Vídeňská krev

Vídeňská krev https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503900/bmid_videnska-krev-uNq-503900.jpg 4 29 9

Vídeň 1908. Ačkoli Fanny Goldmannová vystudovala medicínu, pracuje pouze jako pomocnice při pitvách v ústavu soudního lékařství. Jednoho dne asistuje ohledání mrtvého bezdomovce a všimne si, že není všechno tak, jak policie uvádí. Rozhodne se tělo tajně pitvat. Pátrání ji přivede na stopu zločinů, jež sahají až ke smetánce z nádherných vídeňských paláců.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Alpress
Originální název:

Wiener Blut


více info...

Přidat komentář

Knihomolka97
17.01.2024 4 z 5

Příběh velmi příjemně překvapil. Jedná se o historickou detektivku s lehkou romantickou linkou, fiktivní příběh, založený na skutečných historických událostech a působil docela věrohodně.
Hlavní hrdinka Fanny byla skvělá, jako žena to v té době neměla vůbec lehké. Povolání "manželka" jí nic neříkalo, raději pracovala a snažila se prosadit. A byla nesmírně odvážná.
V knize nechybí napětí, odhalování tajemství, pátrání, mrtvoly, zvraty, skvělý černý humor a také špetka lásky.
Až na nějaké popisy, které mě moc nebavily, jsem si čtení užila.
4,5*/5*

85098211
20.09.2023 5 z 5

Kniha z počátku 20. století, která je zároveň historickým i kriminálním příběhem? Tak tohle je prostě kombinace, kterou mám ráda, proto jsem si nemohla nechat ujít ani tuto knihu ;-).
V roce 1908 pracuje mladá lékařka Fanny Goldmannová ve Vídni jako pomocnice při pitvách v ústavu soudního lékařství, protože jako žena bohužel nedostala žádnou reálnou šanci se ve svém oboru uplatnit. Když se zde ovšem objeví mrtvola bezdomovce a jeho pitva neukáže nic neobvyklého, Fanny se to nezdá a opravdu najde nějaké nesrovnalosti. Vplíží se tedy potajmu zpět a mrtvolu ohledá sama. A zjistí, že okolnosti smrti byly opravdu neobvyklé. Spolu se svou kamarádkou Tildou se tedy pouští do pátrání, které nebude vždy právě bezpečné ;-).
Žena v té době to definitivně neměly jednoduché, protože ani vysokoškolské vzdělání jim nepomohlo, aby se dostaly ke svému vysněnému povolání. Hlavní hrdinka v této knize se tím ovšem nedá odradit. Příběh jako takový je napínavý a zajímavý hlavně pro ty čtenáře, kteří mají zájem se dozvědět také něco víc z historie lékařství. Závěr zůstává docela otevřený, proto budu doufat, že bude brzy přeloženo pokračování...


cérka
23.08.2023 4 z 5

Sem tam, při svých literárních toulkách, zabrousím trochu jiným směrem a zvolím knihu, autora či žánr, který běžně nečtu. A právě tímto způsobem se ke mně dostala tato kniha.
Z počátku jsem si říkala. Božínku to je, ale pěkná slatanina. A teď končím konstatovaním. Příjemná, lehká, trochu konspirační historická detektivka ;)
Příběh mě zavedl do Vídně na začátku 19. století, kdy se ženy začaly pomalounku dostávat k dříve jim zapovězeným profesím. Sympatické mi bylo jak samotné prostředí kliniky, tak i hlavní hrdinové, obzvláště pak Fanny a Tilly.
Samotný popis pitev není pro slabé povahy, ale v době severských kriminálek je to pořád slabý odvar ;) Mně to nevadilo, někdy se ráda trochu bojím ;)

Renike
09.06.2023 5 z 5

Na to, že detektivky moc nečtu, se mi tahle kniha moc libila. Fakta o Sisi i o jejím vrahovi jsem již znala z jiné knihy a z historie, nepřekvapila mě. Patoložka i Max mi byly postavy sympatické. A také oceňuji vždy doslovy od autora, co byla v knize fakta a co fikce.

biki
07.05.2023 4 z 5

(SPOILER) Detektivek či thrillerů ze současnosti, kde hlavní roli hraje forenzní patologie, je dost a dost, až se mi trochu omrzely. Ale umístit podobný příběh do doby, kdy byl tento obor ještě velmi mladý, mě tentokrát zaujal. K mému překvapení bylo soudní lékařství na počátku dvacátého století již na poměrně slušné úrovni, jak naznačil i sám autor v doslovu. Střízlivě pojaté prostředí pitevny, pracovní postupy či postavy lékařů jsou opravdu věrohodně popsané, a to včetně postavení hlavní hrdinky Fanny v hierarchii ústavu. Kromě toho ale také barvitě vykreslené prostředí středostavovské Vídně či pohled na postavení žen v té době s jeho stereotypy, které ale samy ženy až na pár výjimek udržovaly. A přestože mě císařovna Sisi nikdy moc nezajímala, tak jsem přivítala pár informací o jejím osudu aspoň touto cestou.
Zhruba první polovina knihy se mi moc líbila, také napínavé situace probíhaly přiměřeně dramaticky. Jenže druhá část (od Fannina vyhazovu) se mi nečetla už tak dobře - i když mívám v oblibě různé konspirace, v tomto případě mi zápletka kolem Lucheniho a jeho trestu zdála až příliš přehnaná. Ovšem pachatel a motivy jeho jednání byly více než věrohodné a velmi, velmi smutné.
Celkově ale příběh hodnotím jako velmi kvalitní, v zajímavých prostředích, se zajímavými postavami, které jsem si opravdu oblíbila.

Madelisi
20.04.2023 5 z 5

Zločinné spiknutí správně smíchané s reáliemi. Já jsem bohužel hodně postižená životopisem Alžběty, takže jsem byla zvědavá, jak se autor vypořádá s faktem dřívějšího úmrtí Lucheniho. Bohužel nijak:-( Podání Sisi hodně odpovídá realitě. A trest pro Lucheniho by František Josef asi vymyslet mohl.
Líbilo se mi, že detektivka dodala hlavní postavu s unikátním povoláním. Její svět soudního lékařství byl skvěle popsán. Někdy až moc.
S postavou Maxe můžeme očekávat budoucí milostné vzplanutí. Na muže to autor skvěle nastínil.
Zápletka začala velmi tajemně, že jsem si říkala, co že to čtu. Naštěstí po pár stránkách se důležité nitky propojily a zůstalo tajemno, kdo je v pozadí.
S příběhem jsem byla moc spokojená.

sadlo
13.04.2023

Detektivka , která vás zaujme. Dejte si kávu a vychutnejte si četbu v klidu.

čef
28.12.2022 5 z 5

Zajímavá historka z Vídně začátku minulého století. Jednak se dozvíme něco o provádění pitev násilně a jinak zemřelých a také něco o císařovně Sisi a jejím konci trochu jinak. Samozřejmě je to také o boji za rovnoprávnost žen a nechybí napínavé scény. Takže bych hodnotil jako více než dobré.

soukroma
26.12.2022 4 z 5

Čtivé a zajímavé: Vídeň 1908, možnosti vzdělaných žen, smetánka, bohatí židé, divadelníci a samozřejmě ústav soudního lékařství a mladá pitevnice (pojem jsem si vypůjčila z jiné knihy, ale hodí se dokonale). Vražd (a pitev) hodně, pachatel nečekaný, zápletka točící se kolem "odkazu Sissi" (konečně je aspoň v krátkosti vylíčena jako dost odpudivá osoba, ne jako nadpozemsky krásná císařovna).
Líbilo, autorův styl je příjemný a jeho vhled do psychologie žen hodnotím hodně pozitivně.

Štítky knihy

Vídeň

Autorovy další knížky

René Anour
rakouská, 1983
2022  83%Vídeňská krev
2024  0%Zlatá pomsta

Kniha Vídeňská krev je v

Právě čtených1x
Přečtených34x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce82x
Chystám se číst66x
Chci si koupit7x