Věra Čáslavská - život na Olympu

Věra Čáslavská - život na Olympu https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/214769/mid_vera-caslavska-zivot-na-olympu-214769.jpg 4 134 49

Věra Čáslavská: nejúspěšnější česká sportovkyně všech dob, žena, která na olympijských hrách v Tokiu a Mexiku získala jako sportovní gymnastka celkem sedm zlatých medailí. Protože odmítla odvolat svůj podpis pod manifestem Dva tisíce slov, byla po roce 1969 vyloučena z veřejného života.

Přidat komentář

Rade
31.05.2023 4 z 5

Nejdřív jsem viděla zcela náhodně v televizi film Věra 68 Olgy Sommerové z roku 2012, a to mě překvapivě chytlo, a tak jsem si šla hned vypůjčit Kosatíkův životopis.
Život Věry Čáslavské s mnoha vrcholy i propady je sám o sobě strhující, nejprve skvělá sportovní kariéra, zakončená úžasnou pohádkovou svatbou v narvané metropolitní katedrále v Mexiku, pak dvacetiletý propad v důsledku změny režimu po sovětské okupaci i nešťastného manželství, po listopadu ´89 pozvednutí, a pak další propad v souvislostí s podílem syna Martina na smrti bývalého manžela Odložila a další propad do těžkých, léta trvajících depresí, a nakonec zase zázračné pozvednutí.
Být to smyšlený příběh, čtenář si řekne, no to už spisovatel přehnal, tolik zvratů narvat do jednoho života, to není uvěřitelný příběh. Ale život píše právě neuvěřitelné příběhy...
Plus za působivě vylíčenou atmosféru nastupující normalizace v sedmdesátých letech, což je dost neutrálně znějící pojem, zvlášť pro někoho, kdo tu dobu nezažil. Ve skutečnosti komunistický totalitní režim, kdy si nikdo není ničím jistý, ti nejlepší jsou trestáni, jejich kariéry likvidovány. Smutný osud úspěšných lidí, kteří si museli posypat hlavu popelem, zkritizovat se, nebo spíš popřít sami sebe a přihlásit se k novým pořádkům, jen tak se mohli vrátit k tomu, co uměli, nebo je aspoň režim nechal na pokoji. Obdivuhodné, že Věra Čáslavská tenhle tlak ustála a hlavu nikdy nesklonila, i když ji to život hodně zkomplikovalo... Asi i trénink z tvrdého sportu, vydržet, necouvat, bojovat.
Události kolem nešťastné smrti Josefa Odložila a mediální smršti, která se kolem toho rozpoutala, jsou hodně smutné. Já to tenkrát tolik nevnímala, znala jsem jen stručnou kostru té události, dokonce jsem si říkala, zda tohle takto podrobně v životopise rozebírat, ale když jsem teď, v souvislosti s četbou nahlédla na internet, úplně mě vyděsila záplava nenávistných článků a urážek v různých diskuzích, dokonce z doby docela nedávné, takže jsem po počátečních rozpacích nakonec porozuměla tomu, proč se Pavel Kosatík v knize postavil jednoznačně na stranu Věry Čáslavské.
Poučná kniha, nejen o skvělé gymnastce, ale i o době, ve které žila.

mončičáček
03.01.2023 5 z 5

Jde mi mráz po zádech, když si uvědomím,jak rychlý může být sešup z toho pomyslného Olympu,a jak málo můžete jeho rychlost sami ovlivnit, když proti vám stojí takřka celý svět...Jak bezmocný je člověk proti bulvárnímu tisku(co vede rozumně myslícího člověka,aby těm zprávám věřil,nedej Bože na nich měl jakýkoli podíl???) a jak nemilosrdná dokáže být ta odvrácená strana slávy... Velký respekt a obdiv patří Věře Čáslavské nejenom za sportovní úspěchy, ale také za její vytrvalost, odhodlání a sílu s osudem bojovat.


Pebra
27.11.2022 3 z 5

K Čáslavské vůbec žádné výhrady nemám, ba naopak. Ale její život je vyprávěný dost nudně - v porovnání s jinými životopisnými knihami to připomíná tlachání chlápků v hospodě o jedné pěkné babě.

Peter74
26.07.2022 5 z 5

Bola to veľmi nadaná gymnastka.
Patrila a patrí medzi naše najväčšie osobnosti športu.
Skvelé spracovaní knihy.

Adell-ka
02.07.2022 5 z 5

Věru Čáslavskou jsem vždy obdivovala, působila na mě takovým upřímným, skromným a čistým dojmem. Tato kniha mou představu o této výjimečné ženě jen potvrdila. Je napsána srozumitelně a čtivě a autor v ní chronologicky mapuje nejdůležitější okamžiky Věřina života. Její život nebyl vždy procházkou růžovým sadem, ale se vším se dokázala poprat díky své pevné vůli a vytrvalosti. Ve svém životě stavěla své touhy a potřeby až na druhé místo, to první patřilo vždy jejím dětem, potřebným lidem a zájmům společnosti.

natynka21
01.05.2022 5 z 5

Vždycky jsem měla paní Věru Čáslavskou v obrovské úctě a považovala ji nejen za sportovní legendu, ale i za velmi lidskou osobnost. Přesto mne tato kniha velice zasáhla, číst o jejím těžkém životním údělu nebylo vůbec snadné. I přes všechny životní rány na svět nezanevřela a do poslední chvíle by se rozdala pro druhé. Knihu jsem dočetla právě tři dny před jejími nedožitými osmdesátinami. Doporučuji přečíst každému.

4345
11.01.2022 5 z 5

Věděla jsem, že Věra Čáslavská byla vynikající a zásadová sportovkyně, že přesto co dokázala, byla soudruhy odklizena a že po revoluci působila v politice. Díky této knize jsem si doplnila povědomí o tom, jak silná,inspirativní a nezlomná žena to byla a že paradoxně největší boje nesváděla na poli sportovním, ale s manželem, s již zmíněnými soudruhy, s bulvárem a nemocemi.
Kniha se mi velmi příjemně četla, autor vše popsal přesně tak, jak jsem chtěla vědět, bez zbytečného zabředávání. Další z těch knih, co jsem dala na jeden zátah.

zaranda
16.12.2021

Popravdě mám po přečtení rozporuplné pocity. Život paní Čáslavské byl rozhodně velmi zajímavý a knižní zpracování si zaslouží, ale mám pocit, že by si zasloužil to zpracování v poněkud čtivější a modernější podobě. Celou dobu čtení jsem se nemohla zbavit pocitu, že čtu knihu napsanou tak někdy v roce 1970...

genie
05.12.2021 5 z 5

Inspirativní žena (talentovaná, ctižádostivá, zásadová, ...), která si prožila své. Velmi se mi líbil styl, jakým autor život VČ popsal.

zdenaR
12.10.2021 4 z 5

Velmi pěkně zpracovaná kniha o velké sportovní legendě.
Silné a výjimečné osobnosti to nemají v životě nikdy lehké.

Eduarda
31.08.2021

Extrémně silný osud velmi významné ženy české historie, zajímavý, krutý, silný. To vše v autorizované biografii. Jakkoliv smekám před Věrou Čáslavskou, s autorem souznít nemohu. Události kolem smrti Josefa Odložila jsou zpracované zcela jednostranně. Pavel Kosatík čtenářům sugestivně podouvá pouze svá tvrzení jako jediná správná, ovšem bez důkazů. Dopouští se tak stejné chyby, kterou vyčítá tehdejším soudům a médiím - zaujatosti a vzbuzování předsudků. Je to škoda a podcenění čtenáře, který si názor umí vytvořit většinou i sám. Přitom by stačilo málo, abychom jeho vyprávění nejen fandili, ale i stoprocentně věřili.

Mája777
21.07.2021 4 z 5

Ale ano, líbilo se mi to. Život slavných vůbec není lehký. A to co si paní Věra prožila byla síla. Nečekala jsem, že se mi to bude číst tak dobře.
(21. 7. 21 - 17 442 - 46)

Jossie
02.07.2021 3 z 5

Čekala jsem, že to bude čtivější. Nebýt toho, že jsem se opravdu chtěla dozvědět něco víc o Věře Čáslavské, nedočetla bych to.

princesse
21.05.2021 5 z 5

Tak to byla síla. Jak dokáže bulvár, politika, nespravedlnost a zlo zamávat se životem ...

peeetta
10.05.2021 5 z 5

Hezky zpracovaný životní osud slavné české gymnastky. Přibližuje podmínky pro přípravu sportovců v dřívějších letech než se sportovci mohli plně věnovat pouze tréninku.

Parwana
14.03.2021 5 z 5

Skvěle napsaný a čtivý román o jedné z nejvýznamnějších českých sportovkyň. Život se s ní rozhodně nemzalil; nevím, zda byli horší soudruzi nebo bulvární hyeny v souvislosti s procesem jejího syna. Velmi statečná, silná žena...

Booky84
05.03.2021 5 z 5

Kniha o úžasné ženě, se kterou se život rozhodně nemazlil.

jitka7326
16.02.2021 4 z 5

Přečteno v rámci ČV 2021. Byla bojovnice a knížka přibližuje i politicky aspekt jejího života.

Schamila
01.02.2021 5 z 5

Krásné vzpomínky a pohled do života tak slavné osobnosti. Věra Čáslavská má můj obdiv, jak se snažila všechno to špatné, co ji potkalo, zvládat sama.... že jsou někdy novináři bulváru hyeny, to jsem věděla, ale že až tak, to je hnus.

Bramborak81
16.01.2021 5 z 5

Kniha nás pustí do života velké bojovnice a sportovní legendy. Vynikající gymnastka, olympijská vítězka, která prožila mnohé vzestupy a pády, a to nejen ve sportovní kariéře. Věra Čáslavská je nezapomenutelná osobnost.