Větrák

Větrák https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/417942/bmid_vetrak-724-417942.jpg 3 12 8

První životopisná kniha o vynikajícím českém herci, Josefu Větrovcovi. Díky svému plastickému herectví a sametově hlubokému hlasu s charakteristickým témbrem, byl hercem velkých dramatických i komediálních rolí. Jeho postavy oplývaly břitkým humorem, nadsázkou i ironií. Zahrál si v desítkách filmů (Hvězda zvaná Pelyněk, Lidé z maringotek, Holky z porcelánu, Zítra vstanu a opařím se čajem, „Já to tedy beru, šéfe!“, Což takhle dát si špenát, „Já už budu hodný, dědečku!“, Jak napálit advokáta, Zralé víno, Anděl s ďáblem v těle, Jak básníkům chutná život...) i televizních seriálů (Chalupáři, 30 případů majora Zemana, Byl jednou jeden dům, Arabela, My všichni školou povinní, Synové a dcery Jakuba skláře, Cirkus Humberto, Dobrodružství kriminalistiky...) a u diváků si získal velkou popularitu. Ve spolupráci s Větrovcovou jedinou dcerou Jitkou vznikla první výpravná a celobarevná biografie o tomto velkém herci. Jeho životní příběh ilustruje málem šest stovek fotografií. Mnoho z nich je z osobního archivu Jitky Větrovcové a většina je zveřejněna vůbec poprvé, což platí i pro obsáhlý a exkluzivní rozhovor s ní. Své vzpomínky a fotografie do knihy poskytla i Větrovcova sestra Božena Knedlhansová. Spousta unikátních fotografií bylo nalezeno v archivu Divadla J. K. Tyla v Plzni, v němž Josef Větrovec začínal svou hereckou dráhu. Život Josefa Větrovce byl velmi složitý a neméně komplikovaná byla i jeho osobnost. Je to neuvěřitelné, ale tento velký herec se v podstatě záměrně odstřihával od své vlastní minulosti, i od svých nejbližších příbuzných. Sestru Boženu nikdy nenavštívil v rodné Plzni a ani ona nikdy nebyla u něj doma v Praze. Velmi komplikovaný vztah měl i se svou jedinou dcerou Jitkou. Na jevišti dokázal charismatický Větrák, jak kolegové Josefu Větrovcovi říkali, zastínit všechny kolegy, diváci jej milovali ve filmu i v televizních inscenacích a seriálech. Ve společnosti hýřil vtipem a rozhodně si nemohl stěžovat na nezájem žen. Jako přesvědčený a angažovaný komunista a ředitel divadla dokázal podržet kolegy, i když měli politické problémy. Do svého soukromí ovšem nepouštěl nikoho. O hrůzách, které prožil za války v koncentračním táboře, se mu nikdy nepřestalo zdát. Bezesporu i tyto běsy ovlivnily jeho osobnost a charakter...... celý text

Přidat komentář

Amneris
24.05.2022 3 z 5

Na životopis Josefa Větrovce jsem se moc těšila, ale přišlo zklamání. Několikrát opakované věty, které si člověk přečetl o dvě kapitoly dříve, rozhovor pouze s hercovou sestrou a dcerou. To na něj všichni kolegové zapomněli? Aspoň na mě to tak celou knihu působilo. Co mě štvalo, byla reklama v celé knize, hlavně kvůli vizuální stránce, to si mohl autor odpustit. Co však musím na knize vyzdvihnout je velké množství fotografií, ať už soukromých či z filmů a divadelních představení a seznam jeho hereckých, divadelních, rozhlasových a dabingových rolí, kterých za svůj život ztvárnil opravdu nepřeberné množství. Škoda té formy životopisu, jistě by se textová část dala minimálně zkrátit a byla by to povedená vzpomínková kniha o panu Větrovcovi.

iva1154
03.01.2022 2 z 5

Životopis, který jsem ještě nikdy v životě neviděla. Neříkám, že nasbírané informace nebyly zajímavé, ale dopracovat se právě k těmto zajímavým informacím bylo opravdu složité. Události se často opakovaly dokola - dobře si pamatuji co jsem před pár řádky četla, tudíž mi to přišlo naprosto zbytečné.


zahadum
17.06.2020 3 z 5

Veľmi zvláštny životopis, nechcem povedať,že vyslovene zlý ale nejedná sa ani o životopis aký by si zaslúžil umelec formátu p.Větrovca.
Kniha je pekne spracovaná, naozaj je tam kvantum fotografii z celého spektra jeho života. Kniha má zvláštnu štruktúru, asi 30 % informácii v knihe sa opakuje, asi sedemsto krát sa tam spomína jeho politické angažovanie kde sa stále omieľa dookola to isté a raz je kladné a raz negatívne. Veľakrát je tam priam bulvárne spracovaná veta o stranu ďalej je presne tá istá veta napísaná seriózne aby bola ešte raz spomenutá do konca knihy. V strede knihy - životopisu je opísaná smrť p.Větrovca a potom....potom ide životopis ďalej ako keby sa nič nestalo. Nevravím,že som sa nedozvedel veľa vecí a z knihy je patrné aká osobnosť bol.Je to celé tak " chaos - panika " štýlom napísané,že sa v tom človek stráca. Kniha je neutrálna a neopisuje len klady ale musím uznať,že aj zápory tohoto predsa len človeka. Bol komplikovaný človek a verím,že jeho rodina to mala zložité a nedozvieme sa nikde čo sa tam vlastne stalo. Ale niečo sa stalo a cítite to z celej knihy kde sa ťahá nejaká rodinná udalosť o ktorej sa mlčí. Nemal vzdelanie a napriek tomu zanechal kopec hereckých rolí a u mňa hlavne exceloval v dabingovej sfére. jeho politické angažovanie je opísané do detailov a čo k tomu dodať...niečomu veril a celý život preto žil a neustúpil z viery ani po 1989 kedy veľká časť jeho kolegov prospechovo prešla na " druhú stranu" . Bol aký bol ale mám pocit,že bol vždy sám sebou a bol to aj chlap na svojom mieste ktorý zanechal niečo pekné na tomto svete. Ak budete sledovať jeho predsedu JRD ( JZD ) v Chalupároch tak si pozrite,že tento veľký herec sa bál motorky a nemal skúsenosti a ako roztomilo to tam poznať.

Pavelpi
20.04.2020 3 z 5

Na tuhle knihu jsem se hodně těšil,protože herce Větrovce jsem měl rád.Ale docela mě zklamala.Čekal jsem také nějaké rozhovory s kolegy,moc jich nebylo.Asi proto,že se jich řada na něm dost podepsala.Spíš to na mne dělalo dojem,že je dost věcí,které by asi nebylo dobré ventilovat.Takže proto tak nízké hodnocení.

Harry
25.03.2020 3 z 5

Výborný herec, oddaný komunista-život J.Větrovce byl velice aktivní, s příbuzenstvem se moc nebavil a pokud půjdeme do historie, tak tam jsou údaje i poněkud tajemné a můžeme si i ledasco domýšlet. Trochu už mě v knize unavovaly ty politické dokumenty, ale chápu, že do života J.V. patřily.

brabofka
24.02.2020 3 z 5

Asi nejzajímavější z celé knihy jsou rozhovory se sestrou a dcerou p. Větrovce. Zbytek je pouze nastavená kaše jeho života. Vše co by se dalo shrnout do pár stránek se najednou rozplizlo do knihy o více než 400 stranách. Je pravdou, že p. Větrovec po sobě "nic" nezanechal. Až na pár rozhovorů. Nikdo o něm prakticky nic nevěděl, ani jeho dcera. A tak vlastně není ani možné se dobrat 100% pravdy, myšlenek, názorů. Pouze jen to co se dozvíme z dobového tisku. Škoda. Za mě až moc bulvárově postavené. A to že si s velkou pompou o měsíc později přečtu náhodou rozhovor s jeho dcerou v jistém periodiku (mimochodem ve správě svěřeneckého fondu našeho pana premiéra), který je prakticky opsaný z knihy mě hodně zamrzelo. Co si o tom všem má čtenář, fanoušek myslet? Paní Větrovcová dala jeden jediný rozhovor a dál už se k tomu nechce vyjadřovat? Nechá aby bulvár za ni vše vyřešil? Aby se donekončně omýlaly stále stejné otázky a odpovědi? Za mě 3*. Všudypřítomná reklama byl děs. Hodně to rušilo samotné čtení a dojem. Škoda.

maryzka
01.12.2019 4 z 5

Chtěla jsem dát pět hvězdiček,ale nelíbili se mi tam nějaké reklamy. S knihou si dali autoři opravdu práci, neboť jak jsem říkala pan Větrovec byl skvělý herec i jako dabér se mi líbil, ale podle obrazovky byl pro mě na první dojem takový nečitelný člověk( nedělejte příští komentátoři z toho žádné závěry) Jinak to byl člověk, který nevstoupil do strany z vlastního prospěchu, ale z nadšení a vírou změnit svět. Pár lidem pomohl, pár ne- pak se všechno obrátilo jinak a lidé zapomínali na to kdo jim pomohl. Rozhodně kniha stojí za přečtení i když lidé, kteří zažili koncentrační tábory tak také říkali, že to byla nejlepší škola život především v tom jak si museli vzájemně pomáhat a fungovala tam jakási lidská solidarita.

Prubner
28.11.2019 2 z 5

Větrovce mám rád, jenže on jeho život nebyl moc zajímavý, takže čtenáře zaujmou snad jen upřímné rozhovory s Větrovcovou dcerou a sestrou. Autoři knihy obsáhle citují z hercových časopiseckých rozhovorů, jenže to jsou jen nezáživná frázovitá přemítání o herecké práci nebo politice. Autoři jsou pečliví jako vždy, ale kde nic není...