Venus im Pelz / Venuše v kožichu

Venus im Pelz / Venuše v kožichu https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/279072/bmid_venuse-v-kozichu-venus-im-pelz-dvoj-sPh-279072.png 4 119 22

Právě na základě tohoto klasického díla světové literatury vznikl na konci 19. století pojem masochismus. Autor v knize líčí příběh Severina, pro něhož vrchol štěstí představuje úplné podrobení se své vyvolené Wandě a touha stát se jejím otrokem. Ta proto přejímá dominantní roli a ke svému překvapení v ní nachází uspokojení. Jejich vztah se stává čím dál vypjatějším a brzy začíná být jasné, že spěje ke katastrofálnímu konci... Základním kamenem knihy rozhodně nejsou explicitní erotické scény – autor se soustředí na psychologii svých postav, otevírá čtenáři dveře do jejich světa a umožňuje mu porozumět jejich pohnutkám. Toto vydání je obsahem i rozsahem nezměněné vydání z roku 1991 (Agentura Tip Š) a 2009 (Volvox Globator, s předmluvou PhDr. Lenky Blažejové), které z německého originálu pořídila Gabriela Veselá. Originální text může posloužit ke studiu němčiny i pro porovnání jako doklad úplnosti tohoto zatím jediného tiskem vydaného českého překladu původního textu. Překlad je formou zrcadlového textu - na levé stránce originál, napravo překlad. Sacher-Masochova novela plyne ve zvláštním, trochu scénickém duchu, jednotlivá vydání se mírně liší pouze formální úpravou, oddělením navazujících obrazů do samostatných bloků textu, což může být pro čtenáře zvláště na začátku četby mírně matoucí. Další vydání by si v tomto směru zasloužila skutečně pečlivou revizi. Dvojjazyčné, česko-německé vydání.... celý text

Literatura světová Romány Erotika
Vydáno: , Garamond
Originální název:

Venus im Pelz , 1870


více info...

Přidat komentář

Janadvorackova
22.12.2023 3 z 5

Čtenářka Nomia o pár komentíků níže to napsala krásně :). Ano, měla jsem stejný dojem.

Havran.
12.09.2023 4 z 5

..Žena, jak ji stvořila příroda a jak teď přitahuje muže, je jeho nepřítelem a může být jen jeho otrokyní nebo despotickou vládkyní, ale nikdy jeho družkou. Tou bude moci být teprve tehdy až bude mít stejná práva. Až mu bude rovnocená vzděláním a prací. Teď máme jen jednu volbu být kladivem nebo kovadlidou..


mgeisselreiter
21.03.2023 4 z 5

Pěkně se čte, není nijak perverzní a sexuální, jak by si leckdo mohl myslet, i když na svou dobu to možná bylo odvážnější. Podstatně více se mi ale líbilo filmové zpracování z roku 2013 od Romana Polanského. Kniha 70% a dám 4*, i když ne zcela přesvědčivě. 21. 3. 2023.

R47
20.01.2023 4 z 5

Zas tak erotické to není. Třeba knížkám markýze de Sade to co do erotičnosti nesahá ani po kotníky. Nebo takové Lady Fuckingham. O to víc je to ale literatura. Myslím, že ten přerod vztahu a dvou hlavních hrdinů autor zachytil pěkně. Daleko spíš je to psychologický román na erotické téma, které nutně muselo šokovat. Pořád to stojí za přečtení. A doporučuju to kombinovat s poslechem písně Venus in Furs od Velvet Underground.

Nuttelka
18.01.2023 4 z 5

(Audiokniha)
Tyto knihy a zaměření mě hodně zajímají, takže "Venuše v kožichu" mě nemohla minout. Byla jsem zvědavá, co se odehrává v hlavě toho, kdo je otrokem své "dominy", své paní... Byl to hodně zajímavý poslech a na svou dobu povedené dílo. Ke konci jsem se bála i toho nejhoršího, ale nakonec jsem si oddychla :-)

nevermore3
17.11.2022 3 z 5

Překvapuje mě, že je kniha v určitých pasážích (ve většině) v podstatě autobiografická, což jsem se dozvěděl až z doslovu. Ale že by mě ten příběh zase až tak zaujal, hmm. Ale jako sonda do jedné hlavy...

M.M.Wilweber
04.07.2022 5 z 5

(SPOILER) Má milovaná kniha. Pro lidi zajímající se o psychologii toxických vztahů to bude zajímavé čtivo pokud budou dostatečně schopni číst mezi řádky. De facto hrdina uprosí ženu aby mu ubližovala a ona co nejkrutěji a nejrafinovaněji mu přání plní. U tohoto díla mějte prosím na zřeteli z jaké doby pochází a posuzujte jí podle toho.

karolina0346
26.02.2022 4 z 5

Je to tak hnusné a přitom tak dobré, mít na to čas, přečtu celou knihu najednou.
Příběh mě děsil, myšlenky, které v něm zazněly, také, ale byla jsem trochu připravená z divadla. Nevím, jestli budu mít někdy odvahu si to zopakovat.

twigxi
18.12.2021 4 z 5

Byla jsem skepticka. Cekala jsem, ze bude plna nasili a erotiky, to tam samozrejme bylo. Ale necekala jsem, ze to nakonec dostane uplne jiny smer. Ten konec me opravdu prekvapil. Nechci spoilerovat. Rozhodne stoji za precteni!

pakoshka
08.12.2021 4 z 5

Pojem "masochismus", který zavedl německý psychoanalytik a sexuolog Richard Krafft-Ebing v r. 1890, je obecně znám a používán. Méně je známo, že Krafft-Ebing při formulování tohoto pojmu vyšel z analýzy biografie a literárního díla rakouského spisovatele Leopolda von Sacher-Masoch; za klasickou je z tohoto hlediska považována novela Venuše v kožichu.
- z doslovu

Takže je to taková pramáti biblička masochismu.

JP
14.07.2021 3 z 5

Jako první mě napadlo, že už chápu, proč si Polanski vybral k adaptaci právě tohle. Obsese. BDSM. Dynamika vztahu, nenávisti a posedlosti. Neposlouchalo se to špatně. Mělo to náboj, a samozřejmě, nechci to hodnotit z dnešního pohledu, ale tak nějak, nebyla to úplná hitparáda, prosvištělo mi to hlavou. Na druhou stranu mě to ani neiritovalo a nenudilo, což v poslední době není lehký ani pro řadu protlačovaných klasik, které společnost staví na piedestal. hi, k.

palka452
02.07.2021 5 z 5

Dívat se na tuto knihu optikou dneška je nesmysl

Knišíl
29.02.2020 3 z 5

"Náš nihilistický estetik má přece jen pravdu: skutečné jablko je krásnější než namalované, a živá žena je krásnější než kamenná Venuše." (s. 84)
Nejedná se o erotickou novelu, ale o kvalitně napsanou psychologickou sbírku postřehů mezi vztahem pána/paní a otroka/otrokyně. Napsáno v polovině 19. století a v duchu soudobé prózy Sacher-Masoch čaruje se slovy při popisech přírody a "hry" mezi ženou v kožichu a vypravěčem. Příběh sice tam je, ale jeho narativní dynamika pokulhává, avšak nesporný přínos díla pro psychologii sexuality nelze opomíjet. Jedna z knih, která podle mě je známa především svým vlivem na pozdější autory a psychology, než že by se sama drala na literární vrchol.

Miranda
28.12.2018 4 z 5

Jelikož jsem byla absolutně okouzlena stejnojmenným filmem od Romana Polanského, bylo nutností přečíst si i předlohu pro tento film. Vždy závisí na celkovém úsudku právě to, vidíte-li dříve film, nebo čtete-li dříve knihu. Někdy mi ve filmu spoustu věcí chybí, jindy mě film zaujme více než kniha, někdy naopak. Někdy jsem naštvaná, protože knihu autor nepochopí/nevnímá a natočí film, který jí rozhodně neodpovídá (např. Sněhulák a Hlídač č. 47 - i když Hlídač byl krásný film, ale ta myšlenka byla mimo, šlo tam o pomluvu a ne o skutečnost!). Tohle je však jiný případ. Polanski do svého filmu dal mnohem víc, než je v téhle knize, kterou se inspiroval, a příběh je jiný, zajímavější, kouzelnější. Kniha nebyla špatná, občas ale taková těžkopádná. Nejsem žádná feministka, tak mě nenadzvedlo ze židle to, že autor nepovažuje za sobě rovné ženy a muže, vzhledem k tomu, že v tehdejší době se ženám nedostávalo vzdělání. Na stránkách 48, 64 a 72 jsou skutečně skvostné postřehy o kočkách, o ženách a o lásce. To si někam opíšu. Celkově je ale kniha, jak se dozvíte z doslovu, především o autorově celoživotní úchylce/vášni/touze a vzhledem k tomu, že sepsal tento román, máme i my tu možnost do této jeho zvláštní potřeby proniknout a snad mu i porozumět. Zvláštností je konečné "uzdravení", kterého se samotnému autorovi v životě nepodařilo dosáhnout, možná snad i po tom toužil - ale toho, jací jste, jaké máte touhy, se podle mě nikdy nezbavíte. Rozhodně jsem ráda, že jsem knihu přečetla, byla v ní řada pasáží, která mi připomněla film a situace ve filmu, myslím, že bez této knihy by můj zážitek s filmem nebyl úplný. Leopolda obdivuji v tom, že své touhy neskrýval a sepsal je (určitě mu to i pomohlo), ale je mi smutno, hlavně z těch doslovů, když si o něm přečtete, že ten člověk snad nikdy nebyl šťastný - ale možná se tak cítil dobře, kdo ví.

eliska2669
05.11.2018 5 z 5

Hrozně boží kniha, plná paradoxů až k zbláznění. To, jak Severin chce, aby ho podváděla, trpí a je smutnej, ale vlastně to chce, prostě WTF, ale miluju to. Je to geniálně napsaný, sex je popsanej tak, že tam vlastně vůbec není, takže to není žádných padesát odstínů, naopak je to velmi decentní.
Je to legenda. Taky miluju způsob, jak jsem se k ní dostala, náhodně jsem na ní narazila v malém bazaro-blešáku v jihočeských lesích za deset korun. A jsem za to fakt vděčná.

switch.man
05.04.2018 5 z 5

... je hlupákem ten, kdo chce žít svůj sen?

Nomia
05.02.2018 3 z 5

Ač se jedná o erotické dílo, tak neočekávejte žádné explicitní sexuální scény. Jedná se spíše o milostný příběh/zpověď jednoho zoufalce, který je zmítán chtíčem a poblázněností k ženě a zároveň touhou nechat si o ní pořádně napráskat.

Jak už to tak bývá - fantazie a realita jsou trochu někde jinde. Drahý pan Severin zřejmě úplně nepromyslel svá přání a tužby a proklatě se mu vymstila. Krásná léčba šokem.

Knížka je útlá, čte se snadno, nicméně je to spíš taková kuriózní chuťovka. Žádné větší sympatie nevzbuzuje ani slaboch Severin, ani krásná bestie Wanda.
Co z toho všeho plyne? Bacha na ženské a pozor na to, co si přejete. :)

Amalberga
21.11.2017 3 z 5

Padesát odstínů šedi bez zbytečných keců. Deníkové zápisy mi přišly trochu zmatené, úplně na sebe logicky nenavazovaly. Kniha mne nijak zvlášť nezaujala, ani nenadchla, nepřišla mi ničím nadprůměrná.

tovlasek
30.01.2017 4 z 5

Kniha se mi velmi líbila i přes dobu svého stáří, byla esteticky napsána naprosto brilantně. Velmi mne zaujalo mnoho myšlenek, kterých se v díle dá najít, které se týkají nejenom vztahu muže a ženy, ale dají se aplikovat na širší politická témata. Pan Severin se dle mého názoru někdy choval vyloženě nesympaticky a nelogicky, přesto byl příjemnou až zoufalou postavou. Vládkyně Wanda byla naprosto brilantně napsaná a stala se jednou z mých nejoblíbenějších knižních protagonistek, sen takovou ženu mít, či se jí poddat je až přespříliš lákavý.
Jako nevýhody bych však uvedl, že jsem knihu očekával lehce explicitnější, což mě poměrně v závěru zklamalo, vzhledem prakticky k žádné sexuální scéně.
Přesto je kniha velmi kvalitní a jsem rád, že jsem se k ní dostal.

majxik
05.01.2017 4 z 5

Hezky se čte, jen ten hlavní hrdina je fakt mešuge, o to lepší že je to založeno na příběhu, který se stal autorovi. Přečtení můžu doporučit přečíst.