Vesmírná galerie

Vesmírná galerie https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85798/bmid_vesmirna-galerie-T90-85798.jpg 5 18 4

Britský fyzik a kosmolog John Barrow je autorem 18 knih určených většinou širšímu okruhu čtenářů. Vesmírná galerie je však v jeho díle něčím naprosto novým a neočekávaným. Autor ji věnuje úloze, kterou měly pro vývoj vědy a pro její vliv na kulturu a civilizaci obrazy. Nejde ovšem jen o díla s převládajícím uměleckým záměrem, ale i o mapy, grafy, vědecké ilustrace, fotografie, záznamy experimentů, číselná schémata. Kniha podává panorama dějin lidského poznání od antiky až po dnešek, jehož největší úspěchy a zvraty byly obvykle nejlépe vystiženy a zapsaly se do lidské paměti v podobě obrazu. Autor – jak je u něho obvyklé – i zde plně projevuje svou vědeckou erudici a schopnost podávat nesnadnou problematiku s vtipem a elegancí. Žijeme ve vizuálním věku: obrázky jsou dnes zdaleka nejvlivnějším komunikačním kanálem, umožňují okamžitý vhled do složitého problému, mnohé důležité myšlenky by bez nich vůbec nevznikly nebo zůstaly nepochopené. Známý anglický matematik, fyzik a popularizátor vědy vzdává v této knize hold roli obrazu ve vědě. Díky své specializaci klade hlavní důraz samozřejmě na matematiku, fyziku a astronomii, stranou však nezůstane ani pestrá škála dalších oborů: anatomie, archeologie, architektura, biologie, geodézie, hudba... Výběr ilustrací a doprovodných textů pokrývá široké spektrum funkcí obrazu v rozvoji lidského poznání: od fáze kreativní, kdy náčrtek umožňuje první vhled do dosud neznámé krajiny, až po obrazové ikony milníků myšlení: Vitruviánský člověk Leonarda da Vinciho, první stopa člověka na Měsíci, Einsteinův obličej, jaderný výbuch, spirála DNA... V žádném případě však nedržíte v ruce tuctovou obrázkovou knihu, jakých najdete na pultech knihkupectví desítky: Barrowova odborná erudice a zkušenost vypravěče zaručuje, že se rychle, kvalifikovaně a přitom poutavě seznámíte s tím nejdůležitějším, čeho lidstvo na poli vědy dosáhlo.... celý text

Žánr:
Vesmír , Přírodní vědy

Vydáno: , Dokořán , Argo
Originální název:

Cosmic Imagery: Key Images in the History of Science , 2008


více info...

Přidat komentář

JIC
20.03.2017 5 z 5

Skvela kniha! Vrele doporucuji !

Hanka_Bohmova
22.12.2016 4 z 5

Odhlédnu od všech těch zajímavých příběhů ze světa vědy a zmíním pár obecnějších myšlenek, které se v knize objevují v souvislosti s obrazy: Mnohé vidíme díky tomu, že jsme lidé, ke svému štěstí právě takové a takové bytosti právě v tom a tom bodě času a prostoru. Mnohé nevidíme - a snad nikdy ani nebudeme vědět, že nevidíme - ze stejného důvodu. Obraz může "myslet za nás", může otevřít nový obzor, může také zakrýt skutečnost nebo strhnout pozornost neproduktivním směrem. Překračujeme jednotlivé obrazy, abychom lépe poznali realitu. Zpřesňujeme obrazy a měníme je v symboliku. A sem tam někoho napadne obrazy zcela vymýtit ve snaze očistit poznávání od začátečnictví "lidského".

Souhlasím s pfa, je to skvělá knížka do domácí knihovny.


pfa
11.11.2014 5 z 5

Myslím, že komentem bych více méně jen opakoval text v anotaci, tak přidám alespoň své vřelé doporučení k vlastnictví této nádherné, obsáhlé a trefně složené galerii vesmíru. Je rozhodně vhodná opravdu pro každého zájemce přírodních věd, matematiky a vesmíru vůbec. John Barrow jest záruka přehlednosti, fundovaného výběru a čtivého a pochopitelného, přesto odborného, přednesu.

[9/10] Naučná literatura; Přírodní vědy, Vesmír

Pablo Kral
05.08.2014 5 z 5

Studium této knihy mne nejprve nadchlo, poté uchvátilo a nakonec zcela pohltilo. Našel jsem v ní přesně to, co jsem hledal: roli obrázků, ilustrací a schémat v dějinách vědy - mnohdy přímo z pera samotných objevitelů. Kniha mi dala na několik večerů zapomenout na vyčpělou realitu hord školometsky nezáživných učebnic. Poznání se zde ventiluje svěžím dechem neotřele prezentovaných dějin vědy, staví se do zcela nového světla a nabízí unikátní náhledy na vědecké objevy napříč věky objevů. Barrowovy doprovodné texty k jednotlivým obrazům jsou plně přiléhavé a k věci. Autorovi se povedl mistrovský kus. Jedna z nejkrásnějších a nejzajímavějších knih, kterou jsem kdy držel v rukou, a kterou mám naštěstí ve své knihovně. Jasně cítím, že pět hvězdiček je jen chabě nedostatečný způsob jak ocenit tuto nádhernou raritu.