Veterinář ze ZOO

Veterinář ze ZOO https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55668/veterinar-ze-zoo-55668.jpg 4 39 9

Přes tisíc savců, ptáků, plazů, ryb - a jeden zvěrolékař. Není divu, že první den svého působení na novém místě si autor knihy zoufal. Zvláště, když neměl ke komu se obrátit o radu a začínal doslova z ničeho. Oliver Graham-Jones patřil k průkopníkům na poli péče o exotická zvířata a ve své vzpomínkové knize s humorným nadhledem i laskavým pochopením popisuje, s jakými těžkostmi se musel při své práci potýkat. Když nastupoval do zoo, psal se rok 1951 a zdravotní péče byla teprve v plenkách - pokud zvíře onemocnělo, odvezli je mimo zraky veřejnosti do sanatoria, kde o ně pečoval jeho přidělený ošetřovatel. Teprve s příchodem nového zvěrolékaře se podařilo prosadit zřízení moderní nemocnice, kde byl pořádný operační sál a vhodná karanténní oddělení. Světoznámá Londýnská zoo se tak oprostila od své viktoriánské minulosti, vykročila do nového věku a dala příklad ostatním. Za dlouhá léta své bohaté praxe zažil Oliver Graham-Jones nespočet nejrůznějších historek a musel řešit neuvěřitelné případy. Jak pomoci tukanovi, kterému chybí kousek zobáku? Jaká je nejvhodnější protéza pro havrana? A hledali jste někdy polárního medvěda v londýnské mlze? Ne všechny historky však končily šťastně, autor zažil i řadu smutných příhod, například když si dobrosrdečný šimpanz Cholmondeley vyšel na procházku. Úsměvné vyprávění historicky vůbec prvního stálého veterináře Londýnské zoo se nese v duchu populárních knih Jamese Herriota - jenom pacienti jsou o něco exotičtější. ... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

ZOO Tails , 2001


více info...

FoxFox
FoxFox
11.05.2022 4 z 5

Miluji knížky o veterinářích, takže ani tato nemohla v mé knihovně chybět. Je to příjemná oddychová jednohubka, která potěší každého zvířátkomila. Při čtení se také dozvíte spoustu zajímavých informací.

mot33
mot33
01.03.2022 5 z 5

Povídky které pohladí.O lékaři který svůj profesní život věnoval Londýnské zoo.


Dela90
Dela90
06.02.2022 5 z 5

(SPOILER) Z téhle knížky jsem totálně hotová. Je to úplně jiný žánr než, jaký normálně čtu. Hrozně moc se mi to líbilo. Autor knížky je zároveň hlavní postavou. Popisuje někdy až humorné příhody, které se mu přihodili při jeho působení v Londýnské Zoo. U některých jsem se vyloženě smála, třeba, když Vás chce zasednout obří slonice nebo se po Vás ožene obrovská gorila. Navíc mi knížka dala spoustu zajímavých informací ohledně zvířat. Knížka je rozdělena na několik kapitol a každá mě vzala za srdce. To, jak ukradl hada ze Zoo dvanáctiletý klučina nebo jak dává veterinář masáž srdce obrovské pumě na operačním sále nebo jak havranovi z londýnského Toweru opatřili dřevěnou protézu apod. Každá z historek Vás naprosto pohladí po duši, pokud jste milovníkem zvířat. Takže, za mě jedno velké ano. Knížka pro mě byla obrovským překvapením. A stojí rozhodně za přečtení!

Kenan
Kenan
01.01.2022 5 z 5

Milé příběhy o začátcích veterinární péče londýnské ZOO. Kniha pohladí, rozesměje i poučí.

Aveli
Aveli
15.01.2018 3 z 5

Kniha, která je ideální na odpočinkovou četbu. Velmi chytrý veterinář a děj plný různých vtipných historek se zvířaty.

Danafantom
Danafantom
19.11.2012 4 z 5

Autor veterinář je inteligentní muž se srdcem na správném místě, který dělá svou práci dobře, a proto se o tom dobře čte. Žádný literární skvost to ale není.

Dandy1
Dandy1
06.07.2012 5 z 5

zábavné nenáročné čtení třeba k vodě

oolinkaa
oolinkaa
18.06.2012 5 z 5

Skvělá knížka..Četla jsem ji jako menší, ale vždy mě pobavila.. Pro všechny milovníky zvířat

Hanyuu-hime
Hanyuu-hime
15.06.2011 3 z 5

Četla jsem to jako malá a bavilo mě to, plno zvířat a jeden veterinář, který se o ně o všechny stará. Pohodová knížka, kde jsou veselé i smutnější příběhy. Nyní by mě to asi nijak zvlášť nenadchlo, ale myslím, že 3 hvězdy si to zaslouží.