Vendula

Vendula https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/269968/bmid_vendula-ioc-269968.jpg 4 20 5

Hrdinkou úsměvně laděného románu je čtrnáctiletá pražská středoškolačka, která prožívá poslední rok války u tety v malém městečku. Jakoby se tu zastavil čas a válka ani nebyla. Ale pak se všechno změní a události dostávají rychlý spád.

poiu
poiu
18.11.2021 4 z 5

(SPOILER) Když jsem knihu četla poprvé někdy ve 13, chtěla jsem být jako Vendula. Odvážná (i když se vlastně hrozně bála), sečtělá (kvůli ní jsem si z knihovny půjčila i Vojnu a mír, abych věděla, kdo je Nataša, Andrej a Pierre Bezuchov :-) :-) , charismatická, milá.

Když jsem knihu četla teď - pár dní zpátky, vím už, je je příběh trochu naivní a ne moc reálný, ale i tak se mi kniha četla moc hezky.

Ocitáme se v ospalém městečku Skotovice - Mochovice, kde je největší událostí roku fotbalový zápas mezi oběma částmi městečka. Občas tudy projede zariglovaný vlak - transport. Nikdo neví, kam transporty pokračují ani odkud jedou.

A jednoho dne se u fotbalového hřiště zjeví neznámý kluk, který ukradne klukům fotbalistům svačinu. A ten kluk mluví jenom franouzsky. Tím začíná kolotoč neobyčejných dobrodružství - jak ho ukrýt, jak ho nasytit, jak ho dostat zpátky...

Hvezdalim
Hvezdalim
06.07.2018 5 z 5

Čtivá, autentická, super napsaná dobrodružná kniha o partě dětí za války. Doporučuju.


Dul
Dul
04.07.2018

Moc se mi nelíbila, pozitivní je délka.

Lotti
Lotti
07.10.2017 3 z 5

Knížka je čtivá, ale některé věci mi přišly poněkud nedomyšlené (kupř. postava Ingeho otce, promenádování se venku s uprchlíkem). Válka samotná mi připadala jen velmi slabě načrtnutá a občas jsem si říkala, jestli by v reálu měla děcka takové štěstí a všechno jim tak pěkně procházelo... Nicméně, knížka je primárně určena právě dětem, takže chápu jistou umírněnost vyprávění. (Ale takové Zakázané holky od Hany Bořkovcové hodnotím z tohoto hlediska lépe).

Peggy20
Peggy20
04.03.2013

Tato kniha je úžasná! Sice mi není náct, nebo právě proto, ale běhal mi mráz po zádech z tohoto příběhu. Je o odvaze dětí a myslím, že dnešní náctiletí by si to mohli přečíst.