Vetřelec - Peklo

Vetřelec - Peklo https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/254316/bmid_vetrelec-peklo-254316.jpg 4 142 48

Vetřelec série

< 3. díl >

Důstojnice Ellen Ripleyová v hyperspánku stále pluje vesmírem ve svém záchranném modulu… A planeta LV-426, na níž s posádkou lodi Nostromo objevila vetřelce, dokonalý stroj na zabíjení, byla mezitím terraformována a osídlena prvními kolonizátory. Lidé sem přišli za novým životem, za štěstím, které na Zemi nepotkali. Pouštějí se do průzkumu své nové domoviny, kterou pojmenovali Acherón. Komunitě se daří, narodilo se dokonce první dítě, dívenka Rebecca zvaná Newt… Po sedmapadesáti letech bloudění mezihvězdným prostorem Ellen Ripleyová konečně dosáhne záchrany. Nechce nic než zapomenout na strašlivý střet s vetřelcem, který ji dál děsí ve snech. Ale společnost Weyland-Yutani ji potřebuje: na planetě LV-426 se něco stalo…... celý text

Literatura světová Horory Sci-fi
Vydáno: , Baronet
Originální název:

Alien: River of Pain , 2014


více info...

Přidat komentář

work
12.03.2024 2 z 5

Z knížek s vetřelčí tématikou patří Řeka bolesti, vtipně přeložená do češtiny jako Peklo (a opravdu by mne zajímalo, kam překladatelé na ty nápady chodí), k těm lepším.
Prakticky mi stačí shrnout komentáře předchůdců: první půlka se vleče, ve druhé dostanete všechno to, co jste chtěli, ale ne víc. Domnívám se, že celá frančíza odstartovaná prvními dvěma ikonickými filmy nabízí hodně potenciálu, který ale jako by nedokázali tvůrci - filmoví či knižní - vytěžit. Možná je to kladení přílišného důrazu na akci, možná protože sami tvůrci jsou fanoušci a tím pádem se nechávají strhnout zavedenou šablonou. Je to škoda, protože kdyby se pracovalo více s postavami a příběh dostal i další roviny, mohla by to jednou být pecka. Takto nezbývá, než čekat...

DaymondeuX
05.01.2024 4 z 5

Jsem velky fanousek Vetrelcu, jak prvnich dvou filmu, tak nekterych videoher, zejmena Alien: Isolation a Aliens: Dark Descent. Prave druha zminovana hra me konecne privedla k rozsirenemu univerzu, zpracovanem mimo jine ve volne knizni trilogii, jejiz je Vetrelec - Peklo poslednim (a naprosto samostatne citelnym) dilem.

Kniha se odehrava rekneme paralelne s dejem (nebo jeho zacatkem) druheho filmu (Vetrelci od Camerona) a vysvetluje, co presne se stalo na planetoidu LV-426 a v kolonii Hadley's Hope pred tim, nez doslo ke ztrate signalu s orbitalni stanici Gateway, na ktere jiz byla zachranena Ripley. Vetrelec - Peklo je kniha kanonicka, jedna se tedy o oficialni lore, ktery vysvetluje mnohe z toho, na co ve filmu nebyl prostor, nebo v nem bylo jen naznaceno. Priznam se, ze jsem od teto knihy nic extra necekal, nakonec jsem byl velmi mile prekvapen, a to zejmena od cca druhe poloviny, kdy se dej poradne rozjede a nabidne akci, rezbu, ale i sympaticke hrdiny a jejich tragicke osudy, cimz se filmove predloze mininalne vyrovnava. Jiste kouzlo knize dodava i fakt, ze ctenar samozrejme predem vi, jak to asi dopadne, takze cte s vedomim, ze sleduje hruzny davno zpeceteny osud kolonistu a o to vice vnima marnost jejich pocinani a k neuspechu odsouzenou snahu, ale tim spise i jejich hrdinstvi.

Vetrelec - Peklo pro me bylo velke prekvapeni a zaroven osvezeni a hrozne rad bych videl filmovy spin-off, ktery by tuto na platne dosud nevidenou kapitolu zfilmoval. A jsem si celkem jisty, ze by to byl nekonecne lepsi film, nez vsechno ostatni, co v tomto univerzu po Cameronove masterpiecu z roku 1986 vzniklo.


Jack Bauer
10.03.2023 3 z 5

Polovina knihy dost nudná a druhá poloviny hustej nářez, který ovšem známe z filmů, takže nic překvapivého.. Jen boj a útěk, stále dokola. Navíc autoři příběhy nijak nerozvíjí, čerpají a opakují scény z filmu byť trochu do pozměněného příběhu se spostou vaty okolo. Přitom na tento díl jsem se hodně těšil, že to bude opravdové peklo.

Daisy67
22.02.2022 5 z 5

Kniha se mi dostala do rukou náhodou a jako filmový fanoušek jsem chvíli váhal, zda se pouštět do čtení "trojky" . Začátek pomalejší - takový úvod do stále se zrychlujícího děje , až do divokého finále .Konec paráda . Ty předešlé chybějící díly jsem nevnímal jako důležité ,ale rád si je také dočtu .

richard7959
27.11.2021 4 z 5

Vždy jsem si říkal, co se asi na LV426 dělo. Co film Aliens neukázal (v režisérské verzi jen okrajově), to přináší tato kniha.

DarkAvenger
20.07.2021 5 z 5

Třetí díl mě bavil z nové trilogie nejvíc. Nejspíš tím že se zde objevují postavy z filmu Vetřelci a odehrává se to na místě z filmu. Za mě mohu doporučit tuhle knihu stejně jako celou trilogii.

Predator3313
10.01.2021 4 z 5

(SPOILER) Stejně jako v Odplatě, trvalo docela dlouho, než se vůbec objevil nějaký vetřelec, tady mi to ale nevadilo. Dokonce bych řekl, že bych se nebránil knize, kde by našli jen starou lod a vetřelci tam vůbec nemuseli být :D asi mi sedl styl vyprávění.
Nicméně ke konci jsem si říkal, že snad to nedopadne tak, že přežije jen Rebeka, protože to by bylo až moc čitelné a spojitelné s filmem. No takže jsem byl vlastně spokojen. Trochu mi vadí, že všechny 3 knihy končí tak nějak neurčitě ..vždy někdo někam odletí a tot vše. Ale celkově bavilo a dobře se četlo, asi nejlepší s tech 3 dilu.

martunka
16.01.2020 5 z 5

A zase mě to bavilo. Rozhodně to bylo napínavé až do konce.

Solverino
06.10.2019 3 z 5

Pouze průměrná záležitost, zbytečně moc vaty kolem příběhu, je to dost natahovaný a ve finále skoro až nudný. Jediný dobrý je, že se zase dozvíte víc a spojí se filmy mezi sebou - návaznost.

Lisa_Flames
23.09.2019 4 z 5

Kniha není špatná, ale nedokázala jsem se do ní začíst tak, jak do jiných knih o vetřelci. Z nějakého důvodu mi tam chybělo pořádné napětí.

Dejf_ano
09.09.2019 5 z 5

Pro fanoušky vetřelce parádní knížka

Svica
29.07.2019 5 z 5

Opět výborné. Celá série stojí za přečtení.

Juri81
27.05.2019 5 z 5

První a prozatím jediná story, která mezi tou záplavou prvoplánových sraček z vetřelčího univerza dává smysl.

Plague
24.03.2019 5 z 5

Začnu tím horším koncem. Z celé trilogie se mi tenhle díl líbil nejmíň. Důvod? Žádná velká zapeklitost. Prostě to oproti předchozím dílům nebylo nic nového. Autor to měl až moc jednoduché, ještě když přihlédnu k tomu, že prodloužená verze filmových vetřelců mu to ještě více usnadnila. Neříkám že se to nedalo posrat. to tedy dalo! Ale riziko minimální, sázka na jistotu. Tak. A to bylo to jediné. Dál už jen pozitiva. To co autor přidal do celé vetřelčí skládačky tam pasovalo. Dějově (až na pár hnidopišských detailů) paráda. Líbily se mi prostřihy "toho co už známe". Taky jste měli ty pasáže nutkání přeskočit a vrhnout se na to co neznáme ...... no, já ano, prsty mě svrběly pěkně.
A co že je nového? Pěkně tvrdý mariňák, správňák (možná až moc), a tak trochu nostalgický cíťa. Proč ne. Vesmírnou loď všichni dobře známe. Mrtvoly co se po ní válely - dobrý nápad. Mohl být dotaženější, ale dobrý. Proč byli všichni tak vyděšeni z vzezření vetřelců, kteří se tam váleli po chodbách?
Líbil se mi spád celé knihy. Pěkně to odsýpalo a kolonisté ubývali ve zdravém tempu. Žádná velká dramata. Hrcprc vysunout kudala šupsemšuptam děkan a nazdar. Kdo je další? Ty pocemkadeštamužsibyl.
Čtení jsem si užíval. Vetřelce prostě můžu.
No a na konci? Oblíbenci ze Sulaka (sorry, ale prostě to napíšu jak to slyším). Jupí a třikrát hurá na ty Ryplejovský potvory! A PEKLO to teprve BUDE!

Pampalini
25.02.2019 5 z 5

Někdy stačí tušit, že vetřelci tam někde jsou a svět je najednou jiný - plný napětí, očekávání, beznaděje, vypočítavosti... Člověk potkal většího predátora než je sám. Ani trošku nevadí, že děj se sune velmi pozvolna. Je jasné, že se všechno v jedné chvíli změní. Povídáni o tom, co se událo mezi prvním a druhým filmem.

Ronnie68
22.02.2019 4 z 5

Opět jako předešlá kniha ze série ... začátek mě moc nenadchl, ale od poloviny se to krásně rozvinulo ... nakonec jsem se v tom krásně zorientovala, že kniha dějově vysvětluje dění, které se odehrálo před dějem ve filmu Vetřelci .. nakonec se mi to líbilo ...

deefha
27.12.2018

ShamanElder si plete tuto knihu s touto: https://www.databazeknih.cz/knihy/vetrelec-vetrelec-probuzeni-233359, Krusty ji pro jistotu vůbec nečetl. Nejedná se totiž o knižní adaptaci filmu, ačkoli pokud někdo viděl prodlouženou verzi Vetřelců (1986), tak mu pár záběrů/stránek bude povědomých (což je naprosto svělé).

Příběh pěkně zapadá do celkové vetřelčí timeline, která je velmi komplexní a i kdyby se člověk omezil jen na oficiální kánon (což by ale byla škoda), jeden další příběh se sem ještě v pohodě vejde. A i když každý už od začátku ví, že zkáza kolonie Hadley's Hope je nevyhnutelná (protože bezprostředním pokračováním knihy je právě film Vetřelci, kde už je kolonie jen vetřelčí pastí), tak možná právě proto je čtení knihy velmi napínavým zážitkem.

Je to jako sledovat reality show, ve které už od začátku víme, že všichni zemřou. Konečně ale máme šanci dozvědět se jak...

Aniday
13.06.2018 4 z 5

v podstatě se v tomto díle vetřelci jen mihli... i tak byla kniha ale napínavá... jen ten konec...

trudoš
08.06.2018 4 z 5

Přestože má Peklo dva zásadní handicapy, nakonec mě z celé trilogie potěšilo nejvíc. Ty slabiny spočívají v umístění děje a v postavě Ellen Ripleyové. Osud kolonie na planetě LV-426 je totiž všem moc dobře znám z filmu Vetřelci Jamese Camerona, což souvisí i se samotnou Ripleyovou, která je tu jen jako třešnička na dortu. Příběh by se bez problému obešel i bez ní a nijak by mu to neublížilo, spíš naopak.
Jinak ovšem krasojízda v masokombinátu. Rozjezd je sice pomaloučký, ale jakmile se xenomorfní monstra chopí režie, dochází k brutální katarzi, jež si nebere servítky absolutně s nikým. Pochválit přitom musím snahu Christophera Goldena přijít s koncem, který alespoň trochu vybočuje z předpokládaného finále, stejně jako schopnost důmyslně pracovat se zaběhnutými klišé. Naplno také využívá hororový potenciál vetřelců a jde mu to vážně skvěle. Tady prostě není co vytknout. Škoda je, že kdyby se tolik neopíral o filmové univerzum a držel se vlastní vize, mohl mít román výrazně osobnější ráz.

Rawar
13.04.2018 5 z 5

...první úzkostná a skličující životní etapa Ellen Ripleyové, se ve stínech, pozvolna se odkrývající pravdy, střídá s další. S jinou. S mnohem razantnější. S katastrofou obřích rozměrů. S katastrofou rozměrů planety LV -426. Všichni jsme viděli minimálně čtyři filmová zpracování tohoto fenomenálního, geniálního universa, takže máme představu o hlavních styčných bodech tohoto příběhu. Ale kniha má stále co nabídnout. Nejen stran nahlédnutí do života osadníků planety, který ve filmu byl lehounce nastíněn, ale také do nešťastné duše naší milované Rip. Není to tak výborné jako ostatní knihy v podání pana Lebona, ale stojí to za to. Přečtěte si Peklo.

Autorovy další knížky

Christopher Golden
americká, 1967
2015  83%Vetřelec - Peklo
2018  66%Peklo z Araratu
2011  76%Baltimore aneb Statečný cínový vojáček a vampýr
2012  71%Čtvrtý labyrint
2017  86%Morové lodě

Kniha Vetřelec - Peklo je v

Právě čtených2x
Přečtených183x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených14x
Knihotéce140x
Chystám se číst41x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x