Verschluss: Příběhy z alternativního Československa

Verschluss: Příběhy z alternativního Československa https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394074/bmid_verschluss-pribehy-z-alternativniho-JH6-394074.jpg 3 47 19

Málokdo tušil, jak dramaticky se Československo změní, když v roce 1927 v prezidentských volbách zvítězil Bohumil Němec, Rudolf Beran se stal ministerským předsedou a izolacionisté převzali v zemi vládu. Poznejte zevnitř to, co je dnes označováno za nejrozsáhlejší sociální experiment, a seznamte se s osudy lidí, kteří pocítili dopady Krumlovského programu na vlastní kůži.... celý text

Přidat komentář

mila2411
05.11.2023 3 z 5

Pěkné. Pobavilo. Zaujalo. Pohled na to CO by KDYBY... nečekaně příjemné čtení.

jaroiva
27.08.2023 4 z 5

Zpočátku jsem měla dojem, že to je trochu jako styl P. Stančíka. Takže jsem začala hledat, kdo je skutečným autorem.
(snad jsem našla správně: Pavel Obluk, David Šenk, Dalibor Vácha)
Druhá půlka už mi nepřipadala jako Stančík, celkově mě ale kniha bavila. Nejvíc mě zaujala povídka Dým nad Mnichovem (David Šenk).
Nechápu zdejší nízké hodnocení. Dala bych víc, abych to trochu posunula, ale na 100% to zas není, protože se mi nelíbily úplně všechny povídky.


PastorMal13
03.08.2023 4 z 5

Všechny povídky spojují kromě oné alternativní historie ČSR postavy se skoro až nadpřirozenými schopnostmi (umí číst myšlenky, poltergeist...), nelehká životní situace a každý si sem tam dá taky toho panáka něčeho tvrdšího. Povídky jsou čtivé a napínavé až do konce. Myslím ale, že tato minulost, kde se moci chopil Rudolf Beran v sedmadvacátém, by si zasloužila i více odborných pasážích, protože se například nedozvíme, k čemu Beran potřeboval a co vlastně byli lidé vládou nazývání jako pulzarové.

weisbach
20.04.2023 2 z 5

Alternativní současnost válcuje i Orwella. Kniha není špatná, ale podruhé ji už nepřečtu.

madem
29.06.2022 3 z 5

Povídky skvělé, ale krátké. Často otevřený konec. Chtělo by to velký tlustý román.

Malarkey
08.04.2022 3 z 5

Na první dobrou se jedná o hodně zajímavou myšlenku. Alternativní historie, Verschluss, Beranova doktrína, obálka naprosto úžasně nabízející námět, který mi ale v jednotlivých povídkách hodně chybí. Tím nechci říct, že povídky byly špatné, jen jsem na první dobrou čekal něco jiného, než jsem ve výsledku dostal. Začínáme v blázinci a procházíme přes různá prostředí, která by mě k podobnému námětu ani nenapadla. Nejlepší povídka pak určitě Dým nad Mnichovem. Trošičku sexuální, ale svým nápadem hodně připomínající dánský legendární film Řezníci. Tématicky k námětu mi pak byla nejmilejší povídka Král komiků, kde se objeví i slavný Vlasta Burian. Je ale otázkou, jestli je kniha pro historiky nebo historií neznalé. Jedni budou překvapeni myšlenkou, a nevím zdali ji přijmou, a u druhých by mohlo dojít k tomu, že si realitu zamění s Verschlussem. A to, nevím, jestli je zrovna chtěno.

jan7113
26.11.2021 3 z 5

Jedním slovem - zklamání. Byl jsem zvědavý na alternativní vývoj Československa, ale dostal jsem pár povídek, z nichž některé se tématu ani nedotknou. Přijde mi to jako totálně nevyužitý, ne-li přímo promarněný, potenciál. A ta hra na fiktivního spisovatele a "rekonstrukci" fragmentů textu na mě působí spíš jako umělé nafukování jinak chudé knížky a zároveň, jako když se autor(ři?) nedokáže rozhodnout, jestli má být kniha myšlena vážně, nebo má jít o jakousi parodii.

renefer
23.10.2021 3 z 5

Zajímavý náhled do alternativní historie, kdy místo obsazení Hitlerem je ČS izolováno tzv. Verschlussem ministerského předsedy Berana. Jednotlivé povídky jsou vždy propojeny některou z postav a částečně i obsazeny reálnými osobnostmi (Burian, Baarová, Svoboda).

stanislav0373
12.10.2021 5 z 5

Soubor skvělých povídek, lehce prolnutých, ale vždy se zajímavou pointou.
Lehce cimrmanovský koncept tomu vůbec neublížil. Klobouk dolů!

Vesmich
03.01.2021 5 z 5

Mě to teda dost nadchlo! Jestli se jedná o dějiny alternativní nebo ne a do jaké míry, je mi celkem jedno. Ten koncept, kdy neznámého autora objeví skupina badatelů, která následně umělcovy texty rekonstruuje a to někdy až z 97% je takový cimrmanovský, ale současně originálně použitý. Povídky Král komiků a Opušťák jsou tak reálné, až se mi kroutila každičká stará buňka v těle z té hrůzy. Dým nad Mnichovem je hodně temný, stíny nad Prahou se lépe čtou s flaškou. Dám si to ještě jednou dokola.

TomHr
26.10.2020 5 z 5

Knížka je prezentována jako rekonstruované fragmenty monumentálního, ale ztraceného díla jednoho z největších českých autorů 20. století K. Drexlera. Dokonce autor (autoři?) zahrnul Drexlerův fiktivní životopis či spíše nekrolog. Tím je vysvětlena určitá tematická roztříštěnost. Jedná se v podstatě o soubor povídek. Některé okultní, některé až hororové, více či méně vypointované. Příběhy se odehrávají na pozadí reálií alternativní historie Československa a Evropy, přičemž některé známé osobnosti, historické postavy a události se dočkaly zajímavých rolí a konotací. Povídky nepostrádají humor, jsou psány příjemnou češtinou a jejich hrdiny jsou jednou řezník, jindy voják či známý umělec. Leitmotivem je spoušť, jakou dokáže na lidských životech napáchat jakákoli zvůle, nenávist, tupost a diktatura.
Chvílemi mi knížka připomenula Petra Stančíka, třeba umně vystavěnými fiktivními reáliemi. A hleďme, jak se jmenuje ten pohraničník...
Od knížky jsem očekával historickou fikci, něco jako známé Žáby v mlíku. Verschluss je sice něco úplně jiného, ale rozhodně jsem nebyl zklamaný, právě naopak! Knížka je to až na pár hluchých míst zábavná, určitě originální, zkrátka příjemné překvapení.

hanzmb
16.12.2019 3 z 5

Původní nápad je na 500 stránek silnou knihu, případně i na několik jako Drnkovy Žáby. Bohužel zcela promarněný. Nakonec z toho vznikla knížečka, které se typově vydávají u větších sérií a jsou v nich okrajové příběhy, které nestály za hlubší zpracování. Nakonec i část příběhů není nic paralelního, ale to co se tady normálně dělo. A to skrývání za fiktivního autora úroveň taky nijak nezvedne.

lyriq
23.09.2019 3 z 5

Četlo se to skvěle, zejména povídka s Vlastou Burianem mě opravdu bavila, nicméně na patře zůstala pachuť ze znovuvydané povídky, která se objevila v antologii Ve stínu Říše. A pak ještě z nenaplněného potenciálu, který se tu tak slibně rýsoval...

cori
03.07.2019 3 z 5

Sbírka povídek fiktivního autora zachycuje střípky z dějin alternativního Československa, které se sice vyhnulo nacistické a komunistické totalitě, ale za cenu naprosté izolace a nastolení vlastní totality, která využívá psychicky nadané jedince zvané pulsary. Kniha obsahuje pět povídek Stíny nad Prahou, Dým nad Mnichovem, Král komiků, Opušťák a Hlasy nad Berlínem.
Nejvíc mě zaujala povídka Opušťák ze života pohraniční stráže a jejich vyšlechtěných lupů (kříženců vlků, psů a hyen - mentálně ovládaných psovody). U některých povídek jsem nějak nepochopila pointu.

1amu
16.05.2019 odpad!

Pod pojmem alternativní historie si představuji možný (ve smyslu fantazie) děj, který probíhá zcela jinak, než jak praví dějiny. U nás proto obdivuji Jana Drnka s jeho "fantasy" - zejména Žáby v mlíku.
Tuto knihu blábolů jsem dočetl s velkým sebezapřením, protože jsem doufal (při dočítání), že takto ten děj již pokračovat nemůže. A on pokračoval...

romusak
15.05.2019 4 z 5

Kniha fiktivního spisovatele Karla Drexlera je tvořena čtyřmi povídkami ze světa alternativního Československa, které "zrekonstruovali" pánové "doktoři" David Šenk, Pavel Obluk a Dalibor Vácha.

V roce 1927 po odstoupení T.G. M. se stává prezidentem ČSR Bohumil Němec. Vlády se zmocňuje izolacionalista Rudolf Beran. Na základě tzv. Krumlovských zákonů probíhá v letech 1929-39 odsun cizích státních příslušníků a stavba Beranovi linie obklopující Čechy, Moravu a část Slovenska.

V důsledku těchto opatření se nám zcela vyhne malá velká válka, která probíhá v Evropě od roku 1939 do roku 1945, tak jak v realitě, ale v Asii až do šedesátých let.

Velmi mě zaujal jeden z paragrafů Krumlovských zákonů a to konkrétně §2. Občané ČSR mají svrchované právo na trvalý pobyt na území republiky. Cizí státní příslušníci nesmějí trvale pobývat na území republiky. Jejich dočasný pobyt upravuje §7 tohoto zákona (ten se bohužel nedochoval). Sňatkem cizího státního příslušníka s občanem ČSR nevzniká automaticky nárok na české občanství.

Krásně jste to páni rekonstruktéři vymysleli. A já se ptám nebylo by vhodné zavést podobnou aplikaci zákona i v nynější době? A nebo snad ne?

sharik
19.04.2019 2 z 5

Verschluss, literární mystifikace třech autorů, kteří se vydávají za rekonstruktéry díla fiktivního Karla Drexlera. Jak se jim v této práci daří? Povídky samy o sobě nejsou špatné, má to však několik ale. Nevadilo by mi, že próza (po odečtení paratextů) má jen nějakých 160 stran, kdyby ovšem jedna z pěti povídek nebyla už dříve (navíc poměrně nedávno) publikována. Ale dobrá, pokud se do světa téhle knihy hodí, proč ne. Ovšem právě svět alternativní historie je tu paradoxně největší problém:
Je příliš podobný skutečné historii. Dobrá, Československo se tu izolovalo okolnímu světu v rámci "Krumlovského programu" a začaly se dít věci... Ale jaké věci? Prakticky stejné, jako na konci třicátých a zejména na začátku padesátých let. Alternativní historie je tu často naprosto samoúčelná, a to je škoda. Místy si až říkám, že vlastně není alternativní, protože propaganda, či cenzoři jsou jak vystřiženi z textu o komunistech po roce 1948. Navíc samotný motiv uzavření hranic taky není zrovna originální. Jistě, v tomto světě je centralizovanější, ale ruku na srdce - není z textů příliš poznat, že je svoboda je ještě okleštěnější než v socialistické ČSR. Když už je ten svět naznačen, mělo se z něj vytěžit víc, než pracovat s tím, co z historie dobře známe a balit to do zdánlivě nových souvislostí, aby se ve výsledku ukázalo, že o nic nového nejde.
Hned první text, který měl potenciál stát se naprostou bombou, mi bohužel utkvěl zejména tím, jaká je škoda, že měl příliš otevřený konec. Jako by se autor (autoři?) očividně příliš nechtěl pouštět do pokračování příběhu, do vysvětlování, a tak povídku prostě utnul. Opravdu škoda... Druhý text mi zůstal v paměti dobrým nápadem i zpracováním, bohužel jsem ho už znal z antologie Ve stínu říše (kam se popravdě hodil víc). Následují dvě povídky sice mají dobrý nápad, nicméně vlastně promarněný. Poslední text se kvalitou skoro rovná prvnímu, nicméně po dočtení zůstává jakýsi zvláštní pocit nedotaženosti...

aardvarka
02.01.2019 5 z 5

Kniha mě moc bavila, zhltla jsem ji za den. A pak jsem měla špatné sny. Taky bych to mohla i delší, ale takhle to do sebe krásně zapadlo. Každá povídka jiná a každá po svém dobrá a drsná.

kuruteku
25.12.2018 3 z 5

Na jednu stranu jsem se nechal nalákat na anotaci, na druhou stranu to není nezajímavé - coby kdyby je vždycky fantazie a hra, tady je pár hezkých nápadů: atentát na Goebelse, požár Říšského sněmu, pulsaři; pár drsných momentů: ostraha hranic. Možná kdyby kniha byla tlustší a bylo více prostoru, byla by zajímavější. Takhle za pár hodin je po všem. Příznivce alternativní historie ani nenaštve, ani nepotěší.

Štítky knihy

alternativní historie Československo

Část díla

Autorovy knížky

Karel Drexler
česká, 1915 - 1971
2018  66%Verschluss: Příběhy z alternativního Československa

Kniha Verschluss: Příběhy z alternativního Československa je v

Přečtených51x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce32x
Chystám se číst12x
Chci si koupit3x