Větrná setba

Větrná setba https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57539/mid_vetrna-setba-639de73864a61.png 4 15 3

"Větrná setba" byla charakterizována soudobou literární kritikou jako zdařilý pokus o typizaci generačních zážitků mladých lidí, jimž do závanu "stříbrného větru" doléhaly ohlasy válečných hrůz a frontového utrpení. Cesta za poznáním, prodírající se pubertálními zmatky šestnáctiletých a osmnáctiletých bytostí, rozštěpem skutečnosti a iluze, rodinnou vzpourou, milostným zklamáním, končívala tehdy nejednou tragikou bludného kruhu; a ti, co přežili, byli pak navždy poznamenáni pachem oné všivé doby. Románová prvotina autora. V žádném z pozdějších děl nevystupuje autobiografický základ tak do popředí jako v tomto prvním románu, zahajujícím plynulou řadu Řezáčovy umělecké tvorby.... celý text

Přidat komentář

Apo73
19.01.2024 4 z 5

Souhlasil bych s kolegy, že "na Černé světlo to nemá". Vnímám to jako autorovu větší prvotinu a mám pocit, že se mu ještě nepodařilo udržet nejen tah vyprávění, ale ani téma. Ale je to spíš v nuancích. Protože jinak psychologie hlavního hrdiny, mladého kluka, který mj. čeká, že bude odveden do (1. světové) války a o které všichni doufají, že už brzy skončí, je velmi prokreslená a mnohovrstevnatá. Jeho vztah s matkou a otcem (píšu zvlášť a ne rodiči, protože to je v tomto příběhu něco zcela odlišného), jeho první milostné pokusy, vztahy ve třídě ke spolužákům, vůbec hledání sama sebe a místa ve světě - to je mnoho fazet, kterých se Řezáč dotýká velmi pěknými i dramatickými situacemi. Skoro bych řekl, že se tady rodí určitá základní Řezáčova situace, ze které pak vychází Černé světlo - ponížení, které je hnacím motorem msty, ať už konkrétní nebo celému světu. Ale je to tu jen jako zárodek, vrací se to, ale nepropuká to v té výbušnosti dalších románů. Sehnal jsem si ještě další vydání Větrné setby spolu s rannými prózami, krátkými povídkami, tak jsem zvědav. Ale určitě mě ještě čeká Svědek a Rozhraní. Řezáč byl opravdu nesmírně zajímavý autor, v psychologickém ponoru a umností vystavění situace připomínající Jaroslava Havlíčka.

visisb
24.02.2022

Ať už jde o román autobiografický, čili ne, nutno vyzdvihnout niternost s níž je pojednána Petrova postava. Literární zobrazení vývoje takové povahy (a je to zlá, škodolibá povaha, povaha "hráče", který převládá nad "milencem") si žádá notnou dávku sebereflexe. A tahle sebereflexe je pro čtenáře tak blahodárná...díky ní, pokládám knihu za (v českém prostředí) poměrně povedený Bildungsromán.
Druhým zajímavým prvkem románu je válečné pozadí, které působí permanentní hrozbou, které docela deformuje prostředí města, i povahy hrdinů. Válka, jež jedněm životy bere, je tím jiným dokáže dát: narukování a proměna Víta, odvedení a posléze smrt Petrova otce, Ottoniho sebevražda jsou toho dokladem.


Petruse21
21.10.2017 3 z 5

Na Černé světlo to nemá. Petr mi přišel na 18 let dost nezralý a celou knihou se táhlo jedno téma: vrzne si ten Petr nebo ne?

Štítky knihy

prvotina studenti mladí lidé

Autorovy další knížky

Václav Řezáč (p)
česká, 1901 - 1956
1968  77%Poplach v Kovářské uličce
1940  86%Černé světlo
1951  63%Nástup
1934  73%Kluci, hurá za ním!
1942  82%Svědek

Kniha Větrná setba je v

Přečtených14x
Doporučených1x
Knihotéce15x
Chystám se číst4x