Vernosť

Vernosť https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/433628/bmid_vernost-0S2-433628.jpg 3 24 7

Ako sa vyrovnať s tým, že spolu s meniacim sa svetom okolo seba sa meníme aj my? Na túto otázku hľadá odpoveď vo svojej knihe Vernosť taliansky spisovateľ Marco Missiroli. Carlo je bývalý nádejný spisovateľ, ktorý vo svojej profesii prežíva iba vďaka pomoci vplyvného otca, a jeho manželka Margherita, architektka, ktorá si vybrala cestu dravej realitnej maklérky, spoločne snívajú o novom byte nad svoje pomery. A zatiaľ čo svoj život dokonale prispôsobili nepokoju svojho okolia, každý z nich túži po niečom mimo manželskej spálne: Carlo po mladej študentke Sofii a Margherita po silných rukách terapeuta Andreu. No ich puto je vystavené aj pokušeniam, ktoré prichádzajú z mnohotvárnosti ich vlastných citov. Keď zostanú verní svojmu partnerovi, nezradia svoje túžby a nepodvedú sami seba? Za román Vernosť dostal autor ocenenie Premio Strega Giovani za najlepší román podľa mladých čitateľov.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Fedelta , 2019


více info...

Přidat komentář

Kenykeny
11.02.2024 3 z 5

Při čtení jsem měl pocit, že knihu napsal ještě nevyzrálý autor nebo dokonce " amatér." Je ale možné, že je román takto napsaný záměrně.
Autor dokáže čtenáře přimět k tomu, aby se nad věrností / nevěrou do hloubky zamyslel. Proč si jsou lidé nevěrní, přestože se milují, rozumějí si a i v posteli jim to klape?

milan.valden
08.02.2023 3 z 5

Komorní psychologický román Věrnost italského spisovatele Marca Missiroliho (*1981) byl v roce 2019 oceněn Premio Strega Giovani (tedy "pro mladé") a líčí příběh manželské dvojice Carla, redaktora a vysokoškolského učitele, a Margherity, realitní makléřky, kteří žijí v Miláně, jejichž ideály pohltila šedá realita a jejichž věrnost je právě pokoušena: on se zakouká do jedné studentky a ona do svého mladého fyzioterapeuta. I tito dva mladí lidé však mají své problémy a všichni tápají a hledají jistotu v dnešním světě... Román dokáže čtenáře překvapit nečekaným vývojem a přesvědčivými postavami, jejichž problémy, touhy a hledání nám mohou být blízké.


SynD
09.06.2021 2 z 5

prázdné vyprávění o prázdných vztazích. aspekty postav jsou samoúčelné a schematické, je to tak trochu pimprlové divadlo s Kunderovskou (raně Kunderovskou) příchutí.

vzápětí čtená kniha "A počasí se změnilo, přišlo léto a tak dál" mi značně zlepšila chuť. ukazuje, jak plné a realistické mohou být literární vztahy.

VendulaB
01.02.2021 3 z 5

Příběh se nečte příliš lehce, je spíše načrtnutý než poctivě vyprávěný. Některé epizody a postavy se knížkou jen mihnou bez bližšího smyslu či posunu v příběhu. První polovinu knihy jsem byla přesvědčená, že hlavní hrdinové jsou padesátníci - tak na mě působila jejich mluva a uvažování. Kniha mě naprosto neoslovila.

drozdKa
03.11.2020 5 z 5

Skvělá. Nevím, kdy naposledy jsem četla něco tak opravdového a přitom docela prostého.

mgeisselreiter
25.10.2020 3 z 5

Kniha může nebo taky nemusí čtenáře zaujmout svým nestandardním stylem. Mě spíš nezaujala. Čte se sice hladce, ale občas neudržím soustředění a čtu a myslím na něco jiného. V románu dochází ke změně děje bez jakéhokoliv upozornění, takže najednou zjišťuji, že nevím, o kom se zrovna píše. Místy, nebo spíš hodně často, jde děj hodně do banálních a zbytečných detailů, což opět někomu nemusí vadit. Autor to tak zjevně píše záměrně. Děj samotný není až tak nezajímavý, ale mně chyběla hlubší vykreslenost postav. 55%, 25. 10. 2020.

ZÓNA
03.08.2020 3 z 5

Rozpačitě si prohlížím právě přečtenou knihu.
Jedná se o reklamu na Milán, nebo na italskou vášeň, ale zároveň na oddání se rodině?
Román se vleče a toulá ulicemi Milána, místy je vulgární a nevědomky servilní. Nemnoho postav vytváří klišé každodenních životů a marně se snaží vzbudit vzrušení, či předpojatost... Příběh není nudný. Je málo emocionální, srdečný.
Zkušený čtenář cítí, že se uvnitř celého rodinného schématu nic zvláštního nestane. Vytuší dokonce i závěr knihy, vnímá zbytečnost některých postav. Je jim věnováno přespříliš prostoru a morbidně zabíjejí podstatu celé knihy.
VĚRNOST je smutná kniha. O ženách a mužích, o touhách, které však mají přístav a nedovolí rozletět se svobodně do světa. Za to panu spisovateli obdivně tleskám...

Štítky knihy

nevěra zfilmováno partnerské vztahy italská literatura Milán

Autorovy knížky

Marco Missiroli
italská, 1981
2020  60%Vernosť

Kniha Vernosť je v

Přečtených32x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených1x
Knihotéce51x
Chystám se číst35x
Chci si koupit11x