Vietnam 1945–1975: Podrobné dějiny tragické války

Vietnam 1945–1975: Podrobné dějiny tragické války https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499718/bmid_vietnam-1945-1975-podrobne-dejiny-t-zF0-499718.jpg 5 12 2

Podrobné dějiny tragické války. Kompletně zpracovaná kronika jednoho z nejtragičtějších konfliktů dvacátého století. „Charakteristicky vytříbené, monumentální dílo, které skvěle vykresluje politické, kulturní, vojenské a sociální faktory, jež vedly k jednomu z nejkontroverznějších a nejničivějších konfliktů v historii USA.“ GENERÁL DAVID PETRAEUS Vietnam je místem, kde byl západní svět zatažen do jednoho z nejkontroverznějších střetů moderní doby, který začal ponižujícím vojenským fiaskem Francie v roce 1954 a vyvrcholil mnohem potupnější porážkou Spojených států amerických v roce 1975. Max Hastings tři roky shromažďoval materiály, včetně rozhovorů s mnoha přímými účastníky konfliktu na obou stranách a velkého množství amerických a vietnamských dokumentů a memoárů, aby tento zdlouhavý a složitý konflikt mohl zachytit ve vší jeho spletitosti. Žádná dřívější publikace dosud nedokázala politickou a vojenskou historii vietnamského konfliktu věrně skloubit se strhujícími osobními příběhy jeho účastníků. Max Hastings se tohoto úkolu dle očekávání zhostil výtečně. Svědectví vojenských vůdců i rolníků, státníků i vojáků, která se mu podařilo získat, spoludotváří toto výjimečné faktografické dílo.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Válečné , Historie

Vydáno: , Práh
Originální název:

Vietnam: An Epic Tragedy, 1945-1975 , 2018


více info...

Přidat komentář

tomas6658
22.02.2024

Rozsáhlá, fakty nabitá a velmi kvalitně zpracovaná historie války ve Vietnamu, mapující období od roku 1945 do pádu Saigonu v roce 1975. Autor ji kdysi pokrýval jako válečný reportér a kromě faktografie nabízí i veliké množství svědectví přímých účastníků války v podobě orální historie, zahrnující zástupce všech zúčastněných stran konfliktu. Veškeré události a děje jsou popsány chronologicky a přehledně, umožňují nahlédnout do dění v Severním i Jižním Vietnamu, v americké armádě, u podporovatelů Severního Vietnamu (SSSR a Číny), Jižního Vietnamu (kromě USA se vojenského angažmá zúčastnila Austrálie, Nový Zéland a Jižní Korea), jakožto i ve washingtonském Bílém domě a v americké vládě i společnosti.

Veškeré zásadní události jak ve Vietnamu, tak s ním bezprostředně související jsou zpracovány velmi obsáhle, komplexně, a díky již zmiňované bohatě zprostředkované orální historii i s vhledem na jejich dopady do životů jejich přímých účastníků. Tím je popisu událostí přidána veliká atraktivita a plasticita. Bez jakéhokoliv přehánění – tohle je prostě nutnost pro všechny ty, co se o válku ve Vietnamu zajímají.

ondra2
05.02.2023 5 z 5

Výborně napsaná kniha. Obvyklý popis děje formou datum x událost je doplněný výňatky z rozhovorů autora s přímými účastníky války, což knize dává živější rozměr. K tomu samozřejmě mezi řádky lze vyvodit autorův názor na vietnamskou válku, kdy na pozadí politického zájmu USA utrpěly zájmy normálních Vietnamců, k nimž se nakonec Spojené státy obrátily zády. Kromě některých pro mě známých informací kniha obsahuje i tu celkem překvapivou, že s útlumem vojenské aktivity v průběhu posledního roku funkčního období Richarda Nixona nepřišel Kongres v zájmu přistřižení křídel exekutivě jako spíše Bílý dům, což není tak úplně v souladu s tím, jak je celá záležitost obvykle popisována (např. H. Kissingerem v Bouřlivých rocích). Jinak v knize lze nalézt drobné chyby, u nichž nevím, zda jdou na vrub autorovi nebo překladu, kdy je v závěru R. McNamara lehce srovnáván s Jamesem Forrestalem, když měli být podle knihy dříve oba ministry zahraničí, což ani jeden ve skutečnosti nebyl.


Štítky knihy

válka ve Vietnamu (1959-1975)

Kniha Vietnam 1945–1975: Podrobné dějiny tragické války je v

Právě čtených2x
Přečtených15x
Doporučených2x
Knihotéce33x
Chystám se číst22x
Chci si koupit16x