Vězeňkyně koruny

Vězeňkyně koruny https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488777/bmid_vezenkyne-koruny-pxC-488777.jpg 3 62 18

Kroniky Dasnarie série

1. díl >

Princezna Jenna byla vychována v největším luxusu – a nevědomosti. Ze své sladce navoněné zlaté klícky seraglia, ženské části paláce, nikdy nespatřila slunce a nepoznala muže ani základní vzdělání. Byla však vyškolena v tom, jak se žena může dopracovat k moci. Když jsou ohlášeny její zásnuby, je připravena vydat se na cestu intrik, které ji mají proměnit z pouhé ozdoby v královnu, přesně jak slibuje její matka. Jenže muž, jehož Jenně určili za manžela, není snadno oblafnutelné neviňátko ani princ, kterého lze okouzlit. Je to monstrum v lidské kůži a Jenně je od chvíle, kdy složí svatební slib, jasné, že život pod jeho palcem je jedna velká hrůza. Jestli chce Jenna přežít, musí se nějak osvobodit – a pro princeznu narozenou do hebké klícky je putování do studeného, tvrdého království cestou vskutku nebezpečnou…... celý text

Literatura světová Fantasy Dívčí romány
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Prisoner of the Crown , 2018


více info...

Přidat komentář

6591
11.01.2024 3 z 5

Ze začátku mi přišla kniha trochu nudná, ale díky tomu jsme mohli poznat hlavní postavu a oblíbit si ji. Hezky zpracované byli hlavně její myšlenkové pochody. Kniha má pokračování, ale přesto má tato kniha dobré zakončení.

ElisR1
28.07.2023

Vězenkyně koruny je taková jednohubka, kterou zvládnete přečíst během jednoho dne. Ačkoliv je řazená i do žánru fantasy, moc ho v příběhu nečekejte. Abych pravdu řekla, já si ho vůbec nevšimla.
Nečekejte ani hromadu akce, či nějaké větší zvraty. Vězenkyně koruny je spíš takovým úvodním dílem, kdy nás autorka pouze převážně seznamuje, skrze hlavní postavu Jennu, se svým světem a jeho zákonitostmi.
Hned na začátku můžeme sledovat její dětství, i když tady mi moc nesedlo, jak autorka skáče v čase, aniž by to nějak oddělovala.
Co mi v knize také chybělo, byl přehled postav. Lépe řečeno rodokmen s hierarchií, protože jsem se dost ztrácela v tom, kdo je kdo a kolikátým následníkem je. A ani nějaká mapa by nebyla na škodu.
Ačkoliv se toho v knize moc neděje a zjišťujeme spíše vztahy mezi postavami, je příběh poměrně čtivý.
Jenna je silnou hlavní hrdinkou, kterou budete litovat a zároveň jí budete držet palce, aby se její situace zlepšila.
Autorka také zvládla naservírovat tak akorát popisů prostředí i samotného světa, aby se čtenář dostatečně orientoval, ale zároveň ho čtení nenudilo.
Kromě vztahů se v příběhu můžete těšit i na drsnější zacházení, ale zase toho není v knize tolik, aby vás to nějak moc znechutilo.

Spíše seznamovací díl, ve kterém se toho sice moc neděje, ale hodně dobře se čte. Takže pokud máte rádi jednohubky se silnou hlavní hrdinkou, tak vyzkoušejte i tuhle knihu.

Hodnocení 3,5 z 5


Carol1122
13.06.2023 2 z 5

Bohužel to nebyl můj šálek čaje. Zaujala mě obálka, zaujala mě anotace, mám ráda toto téma císařství a silných ženách, které touží po spravedlnosti, ale ten příběh byl prostě slabý. Opravdu velmi krátké a hlavně bez chuti. Do dalších dílů se upřímně asi pouštět již nebudu.

Nikidree
08.05.2023 3 z 5

Zvláštní ale zajímavý příběh, který ve mně zanechal rozporuplné pocity. Ačkoliv nejsem schopná říct, co přesně mě zaujalo, knihu jsem přečetla během dne. Ať už je to stylem psaní, vyprávění a nebo šokujícího a drsného obsahu, líbí se mi.
Jak zmiňují i lidé přede mnou, kniha není moc akční. Spíš je to takový úvod do života hrdinky, co vše si musela vytrpět, v čem vyrostla a jak se pomalu začíná stávat někým jiným.
Akorát bych uvítala mapku světa. Protože ačkoliv je Dasnarijská říše značně propracovaná (hlavně její patriarchát), chybí mi v knize pohled na celý svět, nebo alespoň přilehlé země. Tak snad v dalším díle bude trošku více informací.

1259
01.04.2023 5 z 5

Kniha byla super a měla super děj, ale tak hrozně smutný a krutý, že doufám že to bude mnohem lepší.

Duchoslp
17.03.2023 3 z 5

Taková rychlovka na jedno nebo dvě odpoledne. Knížka velmi detailně popisuje zákulisí na císařském dvoře a všechny intriky a plány jak manželek, dětí i císaře. A jak je těžké se vymanit ze zaběhnutých pravidel

Foxie89
01.02.2023 3 z 5

Kniha byla taková rychlovka a zaujalo mě císařství a pojetí žen. Překvapilo mě množství krutosti a přiznám se, že od druhé půlky mi to přišlo hodně popisné. Další díly si přečtu spíš ze zvědavosti :)

vandalindakova
22.01.2023 4 z 5

Vězenkyně koruny je první díl nové fantasy série, který neobsahuje mnoho akce, ale i přesto si umí plně získat čtenářovu pozornost. Celá kniha je o tom připravit si půdu na pokračování, ale i tak to nenudí. Je tam totiž pěkně a tak akorát detailně vykresleno prostředí, ve kterém se zápletka odehrává, a celkově popsána situace, která v tomto fantasy světě panuje. Vidíme, jaké postavení tu zastávají muži x ženy, jak to chodí ve vyšších až nejvyšších vrstvách.
Během příběhu sledujeme hlavní hrdinku vyrůstající zavřená v Seragliu, kde se chystá na chvíli, kdy ji bude vybrán manžel. Učí se hlavně věci, které se ji hodí do manželství. Naopak ji nikdo nenaučí pro nás základní dovednosti, mezi které patří: čtení, psaní, počítání, základní znalosti. Jena neví ani to, jak vypadá slon, a tak se těší na budoucí život, protože si myslí, že trochu to okolí pozná.
Jenže nečeká, že její nastávající je starý tyran, který utýral již několik svých předchozích žen. V tuto chvíli se nám začne rozjíždět i nějaká ta akce, která nás navnazuje na slibné pokračování, na které jsem tedy upřímně dosti zvědavá.

Holubicka1
28.10.2022 3 z 5

Přes pomalejší začátek, kdy jsem se nemohla začíst a trochu s knížkou bojovala, se to naštěstí ve třetině zlomilo a nakonec mě příběh upoutal.

Jedná se o první díl, který si připravuje půdu pro pokračování a beru ho tedy jako úvod a seznámení se s prostředím, světem a jeho fungováním.

Během příběhu sledujeme cestu Jenny, která vyrůstá v izolaci v Seraqliu. Celý svůj život se připravuje na chvíli, kdy ji bude vybrán manžel a tím směrem se ubírá i její výchova. Neučí se číst, psát, počítat, ale místo toho se učí jak být skvělá manželka. Učí se, aby její tělo bylo nástroj a zvládlo jakoukoliv bolest a její mysl byla prohnaná tak, aby dokázala přežít. Když konečně nastane den, kdy Jenna pozná svého manžela se všechny její sny během toho jediného okamžiku rozplynou. A právě v ten moment se nám začíná děj pomalu rozjíždět a pro nás se rýsuje slibné pokračování na které jsem dost zvědavá.

Knížka není pro každého a nečekejte žádnou romantiku a sladké řeči, ale připravte se na krutý, temný svět, kdy ženy jsou brány jako majetek a podle toho se s nimi i zachází a je jedno jestli jde o obyčejnou dívku nebo císařskou princeznu.

ydnac
26.09.2022 2 z 5

HODNĚ SLABÉ...

První polovina knihy na mě působila skoro jako pohádka, ve smyslu naivnosti a nevinnosti.
Popisuje jak vyrůstala princezna Jenna, v pohodlí, v uzavřeném místě, v nevědomosti, prakticky bez vzdělání. Učili ji jen, jak potěšit muže.

Děj pak přechází do části, kdy se Jenna provdá a její manžel ji týrá při sexu. To mi do knihy vůbec nesedělo a nebavilo mě to ani číst (štítek - dívčí román? no to nevím...). Vůbec to nekoresponduje s tím jak je napsaná předchozí část, lehce a slušně a najednou týrání...

Konec je celkem rozumné řešení a možná si někdy přečtu další díl, jen ze zvědavosti, jestli bude znát nějaký vývoj a vlastně nerada hodnotím negativně, tak bych ráda, kdyby to druhý díl vylepšil.
Tuhle knihu bych osobně nedoporučila ani jako dívčí román a už vůbec ne jako fantasy.

Turlogh
20.07.2022 4 z 5

Na začátku pozvolný rozjezd, to nebylo moc čtivé ani zábavné, popisy prostředí, apod. Později akčnější, obzvláště posledních padesát stran, útěk. Ty další díly by mohly být mnohem akčnější, dobrodružnější, už se těším až si je půjčím postupně z knihovny až tam budou. Howgh.

Knihomolka97
11.07.2022 4 z 5

Kniha má tak krásnou obálku, ale vevnitř není krásné skoro nic. Není to příjemné čtení, hlavní hrdinka Jenna si toho musí hodně vystát, ale je to bojovnice a jen tak se nevzdá.
Autorka ve mě probudila opravdu silné emoce. Nevím, kdo byl horší, jestli Jennina matka nebo manžel. Oběma bych každopádně dala ochutnat jejich vlastní medicínu.

Kniha byla více popisná na úkor děje, ale je to první díl a na rozjezd podle mě dobré. Šlo hlavně o seznámení se světem, jeho fungováním, s postavami a příbuzenskými vztahy. Nechtěla bych tam žít ani za nic.

Jsem zvědavá na pokračování, protože věřím, že to teprve bude ta správná jízda.
Slabší 4⭐/5⭐

marina4088
01.04.2022 4 z 5

Ze začátku jsem s vězenkyní koruny trochu bojovala, protože začátek byl dost.. hektický. Jde o to, že Jenna vyrůstá ve světě, kde mají muži spousty žen, které mají ještě více dětí, takže bylo dost obtížné se vyznat v tom, kdo je vlastně kdo a jakou v příběhu zaujímá roli.

Když se člověk přehoupne přes ten hodně informativní začátek, začíná tam být i určitá akce. Jenna si uvědomuje, že život není tak hezký, jak jí celý život říkali a tak se ji během pár okamžiků převrátí svět naruby.

Druhá část knihy byla opravdu živější, začínají se tu mnohem lépe ukazovat povahy daných hrdinů a příběh se najednou četl nějak snadněji.

Těším se na další díly této knihy, protože věřím, že nás už tak nebudou zahlcovat informacemi o tom, kdo je kdo (což je pro první díl pochopitelné a důležité) a nechají příběh svižně plynout.

Jen škoda, že příběh nebyl více fantasy, protože těch fantasy prvků tu bylo málo. A musím vychválit obálku, protože ta se moc povedla.

3,5

RoseDadas
04.03.2022 3 z 5

2,5*
Očekávání bylo opravdu veliké, o to více jsem byla bohužel zklamána, že nebylo naplněno. Těšila jsem se na neotřelý fantasy román s prvky romantiky. Fantastické prvky byly v příběhu téměř nulové, žádné nadpřirozeno, pouze intriky a příběh o princezně, která se chce vymanit ze zlaté klícky a jež naráží na krutou realitu. Co však nebylo naplněno v díle prvním, bude doufám o to více v dílech dalších.

Autorka chtěla čtenářům přiblížit uspořádání dvora, tomu věnovala převážnou část knihy, ta na mě působila místy už zbytečně zdlouhavě, také jsem se mezi jednotlivými příbuzenskými vztahy občas ztrácela, nebylo by tak od věci zahrnout například jmenný rejstřík. Rovněž je škoda, že na začátku nebyla nějaká ta mapka. V druhé polovině však dochází ke zlomu, zde už stránky ubíhaly podstatně rychleji. V knize je patrný kontrast mezi přepychem v paláci a skutečným životem za hradbami. Princezna Jenna poznává, že aby měla vůbec nějaké šance na přežití, pak se musí co nejrychleji naučit, jak to ve světě chodí.

michaella03
04.03.2022 5 z 5

V časopise mě zaujala nádherná obálka. Následně jsem si zjišťovala, o čem kniha je a nakonec si ji objednala.
Jsme v dalším světě plném nových názvů (na které si postupně musíme přicházet sami), míst, zvyků a dějin. Žít život v přepychu a pohodlí, a pak najednou pocítit krutou ránu v surové a nelidské podobě.
Nevím, co přesně jsem od knížky čekala, ale tohle byla celkem jízda. Já jsem si hlavní hrdinku, Jennu, oblíbila, soucítila jsem s ní. Poslední třetinu knihy jsem přečetla na jeden zátah.
Mně se kniha moc líbila, už se těším na další díly.

M.C.SMITH
04.03.2022 3 z 5

Z téhle knihy mám takové rozporuplné pocity. První polovina příběhu byla tak nějak o ničem. Dlouhatánské popisy a vlastně se skoro nic nedělo. Druhá půlka už byla o poznání lepší a poslední stránky byly i dost zajímavé. Kniha byla hodně syrová, taková drsná.
Kniha se četla dobře, jen ten začátek se dle mého moc nepovedl. I když je tam dokonale vykresleno, jak se může zvrtnout manželství.
Co se týče fantasy linky, nenašla jsem ani náznak, škoda. Ale budu doufat, že druhý díl bude lepší.
Za mne je to taková oddechovka, která jen tak někomu nesedne.

DreamerX9
02.03.2022 1 z 5

Dávám jednu hvězdu za krásnou obálku a sem nějaký ten nápad ale jinak?
Cely děj byl syrový a tak jako o ničem, zdlouhavé popisy a fantasy naprosto nulová. Nebylo to náročné čtení ale ani ve stylu jakým je kniha napsána jsem nenašla zájem hlavně tedy v první půlce, do které jsem se musela nutit. Tohle za mě není kvalitně zpracovaná kniha a smysluplná fantasy, která by měla hlavu a patu už vůbec ne. Zklamání

annettka1098
27.02.2022 3 z 5

První polovina knihy pro mne byla celkem náročná. Jenna má několik sourozenců a zároveň vyrůstá ve společnosti, kde mají muži více žen. Popis s kým je v úplné pokrevní linii, s kým jen v poloviční a co z toho vyplývá, jsem nebyla schopna pojmout. Krom toho bylo také hodně prostoru věnováno popisu, v jakém prostředí Jenna vyrůstá. V druhé polovině knihy se to zlomilo a začalo dobrodružství, které mě tak bavilo, že jsem byla smutná, když jsem otočila poslední stránku.
V první polovině knihy jsem se musela do čtení nutit a mít kniha více stran, asi bych ji odložila. S odstupem času však ten náročnější úvod chápu. Autorka tím chtěla dát důraz na Jenninu proměnu, navíc v případě série je takový úvod pro vytvoření si vztahu s hlavní postavou asi žádoucí. Po dočtení knihy jsem si však hned hledala, kdy vyjde druhý díl.

V případě prvního dílu se nejedná se o klasické fantasy. Nesetkáte se tu s magií, upíry, vlky ani jinými tvory. Kniha mi trochu připomínala Hru o trůny, ale já mám ve fantasy hodně velké mezery, tak mě berte s rezervou. Nicméně neubránila jsem se tomu srovnávat Jennu s Aryou Stark.

HODNOCENÍ: 70 %

Autorovy další knížky

Jeffe Kennedy
americká
2022  66%Vězeňkyně koruny
2022  78%Vyhnankyně moří
2022  71%Bojovnice světa

Kniha Vězeňkyně koruny je v

Přečtených70x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených1x
Knihotéce109x
Chystám se číst117x
Chci si koupit30x
dalších seznamech2x