Vinnetou 1

Vinnetou 1 https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13915/bmid_vinnetou-1-Dyc-13915.jpg 5 187 30

Vinnetou (trilogie) SNDK série

1. díl >

Kolik autorů už psalo o Indiánech, o legendární době, kdy bílý živel pronikal přes nekonečné prostory Ameriky na Západ a střetl se v krvavém, bezohledném zápase s původními obyvateli nového kontinentu! Ta doba, v níž bílí a indiánští lovci honili mustangy a bizony, toulali se kaňony i savanami, bojovali tomahavky i kolty, je už nenávratně ztracená — a přesto kolik generací mladých lidí se ve stopách otců vrací k její drsné romantice! Mnohé z knih, které byly o té době napsány a které jí někdy až příliš romanticky nastavily zrcadlo, jsou zapomenuty. Ale jeden autor a jedno dílo zůstává kupodivu stále stejně přitažlivé, stejně milované, stejně obdivované. Vinnetou, rudý gentleman, Old Shatterhand, jeho bílý bratr. A Karel May. Je tomu už devadesát let, co se objevila první povídka s těmito dvěma hrdiny, z níž se potom rozrostl celý cyklus, pojmenovaný jménem legendárního, vysněného apačského náčelníka Vinnetoua. Je-li i po těch devadesáti letech mladým čtenářům stejně blízký, je to proto, že mládí chce prožít dobrodružství, že touží ozkoušet síly v poctivém, mužném zápase, ale také že touží stát na straně práva a pravdy. Ta mravní výzva stát na straně slabšího proti silnějšímu — krom umění vytvořit několika tahy charakteristickou postavu — je asi na Mayových knihách nejcennější a nejpřitažlivější. Vinnetou, epos i píseň o velikosti a tragice osudu indiánského plemene, bezesporu patří k nejlepším z nich. Vrací se k naší mládeži téměř po 25 letech, stejně svěží, stejně půvabná svou jednoduchou romantikou, věčným soubojem dobra a zla uprostřed divoké, nezkroeené přírody. Takové knihy zůstávají v myslích čtenářů i pak, kdy v nich po letech listuji s chápajícím úsměvem a už nejsou s to jet s velikým náčelníkem Apačů prérií po stopě zlého činu... 13-141-65... celý text

Přidat komentář

Anikkk
08.03.2024 5 z 5

Vždy som Vinnetua chcela prečítať. Podarilo sa mi to až v dospelosti s mojimi deťmi. Za čo som veľmi rada.
Všetkých nás to bavilo, veľkých aj malých. Bolo to dobrodružné, plné akcie a hodnotných ľudských vlastností. Česť, odvaha, statočnosť, hrdosť ...krásne.
Kdesi som čítala, že Karl May nikdy žiadneho indiána nestretol. Tak všetka česť, ak zvládol takto vyobraziť indiánov, ich život, postoje, len z toho, čo si naštudoval.

incognit
13.02.2024 4 z 5

Vinnetuovi bych možná jako dospělý člověk, který už něco načetl, 4 hvězdičky nedal, ale mám dobrou paměť a pamatuji si sebe sama před málem padesáti lety, jak nedočkavě jsem utíkal ze školy domů, abych mohl nadšeně hltal stránky Mayovek, jak jsem je prožíval a dožíval ve svých představách, jak mi obohacovaly dny prázdnin, či deštivé podzimní večery. Proto knihu hodnotím očima svého destiletého já- a váhám, jestli nedat hvězdiček dokonce pět.


Lothar.777
06.02.2024 4 z 5

Asi taková klasika, četl jsem kdysi jako kluk, jen jiné vydání a opět pobavilo.

soupik2012
15.01.2024 5 z 5

Nakonec jsem ráda, že ode mne pan Karel May dostal ještě jednu šanci. Po naprostém propadáku knihy: Poklad ve Stříbrném jezeře. Která mi ze všeho nejvíc připomínala parodii na western a byla pro mne obrovským zklamáním. Přistupovala jsem k poslechu této audioknihy se značnou obavou. Naštěstí byla neopodstatněná. Měla jsem pocit, jakoby tuto knihu napsal úplně někdo jiný. A stejný pocit měli patrně také filmoví tvůrci. Jelikož, Poklad ve Stříbrném jezeře je ve své filmové podobě zcela odlišný, kdežto Vinnetou je filmovému provedení velmi blízký. Z dnešního pohledu je děj lehce dětsky naivní a velmi předvídatelný. A také všechny postavy které zde vystupují, jsou velmi ploché. Ale kniha je určena především pro mládež a tak je to myslím v pořádku. Audioknihu lze označit za velmi vydařenou. Opravdu velice dobře ji načetl pan Pavel Soukup.

MaxíkD.
01.05.2023

Zatím jsem nenarazil na lepší knížku než je tato. Nejde jí dát méně hvězdiček než kompletních 5! (Ale klidně bych jich dal milion...)

MaxíkD.
25.04.2023

Kdo nemá rád Karla Maye, zřejmě ještě žádnou mayovku nečetl. Protože jakmile si něco od něj přečte, okamžitě změní svůj názor!

Bakana
14.12.2022 5 z 5

Jak já Vinnetoua jako malá milovala! Četla jsem ho aspoň 10x, možná víckrát.
Teď jsem Vinnetoua četla v rámci čtenářské výzvy a zjistila jsem, že si některé věty ještě pamatuju doslova.
Jenže jsem knížku nedočetla. Holt mi už není 8, a když člověk ví, jak to dopadne, tak už to nějak není ono :-(. Na Vinnetoua vzpomínám s takovou láskou, že jsem vůbec nečekala, že bych třeba knížku nedočetla.

Obelix15
23.08.2022 5 z 5

Musím přiznat, že preferuji spíše zfilmované příběhy o náčelníkovi kmene Apačů. Ale kniha také velice pěkná!

georginaa
18.08.2022 5 z 5

Tuto knihu jsem si půjčovala z knihovny mého bratra jako mnoho dalších. Víc mě bavily než dívčí románky. Byly víc dobrodružnější a vždy jsem chtěla být indiánkou vedle krásného Vinnetoua. Představovala jsem si tu nespoutanost, jízdu na koni a nádhernou krajinu. Přesně jak je v knize popsáno. Je to vzpomínka na dětství, dnes jsou jiné žánry které čtu, ale ráda se ke vzpomínkám a pocitu z těchto krásných knih vracím.

Disease
13.06.2022 4 z 5

Kniha, která ve vás opět probudí toho malého kluka, který příběhy "vinetúa a olčetrhenda" žral. Z dospělého úhlu pohledu zůstává fakt, že Karl May uměl napsat nejen černobílé, ale i fakt dobré vedlejší postavy, jako je tu třeba Sam Hawkens.

blazejmartin
09.02.2022

Značně naivní pohled spisovatele, který si sám sebe představoval jako neohroženého hrdinu - legendu Divokého západu a v ich formě zapsal. Pokud tento fakt překousnete, příběh vás naprosto pohltí a v daném žánru (naivní westerny) je bezkonkurenční. To samé platí i pro většinu ostatních knih Maye, geniálního autora, který toho napsal opravdu hodně.

Pert
28.01.2022 5 z 5

Jedny z nejlepších knih, co jsem četla jsou právě od Karla Maye.

Vesmich
11.12.2021 5 z 5

Neodolala jsem a po mnoha letech, vlastně několika desetiletích, jsem si to poslechla jako audioknihu. A hned to tu bylo zas! Jako včera se přede mnou znovu obnažila ta křivda, jak sestřenice Míla vlastnila velkou sbírku fotografií Vinnetoua, protože její otec se dvakrát za život podíval do AMERIKY, kam po válce emigrovala jeho sestra a tak nejenže odkudsi dovezl fotografie z legendárních filmů, ale dokonce TAM i BYL!!! Já bych to byla i celkem překonala, ale můj bratr, náčelník Vzteklý bizon, to bral jako urážku kmene! Tím byla válečná sekera vykopána a dokud se nám u opasků nehoupal její skalp i skalp bratrance Pepy, nedopřáli jsme si oddechu.

Meda77
22.11.2021 5 z 5

Souhlasím s většinou není co psát, kdo nezná, zřejmě nepochází ze Země. Prostě povinnost.

Yukon777
07.03.2021 2 z 5

Tí dvaja určite neboli teplí? Ospravedlňujem sa za výraz. No vzťah toho inak neemočného rudokožca so skromným ChuckNorrisom Oldom je tak neprirodzený ... chlapi spolu tak nehovoria a nesprávajú sa tak k sebe. Nevlhnú zo seba pri prvom stretnutí a neondulujú v mysli "mužnú krásu" toho druhého. Okrem iného teda. Nechcem tu riešiť všetko, čo je v tej knižke úplne pitomé, rasistické, a deutschland über ales, lebo by to vyčerpalo kapacitu cloudu, v ktorom tento web funguje. Dve hviezdičky zato, že deckám sa to páči a keď čítajú vinetouky, je to lepšie ako keby nečítali nič.

RemiBlack
26.01.2021

2021/2
Co dodat? Krásný příběh mého dětství nezklamal ani tentokrát. ;)

Charlie99
20.01.2021 5 z 5

Moje první kniha od K.M. a asi i nejlepší kterou napsal. Četl jsem ji v 10 letech a ani za pět let potom jsem nenašel lepší. Za tu dobu jsem ji přečetl alespoň pětkrát. Jen mě mrzí, že každý svazek neobsahuje původní doplňující noveli či povídky, jako jiné, např. Old Death, Sans-ear.

Sova15
23.05.2020 5 z 5

Klasika, do nečetl Vinetua z mé generace, jako by nebyl. Naštestí jsem i v dětství (jsem . 1965) viděla pár filmů a dodnes se ráda dívám a u některých scén slzím. Proč museli Vinetua zastřelit?

Noisette73
03.04.2020 5 z 5

Pravá srdcovka mého dětství jsou právě příběhy Apačského náčelníka a jeho bílého bratra, četla jsem je všechny několikrát a samozřejmě jsem nesčetněkrát viděla i filmy, úplně jsem tím žila a každé letní prázdniny se nesli ve znamení her právě na tyhle hrdiny. A ty slzy u posledního výstřelu, jak knižního tak filmového byly pravé.

hnatlubo
25.11.2019 5 z 5

Ačkoliv jsem filmy o Vinnetouovi viděl hodně krát, knížku jsem nikdy nečetl, až teď kdy je mi téměř padesát. Neuvěřitelně jsem si jí užil. Skvělé čtení pro všechny kluky ať už je jim sedm nebo sedmdesát.

Autorovy další knížky

Karel May
německá, 1842 - 1912
1969  87%Syn lovce medvědů
1965  92%Vinnetou 1
1971  85%Divokým Kurdistánem
1970  85%Pouští
1973  86%Žut

Kniha Vinnetou 1 je v

Právě čtených4x
Přečtených296x
Čtenářské výzvě19x
Doporučených20x
Knihotéce92x
Chystám se číst20x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x