Vidím širou a krásnou zemi

Vidím širou a krásnou zemi https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/187453/vidim-sirou-a-krasnou-zemi-187453.jpg 4 33 10

Na pozadí prvních výprav do Gronska a k břehům Severni Ameriky líčí Kamban lásku mezi Thuridou a Bjornem z Breidaviku a konflikty mezi jednotlivými rody.

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Historické romány

Vydáno: , ELK - Evropský literární klub
Originální název:

Jeg ser et stort skont land , 1936


více info...

Přidat komentář

Eicherik
27.08.2023 5 z 5

Román z doby, kdy muži byli ještě muži a kdy pouštní bůh pomocí germánských mečů dobýval severské germánské ostrovy. Kniha je poskládána z převyprávěných islandských ság, jen poslední kapitola je pouhou autorovou fikcí. Z bohatého děje vyzdvihnu osidlování Grónska, přijetí křesťanství na Islandu a hlavně objevení Vinlandu (Ameriky). Na své si přijdou i čtenáři vztahových a milostných příběhů. Za zmínku stojí třeba pohnutý osud Thorgunny z Tirey. Nechápu, že tenhle literární skvost nebyl od roku 1972 opětovně vydán.
Citace: Krátce po Thjodhildině křtu se dali pokřtíti také oba mladší Erikovi synové. Celá Erikova rodina - kromě Erika samého - byla pokřtěna.
Takovým vývojem věcí byl donucen k tomu, aby mlčel. Jeho myšlenky však byly svobodné.
Thor v něm vypěstoval osamělý strom. Byl to strom, který rostl sice pomalu, ale nedal se ničím ohnout.

LukasB.453
12.04.2023 5 z 5

věrné a konzistentní převyprávění ság (jakkoli i původní ságy si navzájem trochu odporují). napsáno o pár desetiletí dříve, než se v L'Anse aux Meadows podařilo vykopat pozůstatky osídlení.
muží jsou opravdoví muži (když Bjarni přijede přezimovat u svého otce a když na lodi s potápějícím se vlečným člunem losují, kdo se utopí a pro koho je místo na lodi) a ženy jsou opravdové ženy (emancipovaná, statečná, ambiciozní a tragická Freydis, ale opravdovou zářící hrdinkou je Gudrid, pramáti biskupů)


pajaroh
11.01.2021 4 z 5

Literární sousto pro milovníka ság a staré islandské literatury, ve kterém nahuštěný děj plný bojů, objevů a zvratů střídá popisné či "milostné" (naštěstí žádná romantika v té době) části. Velmi zajímavě jsou zachycené tehdejší životní směry, pomalé pronikání křesťanství do pohanského světa, touha mořeplavců nacházet a osídlovat nové země, pokračovat v rodu (či ho krvavě obhajovat) a až mi bylo líto, že autor nezacházel do větších detailů (což při takovém množství postav, cest a dějů nešlo). Obzvláště jsem si oblíbila "grónské" části.

ujira
28.11.2020 4 z 5

Velmi dobře zpracované historické téma osidlování Grónska, vikingských mořeplavců a obchodníků, kteří při svých dobyvatelských cestách dopluli až do Ameriky, severské mytologie a společenských vztahů ve společnosti kolem roku 1000.

jadran
27.10.2020 5 z 5

Svého času mě Island hodně zaujal a tak jsem přečetl vše, co se dalo sehnat a co mělo vazbu na tenhle pro mě fascinující a magický ostrov. Samozřejmě že ve oné době byl nejvíce popularizován nositel Nobelovy ceny, původně katolík a následně "pokrokový" spisovatel a komunista H. K. Laxness. Jeho knihy mě ale za srdce nechytly. Gudmundur Kamban ale svým novodobým zpracováním a propojením staroislandských (tzv. historických) ság předvedl něco úplně jiného. Fascinující a narativně dochovaný obraz jedné z nejúžasnějších cest, kterou se Islanďan Leifur Eiríksson dostal na plochém drakkaru s jednou plachtou až k břehům dnešního New Foundlandu nemá chybu. Je zde i řada jiných součástí staroislandských ság, ale Kamban byl spisovatel a teprve porovnání se zapsanými texty ze 13. století ukazuje jeho nesporně literární kvality. Na celé věci je nejsmutnější, že autor žijící v Dánsku byl 5. května 1959 zavražděn horlivými dánskými vlastenci, kteří ho vinili z kolaborace jenom proto, že nějaký čas žil v Německu (1935 až 1938). Teprve posmrtně se prokázala jeho naprostá nevina, ale za jeho zavraždění nebyl nikdo nikdy potrestán.

vendy246
06.05.2019 3 z 5

Přečetla jsem až napodruhé, musela jsem se trochu kousnout. Mnoho postav má podobná jména - Thurid, Thornbjorn, Thorfin, Bjorn, Thoharin, Thorhilda, Thorhall, Thorgunna, Thormod, Thorvard a to pro mě bylo peklo. Erik Rudovous se tam spíš vyskytl, něž že by to bylo o něm. Přestože kniha popisuje osídlování a objevování nových kontinentů, zaoceánské plavby a tvrdý život v Grónsku, je nezáživná, bez tahu na branku. Nepřispěje zřejmě ani zastaralý překlad, který mi jinde nevadí.
Přečetla jsem z úcty k autorovi, v jeho době to bylo jistě zajímavé dílo. Kniha je na poctivém papíru, s krásnou obálkou Jindřicha Štýrského. Film by to byl taky pěkný.

Mánička178
20.02.2019 4 z 5

Opravdu moc pěkný román o dobách kolem roku 1000 n. l. odehrávající se na dálném severu. Jde o velmi poutavé a poměrně podrobné líčení vikingských dob, kdy se Seveřané rozhodli začít osidlovat Grónsko a následně objevili i Vinnou zemi, tedy americký kontinent - což je skutečnost, ne pouhá románová fantazie. Kryštof Kolumbus sem tedy nedoplul zdaleka jako první Evropan.
Autor líčí strastiplné putování Vikingů, jejich pokusy o osidlování i nešťastné střety s domorodými indiánskými obyvateli, stejně jako vytěsňování pohanství z vikingské tradice a její postupné nahrazování křesťanstvím.
Autor čerpal námět ze skutečných staroislandských ság - zajímalo by mě, do jaké míry se jedná o konstrukt a do jaké míry čerpá právě z těchto mýtů. Co se ovšem zřejmě popřít nedá je krutost, jakou tehdejší válčení a střety přinášely - mrtvý sem a mrtvý tam, v dobách, kdy čest, slib a krevní msta měly váhu. Kamban tyto momenty zachytává s velkou precizností, ale jak psáno níže, nechává hodně i na čtenáři.
Pěkné svědectví o vikingské době :)

MOu598
18.05.2017 5 z 5

Četla jsem v dubnu 2010. Podle mých poznámek:
Historický román z doby kolem roku 1000.
Hezké, čtivé, napínavé.
O statečnosti, lodích, mořích, lidech, ženách, lásce, zradě, nenávisti.
Citát:
"Odvaha má svého strážného anděla."

Atuin
30.01.2013 5 z 5

Výborný čtenářský zážitek. Příběh je vyprávěn neuvěřitelně chytře, vyplněn celou škálou pocitů, které si jen lze vybavit. Jsou místa , kde autor absolutně vydráždí a pak vás ponechá opět sobě samým a vlastnímu hledání, ale co je důležité jakmile vás chytí, má vás. Knihou se velice pěkně proplouvá, jak pro námět tak pro výborné chytáky uvnitř.

s.macuska
15.03.2012 2 z 5

Nerada hodnotím něco, co jsem nedočetla, ale možná i to o něčem vypovídá... :)
Po faktografické stránce je to zajímavé - osídlení Grónska, šíření křesťanství, islandská kultura... Ovšem není to zrovna čtenářský zážitek. Děj mi přijde trochu rozházený (vlastně nějaký ucelený tam asi ani není). I přesto se k tomu možná někdy vrátím a třeba i změním názor.