Větrný zpěvák

Větrný zpěvák https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70976/bmid_vetrny-zpevak-Jew-70976.jpg 4 34 7

Ohnivý vítr série

1. díl >

Fantasy trilogie Ohnivý vítr si už v mnoha zemích světa získala bezpočet nadšených mladých čtenářů. Obdivují hlavní hrdinku, jejího bratra a jejich kamaráda ze školy, kteří žijí v hradbami sevřeném městě Aramanthu, ovládaném silami zla. Jen oni tři najdou odvahu vydat se na dobrodružnou cestu plnou nástrah a nebezpečí až ke zdroji této tajemné moci. Podaří se jim změnit krutý osud města?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Argo
Originální název:

The Wind Singer -


více info...

Přidat komentář

TeoK7
27.04.2021 5 z 5

skvělá knížka, těším se až si přečtu další díl

GabrielleT.
28.07.2020 5 z 5

Knihu jsem četla už podruhé. Poprvé to bylo někdy v šesté třídě a je zvláštní, že staré děti a Zarové mě děsili mnohem více teď, v dospělosti. Podle mě se dobrá dětská literatura pozná podle toho, jestli nás baví v jakémkoliv věku a tahle tento můj požadavek rozhodně splňuje. Příběh nás dokáže překvapit, žádná prvoplánovost, a toho si u dnešní literatury velmi cením.


Jelitovna
06.07.2017 5 z 5

Sice jsme začali číst knihu nahlas, ale po pár stránkách jsem se rozhodla, že před nejmladším ji schovám aspoň do doby, než vychodí základku. (zbožné přání) Už v první třídě až příliš dobře rozuměl. A zlobil se, kdyz zjistil, že jsem si ji dočetla bez něj. A aniž prozradím, jak příběh dopadne, pro nás platí: "Ó lidé nešťastní! Zítra bude hůř!"

evickakyticka
06.10.2016 3 z 5

Ani jsem si nevšimla, že kniha je určena spíš pro mladší než jsem já, ale nevadí. Nějak jsem přešla na vlnu fantasy pohádek, které se dají číst i v dospělosti. Hlavní postavy, děti, si prošly zajímavý kus světa, udělaly správnou věc. Docela děsivé (pro děti) se mi zdály staré děti, to bylo brrrr. Jinak knihu hodnotím průměrem, rozhodně si přečtu i další díl a doufám, že budu moct přidat další hvězdu.

AnneMaxe007
04.01.2016 3 z 5

Věřím tomu, že kdybych se k této knize dostala o pár let dřív, byla bych z ní nadšená. Teď už na mě byla hodně dětská. Po poněkud slabším začátku se ale děj pěkně rozjede, takže po překonání počáteční krize jsem už s dočítáním jsem neměla problém.

bagger95
17.12.2015 3 z 5

Knížku jsem docela namátkově koupil v Levných knihách s tím, že se nechám překvapit. Jako jediná na mě totiž působila zajímavě: žádné vraždy, žádné vyšetřování. Chtěl jsem zkusit něco jiného, něco milého a pokud možno pěkného právě "obyčejností" tématu.

Knížka je jasně cílená mladším čtenárům, čímž jsem se trochu minul s mým záměrem. Představuje ale poměrně zajímavý příběh. Lidé žijí ve městě, kde o kvalitě jejich života rozhodují známky z každoročních testů (zde patrná cílovka! :-)). Samozřejmě se najdou mladí hrdinové, kterým se takový systém nelíbí, postaví se mu, a... Však asi už tušíte.

Prostředí i lokace mi přišky zajímavé a originální (zejména lodě, nebudu blíže vyzrazovat). Autor představil roztomilý, barvitý svět, přesně tak akorát. Pro starší čtenáře budou právě lokace to, co jim utkví v paměti.
Slabým místem jsou ale bezesporu dialogy, stejně jako prakticky žádný prostor pro rozvoj postav. Ačkoliv nefandím tlustým knihám, tomuto příběhu by prospělo mít minimálně jednou tolik stránek. Postrádal jsem propracovanost děje - to co by se klidně dalo vyprávět na 20 stran autor smrskl do několika vět. To mě docela mrzí a vnímám to jako nevyužitý potenciál.

Zelený_Drak
14.03.2015 5 z 5

Nechápu, proč taková kniha má tak málo čtenářů ve srovnání s jinými hůře napsanými (či hůře přeloženými). Mě zaujala už v první kapitole. Představte si město, kde je pod záminkou rovných příležitostí pro všechny každý stále zkoušen. Přitom ale nikoho nezajímá, co kdo umí a čemu kdo rozumí. Aby zkoušení bylo spravedlivé, musí být přece zkoušeni všichni ze všeho. Po celý život. Představte si náš školní systém dotažený ad absurdum. To, že známky, jakkoliv málo toho vypovídají, rozhodují o vašem životě a o životě vaší rodiny.

Je to zkrátka krásná dystopie pro mladší čtenáře (řekněme tak od 9 let, některé momenty jsou, myslím, docela drsné), která přitom přináší víc optimizmu než pesimizmu. Patří podle mě k fantasy, kde nic fantastického není, ačkoliv se většině čtenářů jistě bude zdát, že je.

Líbí se mi také, že hrdinové mají prostor ukázat své nedostatky i přednosti a v průběhu knihy se vyvíjejí, zatímco zbytek známého světa stagnuje v duševní lenosti. A odvaha jejich divokých spojenců, kteří se vrhnou do boje s temným nepřítelem "Jako by bylo jasně dáno, že než bude po všem, musí všichni zemřít.".

A ani po 2. přečtení (léto 2018) neměním názor.

Autorovy další knížky

William Nicholson
britská, 1948
2007  81%Větrný zpěvák
2007  85%Otroci Panství
2007  84%Ohnivá píseň

Kniha Větrný zpěvák je v

Přečtených52x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených7x
Knihotéce37x
Chystám se číst19x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x