Věž

Věž https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62105/vez-62105.jpg 3 55 9

V knize Věž koncentroval spisovatel Richard Martin Stern celý děj románu do pěti osudových hodin, kdy požár zachvátil obrovskou budovu právě postavenou v New Yorku, která má sloužit kromě jiného jako nejvyšší viditelný bod, skutečný maják města. Autorovi se podařilo nejen zaujmout pozornost čtenáře osudy lidí, kteří jsou uzavřeni v nejvyšším poschodí budovy a ohroženi požárem, ale zároveň vytvořit sugestivní představu budovy jako samostatného organismu, patřícího k vrcholům technického umu. Cítíme tu však i podtext symbolu, "věže babylónské", kde zkáza vyrůstá ze změti nedorozumění, selhání a zištnosti a hrozí všemu, co sleduje velikost pro velikost, barnumské samoúčelné vypínání, bezohlednou konkurenci, a nikoli dobro člověka.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Tower , 1973


více info...

Přidat komentář

1amu
13.04.2020 1 z 5

Brak ! Tu 1* dávám jako důkazní prostředek jak by se thriller psát neměl. Špatný překlad (jsem překvapen, že u toho byli manželé Pellarovi, jindy dobří). Vše děsivě neskutečně schématické v čele s hlavním hrdinou "Guvernérem". Ten plodí jednu frázi za druhou, jak jej to naučil jeho pohnutý politický život.
Nechápu jak se toto "dílo" objevilo v mé knihovně.

Ava365
09.12.2019 4 z 5

V podstatě dvojče Skleněného pekla. Netuším, kdo z autorů "opisoval" :)


TeaPeter
24.07.2017 3 z 5

Tahle kniha byla jednou ze dvou, které se staly předlohou pro fenomenální film Skleněné peklo. Za sebe musím dodat, že tou slabší knihou. Kniha Skleněné peklo od dvojice Scortia-Robinson mě zaujala více. Kniha Věž mi přišla taková suchá a rozvláčná. Kromě toho mě i rušily zmínky o pozdějším vyšetřování, které pak ani v knize nebylo - proč tam ty zmínky byly to vážně nevím.

adelinka
12.04.2014 4 z 5

do príbehu knihy bol zahrnutý vlastne jeden deň. Kúsok od obchodného centra postastavia vežiak - vysoký mrakodrap. Tesne pred jeho slávnostným otvorením zistia, že niečo nie je v poriadku s jeho inštaláciou a ani napriek tomu slávnosť neodvolajú.....čo všetko sa potom odohrá??

Ivan F
23.09.2013 4 z 5

Kniha, ktorá sa zviezla na módnej vlne katastrofických scenárov, čo by bolo, ak by horelo, ale nielen tak hocikde. Terčom požiaru je mrakodrap a s ním spojené úskalia hasenia výškovej budovy. O niečo slabšia kniha, ako podobný román Sklené peklo. Ale slabšia len tak trochu, o ten povestný chlp.

aychend
12.06.2013 3 z 5

Musím se přiznat, že mě to nebavilo tolik, jako Skleněné peklo, které si hned jdu znovu přečíst. Na můj vkus příliš mnoho mluvení, přehrávání pořád stejných frází a myšlenek..., a žádný pořádný popis požáru a hašení... A navíc mi tam chyběl velitel hasičů O'Hallorhan. :-) Tady jsou zajímavé informace o natáčení filmu Skleněné peklo: http://www.csfd.cz/film/23-sklenene-peklo/zajimavosti/

zoew
10.04.2013 4 z 5

O malinko slabší, než Skleněné peklo, ale jinak velmi dobré a záživné čtení. Ale abych nebyla nespravedlivá, možná že byl problém spíš v tom, že jsem tuhle knihu četla ve slovenštině (jsem Češka) a tak to "trochu drhlo".

Alix
05.02.2011 5 z 5

Inspirací pro film "Skleněné peklo" se stala kniha Skleněné peklo dvojice spisovatelů Scortia - Robinson. Z knihy "Věž" si filmaři vzali jen pár drobností.

anyzek
03.02.2011 3 z 5

Věž je opravdu vzrušující kniha plná napětí, roku 1974 se stala inspirací pro filmové zpracování. Film, natočený pod názvem "Skleněné peklo", jsem shlédla se zatajeným dechem. V dnešním čtenáři musí nutně kniha Věž evokovat k peklu, které mnozí lidé skutečně zažili na vlastní kůži (a bohužel, mnozí také nepřežili), při útoku na americká "Dvojčata" 11. září 2001. Od této události mě z této knihy mrazí, autor Věže viděl nebezpečí, které výškové budovy mohou skrývat a bylo to i varováním do budoucna. A láska - ta se nedá zničit, ta je všude s námi a proniká i peklem.

Autorovy další knížky

Richard Martin Stern
americká, 1915 - 2001
1993  68%Věž
1986  57%Most
1993  80%Lesný požiar

Kniha Věž je v

Právě čtených1x
Přečtených86x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce91x
Chystám se číst9x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x