Viktimologie pro forenzní praxi

Viktimologie pro forenzní praxi https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/191922/viktimologie-pro-forenzni-praxi-m3W-191922.jpeg 5 10 4

Riziko stát se obětí trestného činu se týká nás všech. V roli oběti reagujeme různě, i banální delikt může člověka vážně emocionálně poškodit. Navíc zločin tak či onak poznamenává nejen přímou oběť, ale také její blízké. Z pohledu okolí se oběti často chovají naivně či nerozumně. Proč mladý muž neoznámí, že byl v noci na ulici přepaden? Proč zůstává týraná žena v partnerském svazku? Je možné, že následky zločinu se u oběti projeví opožděně a že oběť dovede dlouho i před blízkým okolím skrývat, že je zneužívána či týrána? Na tyto a další otázky hledá odpověď předložená publikace. Nabízí prakticky využitelné poznatky ze současné viktimologie, chce rozšířit povědomí o tom, co prožívají oběti kriminálních činů, a přispět k lepšímu pochopení, proč se osoby poškozené zločinem chovají právě tak, jak se chovají.... celý text

Přidat komentář

katy238
23.02.2022 5 z 5

Viktimologie pro forenzní praxi autorky Ludmily Čírtkové je knihou formátu spíše učebnice, učit se z ní však může kdokoliv se zájmem o téma obětí trestných činů, se zájmem pomoci nebo nezpůsobit větší bolest. Přehledně rozčleněný text vysvětluje vše spojené s obětí trestného činu, ukazuje příklady takových skutků a vysvětluje jednotlivé vazby. Odborné pojmy jsou jednoduše vysvětleny, pro ilustraci jsou kurzívou uvedeny příklady z praxe. 

Není to příjemné čtení. Ale je nutné pro zvýšení povědomí o obětech trestných činů a pro zlepšení přístupu k nim. Je nutné, aby trauma z trestného činu bylo to poslední, s čím se v rámci onoho skutku oběť setká. Realita je však z mnoha důvodů jiná a oběť si prochází osobním peklem mnohdy opakovaně od lidí a složek, které by měly z principu pomáhat. Kniha osvětluje mnoho fenoménů s tímto spojených a může být velkou pomocí, jak lze často zbytečným incidentům předejít a nalézt pro traumatizovanou oběť spravedlnost i bez zbytečného rozšiřování ran.

hu_87
30.07.2021 5 z 5

Velmi vydařená a zajímavá knížka. Paní Čírtková je výjimečnou osobností ve svém oboru a neustále to dokazuje. Doporučuji všem zájemcům o forenzní psychologii a příbuzné obory.


martina8176
13.04.2020 5 z 5

Jako úvod do Viktimologie a literatura ke studiu je velmi vhodná.

d.p.
04.09.2017 5 z 5

Paní Čírtková je dle mého názoru nejlepší autorkou v daném žánru a snad žádný z jejích kolegů se jí v současné době nemůže v Čechách rovnat. Skvělá kniha, jen škoda, že si asi nenajde tolik čtenářů, kolik by si jich v řadách PČR zasloužila.

Štítky knihy

viktimologie

Autorovy další knížky

Ludmila Čírtková
česká, 1954
2004  93%Forenzní psychologie
1998  72%Kriminální psychologie
2006  77%Policejní psychologie
2007  88%Pomoc obětem (a svědkům) trestných činů
2014  92%Viktimologie pro forenzní praxi

Kniha Viktimologie pro forenzní praxi je v

Přečtených14x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce7x
Chystám se číst15x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x