Více než tesař / Lukášovo evangelium

Více než tesař / Lukášovo evangelium https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65056/bmid_vice-nez-tesar-lukasovo-evangelium-Wha-65056.png 4 39 14

Autor knihy Více než tesař neobyčejně poutavou formou shrnuje Ježíšův život a praktickým, srozumitelným způsobem předkládá historické důkazy, které objektivně dokládají jeho život, skutky a poslání. Tato přehledná publikace jasně ukazuje, že Ježíš byl víc, než jen tesař. Kniha je z druhé strany (tištěno zvratmo) doplněna Lukášovým evangeliem v překladu IBS, který je znám pod názvem „Slovo na cestu“. Tištěno zvratmo.... celý text

Žánr:
Duchovní literatura , Náboženství

Vydáno: , Luxpress
Originální název:

More Than a Carpenter , 1977


více info...

Přidat komentář

Knišíl
05.07.2021 5 z 5

McDowell se snaží o stručnost a přehlednost svých argumentů. Především oceňuji jeho oprávněnou kritiku empiriků. Za důležité považuji McDowellovo zdůraznění, že v případě obhajoby křesťanské víry se musíme opírat o historicko-právní důkazy. Ty mají formu svědectví vnitřního (apoštolové) i vnějšího. McDowellova knížka je spíše úvodem do studia biblického poselství, ale někde se začít musí a tato publikace je dostatečně erudovaná, ale zároveň stručná.

Lie
28.09.2020 5 z 5

Kdybych už nevěřila, tak myslím, že mě to o ničem nepřesvědčí. Většina uvedených důkazů pro nevěřící nebude mít žádnou váhu, protože jsou založeny buď na víře v pravdivost Bible (ovšem nevěřící člověk pochopitelně v absolutní pravdivost Bible nevěří) nebo na osobní zkušenosti. Autor říká, že Ježíš nemohl být zlý nebo blázen, protože ho zná a ví, že takový opravdu není, ale nevěřící si řekne A proč by nemohl? Ale každopádně když si člověk dá tu práci se nad tím zamyslet, musí uznat, že některé důkazy nelze jen tak shodit ze stolu. Jak už tu bylo řečeno, věřící přesvědčovat nepotřebují a nevěřící to nejspíš nepřesvědčí, ale některým to možná nasadí brouka do hlavy. A to se počítá.


Ondry238
16.03.2020 1 z 5

Kniha mi byla zapůjčena, s tím že autor se snažil pravost Ježíše vyvrátit a toho paradoxně dovedlo ke křesťanství. Začátek knihy se tak i chvíli tváří, ale záhy se to zvrhne v prvoplánové ujišťování od křesťaňa pro křesťany.

Charakter knihy dobře vystihuje 8. kapitola - část "důkazy vzkříšení" Kapitola s názvem důkazy neobsahuje jediný náznak důkazu, ale je plná citací povětšinou křesťanů, o tom jak existuje spousta jasných důkazů v to co křesťani věří. Dobrá je taky kapitola o pravosti bible "vnější důkazy". V kapitole je zmíněno, že právě vnější důkazy jsou rozhodujícím testem o pravosti historického textu, takže bych čekal, že toto bude nejpropracovanější kapitola, protože většina knihy je postavena na tom, že bibli se dá věřit. Ve skutečnosti je to krátká kapitolka, opět bez oněch klíčových vnějších důkazů, opět pouze s výroky pro-křesťanských autorů o tom, že důkazů je fůra, i když v kapitole je mlhavě naznačen pouze jeden.

Autor si konstruuje argumenty, které pomocí bible vyvrací. Jako byste z reklamního letáku chtěli o produktu v něm, najít něco negativního a pak na základě stejného letáku dokázat, že je to ve skutečnosti nejlepší produkt, jak leták říká.

Kniha je plná "sofistikovaných" argumentů ve stylu. Ježíš nebyl blázen, protože je těžké si to představit, ježíš nebyl podvodník, protože je těžké si to představit, protože nebyl podvodník ani blázen, je to důkaz, že byl Bůh. Nebo můj oblíbený: Vzkříšení Ježíše Krista je historický fakt, protože jinak by to byl nejnemorálněší podvod jakého se kdy, kdo na lidstvu dopustil.

Autor si sice dává velkou práci s precizním odkazováním na jiné pro-křesťanské autory, ale když vyřkne zásadní tvrzení: "Všude kde se zjevuje Ježíš, se lidské životy i národy mění k lepšímu, ze zlodějů a podvodníků se stávají poctiví lidé.... " Tak ani náznak od kud na tak zásadní tvrzení přišel. Tohle je velmi dobře doložitelná lež. Země s větší religiozitou trpí větším počtem pohlavních chorob, těhotenství v mladším věků a s tím větší počet interrupcí. Děti z křesťanských rodin vykazují větší nesnášenlivost a menší toleranci, na Americe jde dobře vidět korelace: čím více zbožný stát, tím nižší životní úroveň. Korelace sice není kauzalita, tak na závěr jen dodám, že v americké akademii věd je asi 7% věřících, zatím co ve vězení se k víře hlásí 99% vězňů.

Jak v knize uvádí sám autor: Známým psychologickým faktem je, že slyšíme jen to chceme slyšet. Protože kniha je několikrát nekriticky masturbuje nad všelékem v podobě křesťanství. Tak autor nejspíš počítal, komu se do ruky dostane, a proto knížka slaví úspěch i přesto, že je to odfláknuté, bezdukazní, přesvědčování přesvědčených.

fes
16.03.2020 odpad!

Bezvýznamná ideologická agitka, navíc silně amatérská.
Už úvodní slovo dokládá nesmyslnost tohoto náboženského pamfletu.
Dosud neexistuje ŽÁDNÝ validní důkaz Ježíšovy fyzické existence, a kniha prý
"předkládá historické důkazy, které objektivně dokládají jeho život, skutky a poslání".
Nelze než se pousmát nad naivitou a pověrečnou zabedněností těch, kdo jsou z tohoto prvoplánově ideologického pamfletu nadšeni. :)

Monika7
07.07.2019 5 z 5

Výborná kniha o smyslu života a hledání Boží existence.

Mrožvlednici
06.08.2018 5 z 5

Doporučuji

Peleus
14.02.2018 3 z 5

Strašně mě bavilo, jak si autor pokládá otázky, aby na ně mohl vzápětí sám přesvědčivě odpovědět, přičemž právě na těchto odpovědích staví důkazovou strukturu správnosti vlastních myšlenek.

Věřím, že politici v televizních debatách by dali mnoho za to, aby měli stejnou možnost!

Jinak je to poměrně zajímavé čtení. Škoda jen, že poněkud zbytečné, neboť ateisty autorem zvolený přístup nepřesvědčí a věřící přesvědčovat nepotřebují.

tatafa
07.01.2017 5 z 5

Velice zajímavá knížka, která dokáže vysvětlit křesťanské učení a postavu Ježíše Krista na základě věděckých/logických názorů. Vřele všem doporučuji!!!

Atisa
30.05.2016 5 z 5

Tato kniha se mi do rukou dostala úplně "náhodně". Nestačila jsem se divit, jak autor s lehkostí naprosto logicky odpověděl na prakticky všechny moje otázky týkající se Ježíše, které mi ležely někde na pozadí, aniž by mě nějak výrazněji trápily. Myslím si, že tato kniha je skvělá pro lidi, kteří uvěřili, ale sem tam je přepadne nějaká pochybnost či nemají ve všech otázkách ohledně Ježíše úplně jasno. Nejvíce mě na této knize dostávalo, že mě při čtení napadla nějaká nová otázka a autor na ni vzápětí odpovídá. Je to hodně přínosná knížka.

Arry
30.05.2016 5 z 5

Po přečtení této knihy mohu téměř s jistotou prohlásit, že většina mých otázek a pochybností ohledně osoby Ježíše Krista byla zodpovězena. Autor je velmi kritický a odpovídá ve své knize na různé námitky a připomínky skeptiků. Nastiňuje brilantním způsobem základy křestanské nauky a prezentuje fascinující obranu osoby Ježíše Krista, jeho ukřižování, vzkříšení a vzniku náboženství, které ovlivnilo životy lidí po celém světě.
Při čtení knihy se mi párkrát stalo, že jsem oněměl úžasem nad množstvím a kvalitou důkazů, které existují ohledně Kristova příběhu.
Pokud bych měl doporučit jednu knihu na obranu křesťanské víry pro skeptiky a hledající, byla by to jednoznačně tato.

minde
20.01.2015 5 z 5

Je dobré si takovou knihu přečíst, a občas se zamyslet. Uvědomíte si spoustu věcí, že život Ježíše byl skutečný, že to byl Bůh, že nemohl být ani blázen, ani podvodník. Skvělá kniha, věřícího člověka posílí a upevní ve víře, a nevěřícímu člověku se v některých věcech "otevřou oči".

-Daniela-
24.10.2013 5 z 5

Skvělá kniha, určitě hodně pomůže lidem, kteří mají nějaké pochybnosti. Chci si ji koupit, je dobré mi něco takového stále při ruce.

rados
17.10.2013 5 z 5

Výborný přehled pro ,hledače, pravdy :-) nutí lidi přemýšlet a ne jen pasivně papouškovat ,,pravdy z oficiálních médií...

kdo hledá pravdu- ten najde :-)
Kdo nenajde pravdu v Ježíši Kristu, ten ji nenajde nikde , ať už hledá kde chce:-)

helmiczka
27.02.2013

Je to fajn, že taká kniha vznikla, je sympatické, že je doplnená množstvom odkazov do odbornej literatúry, ale neviem... či by mohla byť dostatočne presvedčivá pre neveriacich.

Štítky knihy

křesťanství Ježíš Kristus biblické citáty Bible Nový zákon christologie evangelia

Autorovy další knížky

Josh McDowell
americká, 1939
1990  71%Více než tesař
1998  83%Více než tesař / Lukášovo evangelium
1995  60%Lásku dát, lásku brát
2006  100%Nové dôkazy, ktoré vyžadujú rozhodnutie
1984  93%Hodnota člověka

Kniha Více než tesař / Lukášovo evangelium je v

Přečtených50x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených7x
Knihotéce28x
Chystám se číst7x
Chci si koupit2x