Vesmír v orechovej škrupinke

Vesmír v orechovej škrupinke https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31237/bmid_vesmir-v-orechovej-skrupinke-fsz-31237.jpg 4 118 12

Jak vzniknul vesmír a kam směřuje? Co je to čas a může mít nějaký tvar? Tyto a jiné otázky řeší bohatě ilustrované pokračování fenomenálního bestselleru Stručná historie času, v níž autor, největší a nejcharismatičtější osobnost teoretické fyziky po Albertu Einsteinovi, uvádí čtenáře do fascinujícího světa obecné relativity a kvantové mechaniky, kde je čas úzce svázán s prostorem a kde se setkáváme s podivuhodnými objekty, jako jsou černé díry a elementární částice. Autor bere čtenáře na dobrodružnou pouť do samého nitra kosmu, kde hledá univerzální teorii všeho, onen svatý grál současné moderní vědy.... celý text

Vesmír Přírodní vědy
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

The Universe in a Nutshell , 1998


více info...

Přidat komentář

Ada0004
18.12.2023 4 z 5

Kniha je krásně zpracována s mnoha poutavými fotografiemi, ilustracemi. Mnohdy jsem se pobavila vtipným náhledem a komentáři S. H., z kterého čiší radost ze života a hravost nic méně bohužel řada věcí je pro mne naprosto neuchopitelná - nejsem kosmický ani fyzikální typ :D . ale doporučuji.

rencovav
19.12.2020 5 z 5

Jeden z nejlepších vánočních dárků ever! Tahle knížka je sice o fyzice a napsal ji jeden z nejgeniálnějších vědců na světě (který před pár měsíci zemřel), ale stejně je úžasná. A zajímavá. A hodně naučná. Ačkoliv Hawking vysvětluje všechny možné objevy týkající se vesmíru v angličtině a používá nepřeložitelné termíny, docela jsem tomu rozuměla. Co víc, asi jsem i něco pochopila, něco si odnesla. Navíc je to opravdu pěkně ilustrovaná publikace, takže se snadno něco chápe, když to máte názorně ukázané. A taky se nemusíte tolik nutit otvírat knížku, v níž na vás čekají barevné obrázky vesmíru. A abych nezapomněla - Hawkingovo dílo je tak trochu (jeho vlastním příběhem), a příběhy mě prostě baví úplně nejvíc. ♥


misowi84
29.02.2020 5 z 5

Kniha je velmi zajímavá. Některé odstavce jsem musel číst dvakrát, či třikrát.
Některé jsem ani nepochopil :-D
Byly chvíle, kdy jsem si připadal jako Alenka v říši divů,
či Penny z Teorie velkého třesku.
Relativně jsem byl ale s knihou spokojený :)

los
18.12.2018 4 z 5

výklad o vesmíru přístupný i úplnému laikovi

preferoval bych více textu na úkor obrazového doprovodu

Meybe-
25.02.2018 2 z 5

Velmi náročná naučná kniha a přitom nepřináší nic nového. Přitom jsem se na přečtení opravdu těšil, protože kniha vypadá naprosto úžasně. Bohužel uvnitř už tak dobrá není. Mám v tomto směru raději Marcusu Chowna, který obsah umí lépe prodat.

BeyondHorizon
28.12.2017 4 z 5

Přečtení mě stálo velké úsilí. Je třeba mít nějaké ponětí o fyzice a znát pojmy a základy. Pro laika jako jsem já je třeba knihu přečíst vícekrát, abych něco vůbec pochopila. Bylo těžké si nové poznatky i jenom představit a to i s obrázky.. Pokud se ale v oblasti fyziky pohybujete více než já, tak doporučuji. I když už je dnes tahle kniha výrazně stará, myslím, že pokud se budete chtít těm tématům věnovat, poslouží jako dobrý úvod pro představu, do čeho se pouštíte :)

Dobročtenářka
03.08.2017 5 z 5

Tato kniha určitě stojí za přečtení.Provází vás od položení základů teorie relativity přes jiné poznatky přichází až do moderní doby kde vysvětluje různé principy.Vysvětluje zde funkčnost prohnutí v časoprostoru v závislosti gravitační síly-čím těžší je těleso tím větší je prohnutí časoprostoru.Líbí se mi popsání knihy.

negramota
19.04.2017

Nepřipadám si jako úplný blb, ale s pochopením této knihy jsem měl opravdu potíže.

wolun
18.12.2016 3 z 5

V niektorych momentoch sa mi iskrilo z hlavy!

Evus
07.03.2016 4 z 5

Tedy nevím. Kniha by to měla být populárně naučná, tedy veřejnosti přístupná, ale i tak jsem rozuměla přibližně každé třetí slovo a některé pasáže četla několikrát, abych je pochopila (a to nemám o oboru úplně nulové znalosti). Takže pokud někdo doufá, že se tady zajímavou formou dozví něco o vesmíru, ale přitom nemá základy moderní fyziky, bude kniha nejspíš krok vedle.

Muchyc
13.09.2015 5 z 5

Kniha je již poněkud složitější. Pro začínající zájemce o vědu a vesmír bude možná lepší začít knihou Stručná historie času od stejného autora a poté číst Vesmír v kostce. Kniha nabízí formulace vzniku vesmíru a zákonů fyziky jak na úrovni makro světa, tak na úrovni podivuhodného mikrosvěta kvantové fyziky. Vše je velmi čtivé a zábavné.

helmiczka
06.04.2015 4 z 5

Bohužiaľ neviem, komu je kniha určená. Ako, napísané je to pekne, ale napriek všemožným vysvetleniam sa popisované veci dosť ťažko predstavujú. Ale inak to asi nejde :)