Vidžňána - zmizení pocitu bytí

Vidžňána - zmizení pocitu bytí https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413024/bmid_vidznana-zmizeni-pocitu-byti-kdG-413024.jpg 5 2 3

„Tento svět nemá žádného stvořitele a není tu rovněž nikdo, kdo by svět zachovával či ničil. To vše je jen spontánní dění. Když poznáte skutečný význam představy „já jsem“, budete se dívat na tento svět jako na hru. Přestože je svět tak rozsáhlý, není v něm ani špetka pravdy. Ve skutečnosti se nikdy nic nestalo. Vaše mysl vám ukazuje věci, jaké si přejete. Samo vaše vědomí přijímá různé formy a vy spatřujete vize, které chcete. Kvůli tělesnému ztotožnění budou vaše představy víc a víc narůstat. Pokud se spřátelíte s „já jsem“, ukáže vám Pravdu. Tajemství vědomí je poznáno, když vědomí sebe sama zmizí a vy jste v bezejmenném stavu známém jako Vidžňána. Pokud rádi přebýváte v tomto stavu, postupem času si uvědomíte, že jste nikdy žádný svět neviděli. Takže o nějakém konání nelze vůbec mluvit.“... celý text

Přidat komentář

PAVEL z BRNA
28.09.2021

Nádhera. Tak na tuto knih jsem čekal asi 20 let, když jsem stále znovu a znovu četl tři knihy jeho rozhovorů s žáky a přemýšlel, co znamenají. Plně souhlasím, že jde o nejlepší knihu na toto téma, co u nás vyšla a je nutně ji číst pomalu a stále znovu a nechat její poselství v sobě zakořenit. Vše ostatní přijde samo a spontánně.

Stefan63
21.03.2021 5 z 5

zrejme najlepšia kniha z tohto oboru, čo som v kedy živote držal v rukách, a nebolo ich veru málo. Čítam ju už asi 9.-10. krát a stále to má neskutočné grády. Hutné, napechované energiou a zmyslom, bez omáčky a knedlíkov k tomu (v čom može spočívať pre niekoho aj nevýhoda). Maharádž, to bol fakt borec, čo to naozaj "uměl".
Ako každé veľké dielo má však nevýhodu: dostať sa doň, niečo stojí. Nieje to večerné čítanie ku káve.


Beebee
06.02.2020 5 z 5

Jedná se o advaitové učení, základem je Mahárišiho učení o nedualitě, nedvojnosti. Pokud nemáte aspoň trochu základy budhismu nebo hinduismu ev. védanty či Upanišád, budete možná těžce sledovat myšlenkový tok Nissargadatty. Používá slova jako átman, Paramátman, džňánin, Šiva, Brahma, Pranava, guny atd. Dát do slov to, co slovy postihnout nelze, je tuze těžký oříšek. Ač se vám bude zdát, že si protiřečí, nebo vyjadřuje vyloženě nesmysly, je to omyl. Jeho filozofe drží pohromadě a je pevná, je nutno nechat smysl vyplout ze slov do vědomí a uchopit ho neintelektově. Vyjadřuje se jinak než Maháriši, a jinak než např. Šankara. Není to čtení na jeden zátah. Nechte si čas na uzrání významu jednotlivých kapitol.

Autorovy další knížky

Šrí Nisargadatta Maharadž (p)
indická, 1897 - 1981
1994  100%"Já jsem" - nektar nesmrtelnosti
2019  100%Vidžňána - zmizení pocitu bytí
2016  87%Nic je vše
2001  91%Já, skutečnost o sobě
1997  97%Prožívání ničeho

Kniha Vidžňána - zmizení pocitu bytí je v

Přečtených4x
Doporučených1x
Knihotéce2x
Chystám se číst4x
Chci si koupit6x