Vikingské legendy a příběhy

Vikingské legendy a příběhy https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46609/vikingske-legendy-a-pribehy-46609.jpg 4 17 6

Soubor vyprávění, která vycházejí z tradice severských národů. Autor je čerpal ze starších sbírek legend a tradičních příběhů severských sběratelů 18. a 19. století a ze sbírek, které se nacházejí ve folklorních archivech skandinávských muzeí a univerzit. Jsou to příběhy, které se vyprávěly mezi lidmi na venkově a přenášely se z generace na generaci. Z velké části jsou z doby vikingské a přecházely do skandinávské společnosti následujících století. Jejich vyprávěním si lidé krátili dlouhé zimní večery, proto mnohé navozují tajemnou atmosféru. Příběhy se vztahují se ke každodennímu životu venkovských lidí a tématům s ním spojeným, některé se vážou k určitým místům v krajině, různé události spojují s kouzly, nadpřirozenými bytostmi a jevy, takže v příbězích vystupují trolové, elfové, víly, čarodějnice, mrtví, kteří byli zabiti a nenacházejí pokoje, odehrávají se tu katastrofy, ke kterým došlo po nějakém pochybení.... celý text

Žánr:
Duchovní literatura , Mytologie

Vydáno: , Portál
Originální název:

Leyendas Cuentos Vikingos


více info...

Přidat komentář

vlkcz
16.11.2021 2 z 5

Jak už bylo řečeno, s vikingy to má společného jenom to, že se jedná o příběhy převážně z Islandu a částečně Dánska a Norska, které Vikingové kolonizovali. Jinak se často objevují odkazy na křesťanství a jeho svaté. Možná kvůli tomu působí, ve srovnání se severskou mytologií z Edd, dost suchopárně a nudně. Navíc autor se ani nesnažil příběhy vyprávět, ale spíš jen napsal stručný děj.
Zaujalo mě, že řada motivů má své protějšky i v legendách irských, germánských i francouzských. Druhá * je za to, že knížečka je útlá, takže se dá prolétnout rychle.

BUBO26
07.11.2018 2 z 5

Slovo "viking" padlo v knihe okrem názvu len raz, aj to v poznámke pod čiarou. Všetko sú to príbehy severských krajín, ľudové, tradičné. Bohužiaľ ma ale takmer žiaden nezaujal, skôr som často krát končil čítanie myšlienkou: "WTF?!" Príbehy majú často veľmi zvláštnu pointu, občas sú poučné, ale väčšinou sú natoľko fantazijné, že sa nedajú vztiahnuť na reálny život. Kniha nemá práve správny preklad vzhľadom k severským reáliám a trpí veľkým množstvom gramatických chýb.


Dankaj
23.01.2017 odpad!

Kniha s pravopisnou chybou v názvu. Považovala jsem Portál za slušné nakladatelství, ale těžko v něj budu hledat znovu důvěru. Bohužel i zbytek překladu je s ohledem na severské reálie zoufalý. Nechápu, proč tento nepovedený překlad ze španělštiny vůbec vyšel. Navíc, jak už bylo zmíněno, spíše se jedná o legendy severské než vikinské.

Zmiu
28.07.2014 3 z 5

Sbírka lidových příběhů. S vikingy nemá sice nic společného, ale i tak je to zajímavé čtení.

PavelKrnak
08.06.2014 4 z 5

Zajímavá směsice. Sice jsem čekal trochu té severské mytologie a ta se nekonala, i tak to ale bylo zajímavé počtení. Je nesporné, že i některé naše příběhy mají kořeny v těchto legendách. Děkuji za vhled do jiné doby v jiném místě. Zejména mě zaujaly příběhy Utopený hrad a pak ta předposlední, Bukolla a chlapec. Ta je taková příjemná. Mnoho se jich hodí pro děti, ale některé jsou trochu horor. Každopádně pěkné počtení.

Seeker
14.05.2014 5 z 5

Je to dílo spíše pro děti anebo pro nadšené obdivovatele severských zemí. Příběhy jsou krátké, tradiční a pravděpodobně kvůli tomu, že se jedná o sbírku lidové slovesnosti, často postrádají nějakou závažnější pointu. Přesto jsou to ale příběhy krásné a poetické.

Štítky knihy

Vikingové mýty a legendy tajemno folklór

Autorovy knížky

Edorta Gonzáles
španělská
2002  71%Vikingské legendy a příběhy

Kniha Vikingské legendy a příběhy je v

Přečtených25x
Knihotéce9x
Chystám se číst5x
Chci si koupit3x