Villette III - Zbožňovaná

Villette III - Zbožňovaná https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/121986/villette-iii-zboznovana-121986.jpg 4 28 4

Villette série

3. díl

Villette III Zbožňovaná napsala Charlotte Brontëová. Sága Villette patří společně s románem Jana Eyrová k nejznámějším a nejčtenějším knihám Charlotte Brontëové. Čeští čtenáři se s tímto dílem, které patří k vrcholům anglické literatury, dosud měli možnost seznámit jen v upravené, podstatně zkrácené verzi, nyní vychází Villette v českém překladu poprvé kompletně. Sága je rozvržena do tří dílů, z nichž každý zachycuje jednu životní etapu hlavní hrdinky. Lucy pracuje v penzionátu madame Beckové ve městě Villette jako učitelka angličtiny a její usedlý život dostal spád. Do cesty jí vstoupilo několik starých známých, se kterými prožila dětství a dospívání, ale o nichž nevěřila, že se s nimi ještě někdy setká. Přítomnost znovunalezených přátel zmírnila její stesk po rodné Anglii a Lucy se dokázala znovu volně nadechnout. Navíc pocítila, že do jejího života vstupuje láska. Z nikým nemilované dívky se stává zbožňovaná žena, o jejíž přízeň se uchází učitel literatury Paul Emanuel, muž, od něhož by to nejméně čekala a kterého se vždycky vlastně bála. Lucy a Paul musejí čelit překážkám, které jim staví do cesty lidé v okolí, a když to konečně vypadá, že jejich láska dojde naplnění, do hry vstoupí neblahý osud... Závěrečný díl románu Villette uzavírá příběh Lucy Snoweové.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Daranus
Originální název:

Villette , 1853


více info...

Přidat komentář

Šárkaxx
27.03.2019

Jak už někdo tady napsal, očekávala jsem něco jako Janu Eyrovou. Zpočátku jsem ji tam nemohla najít, ale pak jsem tam některé prvky nacházela, např. přemýšlivá, spíš racionální žena, starší a mladší muž ("nevzhledný" proti "krásnému"), podobná povaha Rochester a P. Emanuel; prvky spirituality, láska která se pomalu rozvíjí.
Určitě to nemá takový šmrnc jako Jana, ale jakmile jsem si zvykla na vláčný styl, tak se mi to naopak začalo líbit - zpomalila jsem i tempo čtení, jak jsem si všimla.
Dost mě překvapil ten konec.

kykiryki28
25.09.2018 3 z 5

Charlotte Bronte patří mezi mé oblíbené britské spisovatelky, především díky oblíbené Jany Eyrové. Co se týče Villette, tato kniha mě nezklamala ale ani nijak neoslnila. Ale určitě doporučuji těm, co milují Charlotte stejně jako já! Snad najdete ve Villette větší zalíbení než já!
Nejvíc sympatický mi byl doktor John a monsieur Emanuel - každý z nich měl jinou povahu a právě díky tomu byl každý jinak výjimečný. I Paulina je velmi zajímavá postava...


Imor
19.08.2013 5 z 5

Nádherná trilogie a jako bonus - dobrý názor na církev. Ty tři díly opravdu stojí za to číst.

janina.kub
13.05.2012 4 z 5

poslední 2 stránky jsem četla 3x...
pak jsem se fakt naštvala :-)

Štítky knihy

klasická literatura

Autorovy další knížky

Charlotte Brontë
britská, 1816 - 1855
1973  91%Jana Eyrová
1991  90%Sirotek lowoodský
1990  76%Villette
1975  75%Shirley
2010  84%Emma

Kniha Villette III - Zbožňovaná je v

Přečtených36x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce21x
Chystám se číst12x
Chci si koupit7x