické je, že autor poukázal aj na zhubný vplyv gamblerstva a ópia - a to prostedníctvom postavy, ktorú určite možno nazvať kladnou a ktorá týchto démonov z veľkej časti premohla a navrátila sa na správnu cestu.
V ďalšej časti knihy prichádza na scénu slávna henryovka, ako aj mustang Swallow, aby doplnili neohroziteľný výstroj Šarlího. Aj vďaka nim zachráni neobyčajného chlapca Harryho, Olda Firehanda, cestujúcich vo vlaku pred Ponkami, Sama Hawkinsa i Winnetua samotného. Dozvieme sa, ako to bolo s Ribannou (tu veru vo filme priveľmi popustili uzdu fantázii) a občas tŕpneme, keď naši hrdinovia strácajú punc dokonalosti a robia chyby a nesprávne rozhodnutia, ako občas každý z nás.
Hor sa na 3. diel, nech konečne na Santera dôjde!

MilanB
MilanB
06.08.2019 4 z 5

Kniha mi prišla lepsia než 1 diel, zaujímavé postavy, svižnejší dej, trochu menej supermana šarlího, i ostatní niečo vedia ????.

Richie1
Richie1
31.12.2018 5 z 5

První část se mi líbila o něco méně, Old Shatterhand byl poněkud upozaděn a mnohem více prostoru dostal Old Death, který pro mě nebyl tak zajímavý. V druhé části (Old Firehand) je děj mnohem napínavější, akčnější - Old Shatterhand s Vinnetouem zde zažívají početná dobrodružství, odhaluje se i minulost a mládí Vinnetoua. Ačkoli druhý díl Vinnetoua je o malinko horší než první, stále je to parádní čtení. 90%

Turmee
Turmee
10.08.2018 3 z 5

Docela by mě zajímalo, jak by se Šárlí probíjel dnešním světem.
Ve druhém díle už nemá tolik šťastných dedukcí a několikrát vítězí zlo nad dobrem. Přesto má příběh pořád spád a šmrnc, včetně detailních popisů přírody a hlavně myšlenkových a emočních pochodů Šárlího i Vinnetua.

MortRainey
MortRainey
23.07.2018 3 z 5

Asi bohužel, ale přečteno až po prvním, a pak několikátém, shlédnutí slavné filmové verze, takže jsem jako dětský čtenář byl o celkový dojem z knihy ochuzenější. I tak však nutno podotknout, že Karl May byl prostě frajer a klobouk dolů před jeho fantazií!:-)

pepa4081
pepa4081
02.04.2018 5 z 5

Mayovky v čele s Vinnetouem, spolu s několika dalšími knihami, jsou neoddělitelnou částí mého mládí. Ani nevím, kolik odpolední a víkendů jsme s kamarády strávili za městem hraním na naše oblíbené hrdiny. Z té doby mi zůstal kousek kluka v srdci, ale hlavně celoživotní velká láska a obdiv k přírodě. Těch pár knížek můžu číst pořád dokola.
Vrcholně uspokojivé!

vlastimil577
vlastimil577
23.03.2018 5 z 5

I po těch letech to je pro mě síla !!

haki34
haki34
06.03.2018 5 z 5

to se prostě musí - klasika klasik...začít prvním a pokračovat dál, hltat dobrodružství, seznamovat se s různými figurkami a týpky (to opravdu po té prérii neběhal nikdo "normální ??") nechávat se fascinovat přezdívkami...a čekat, kolik Old něco ještě v průběhu příběhů vypluje na scénu :)
...první je sice první, ale i druhý díl má své kouzlo...