Velvet

Velvet https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498989/bmid_velvet-wAQ-498989.png 4 51 15

Velvet Templetonová sice pracuje pro jistou agenturu jako sekretářka, ale její minulost podléhá nejpřísnějšímu utajení a vědí o ní pouze její nejvyšší nadřízení. Mohla by pod křídly organizace v klidu dožít, jenže pak kdosi zničehonic zabije jednoho z jejích oblíbených kolegů a zároveň jednoho z nejlepších tajných agentů na světě. A protože Velvet se celý případ nezamlouvá, začne ho vyšetřovat na vlastní pěst. Což je jedna z největších chyb jejího života. Všechno, čemu Velvet Templetonová věřila, je totiž jedna velká lež. Čeká ji velký hon za pravdou, při kterém není úplně jasné, kdo je lovec a kdo kořist. S každým dalším krokem se vynořují nová a ještě obludnější tajemství. Vydejte se s Velvet na dobrodružnou honičku přes půlku zeměkoule, abyste spolu s ní osvětlili spiknutí vedoucí až do těch nejvyšších kruhů. Kniha obsahuje příběhy Velvet #1–15 a bonusový materiál v podobě doslovu, alternativních obálek, skic, konceptu a esejů... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Thrillery

Vydáno: , BB art
Originální název:

Velvet Deluxe Edition (#1-15)


více info...

Přidat komentář

Hadati
29.11.2023 5 z 5

Velvet je sekretářkou v tajné mezinárodní organizaci, když začne na vlastní pěst šťourat do podezřelé smrti jednoho agentů organizace. A jak to ve světě špionů bývá, když začneš do něčeho šťourat, vyplave spousta hnusu na povrch. A ani není neobvyklé, že když si nedáš říct, pokusí se tě zbavit.

Jenže Velvet není jen sekretářkou. V minulosti byla schopnou agentkou a na to měl ten, kdo se jí pokouší zbavit, myslet. Velvet se tak vydává na svou vlastní cestu pomsty a poznání, kdo stojí za tímto podrazem. A od začátku do konce se jedná o napínavou akci a pátrání, kdy se Velvet nerozpakuje ani únosu prezidenta.

Velvet je zářným příkladem toho, jak by mohl vypadat film s Jamesem Bondem, kdyby se do hlavní role rozhodli obsadit ženu. A pokud k tomu někdo opravdu dojde, tak Velvet je přesně ten způsob, jak by to mohlo fungovat, aniž by se jednalo jen o trapnou parodii.

norrasun
13.07.2023

Mám ráda tyhlety nesmrtelné ženské, ale Velvet mě bohužel neoslnila..kresba teda ano, ta je náramná a ovšem i některé pasáže byly skvělé..jako celek mi to ale nesedlo..


Jezinkabezinka
18.06.2023 5 z 5

Po delší době komiks, který jsem musela přečíst naráz spánkovému režimu navzdory, tak mne to chytlo. Připouštím, že někde bych více textu pro lepší a rychlejší pochopení uvítala.

Lenka.Vílka
21.05.2023 5 z 5

Byla jsem zvědavá. Tak moc zvědavá. Protože ten námět je sice už hodněkrát použitý v jinych dílech. Jenže...tohle je silná tvůrčí dvojka. Brubaker, který napíše snad cokoliv skvěle. A Epting, který nám naservíroval mistrovský kousek v podobě omnibusu Capa. Takže není ani teoretická šance, že se cestou něco podělá.
Takže...jaký je komiks Velvet?

("Nejsi starý, Burke." ... "Ne. Připadám si také si tak, ale vím, že jsem...ježíši...od války mi nedochází, jak čas letí...zavřu oči a pořád jsem ten mladej pitomec a bojuju s náckama. Ale dokonce i ten věděl, kdy se má stáhnout z boje.")

Velvet začíná vraždou agenta, z které je obviněný jiný agent. Moc snadné, že. Jenže Velvet tomu nevěří. Že by to udělal. A je to právě ona, kdo je nalezen u mrtvého těla podezřelého. Obyčejná sekretářka?

Doufala jsem tedy, že se postupně během útěku Velvet bude řešit její minulost. Ona během toho bude zachraňovat přítomnost a všechno to bude akční, bombastické a naprosto úderné. A naprosto peckové. A všechno to dostanu zabalené v krásném balíčku opatřeném skvělou kresbou. A všechno to se stalo. A tak jde Velvet po stopách lží a polopravd, minulosti a přítomnosti. A já se bavila, byla napnutá, fandila jsem Velvet a celou tu jízdu jsem si užívala.

("Proč když přijde na ženské, jsou geniové vždycky největší blbci?")

S knihou může vzniknout jenom jeden teoretický problém. Ano, Ed je pašák, píše skvělé knihy. Jenže Velvet je místy poměrně dost komplikovaná. Což jde za žánrem a příběhem. Pokud tedy jste na komplikované špionské příběhy, kde nemůžete nikomu věřit, tady budete cítit jako ryba ve vodě. Zároveň nebudete příběh "jenom číst", ale stanete se jeho součástí, a společně s postavami budete chtít přijít té záhadě na kloub. Autor nechává čtenáři prostor, aby si hledal odpovědi sám.
Kdo zabil agenta X-14?
Co zjistil, že se ho chtěli zbavit?
Kde je pravda ohledně Drozda? A nezatajuje i Velvet ještě něco?
Ano, je to hutný špionský příběh.
Ano, je to perfektní.

Fajn je taky kresba. Epting umí a je nádhera se na jeho práci dívat. Protože v kombinaci s barvou (Elizabeth Breitweiser) to je nádhera. Sice i ty ukázky bez barev jsou fajn, ale tady jsem moc ráda za barvičky a práci s nimi. Příběhu to moc slušelo a celé se moc povedlo :)

Tohle byla prostě pecka. Děkuji moc, pánové a dámo :)

Steeldude
23.04.2023 3 z 5

Tak někdo musí být první... Za mě byl tenhle komiks naprosto průměrná akční špionážní série. Ano, je víceméně neobvyklé, že hlavní postavou je žena, ale tam zajímavosti i končí.

Patnáct svazků jsou ve skutečnosti 3 příběhy, přičemž každý má 5 kapitol. Kresba je hezká, ale příběh a postavy mi přišly takové nemastné, neslané... Nevím no. Bonusy o dějinách špionážních románů na konci knihy mi ve výsledku přišly jako nejzajímavější, což je celkem smutné, když uvážím, že mají jen 6 stran.

Po celou dobu čtení jsem se nedokázal zbavit pocitu, že celému příběhu něco "chybí".
Každopádně i tak jsem se vcelku dobře bavil, ovšem ale nemohu dát vyšší skóre než 3*. Na 4 to prostě není.

OldaB
09.04.2023 5 z 5

Špionážní thriller s hodně zajímavou hlavní hrdinkou. Brubaker opět nezklamal.

Disease
04.04.2023 5 z 5

Za plný počet, i když pořádně si to užiju nejspíš až při dalším čtení.

Terva
15.01.2023 5 z 5

„To je potíž se špiony . . .
až moc snadno
si dokážete představit,
že to hrají na dvě strany.
Pořád jen lžou a mají tajemství.“

„Proč, když přijde na ženské, jsou géniové vždycky největší blbci?“

Po rozbalení a očuchání jsem letmo prolistoval, abych věděl, do čeho jdu. Kresba je nádherná a já se úplně tetelil, abych už konečně otočil na první list. A pak už to šlo samo. „Tehdy mi došlo, jak nebezpečná vlastně Velvet Templetonová je.“ Jedna věc mě tam rozesmála. Na jedné dvojstraně je výpis akcí agentky Velvet s krycím názvem Valentine. Což není k smíchu, ale v jednom okně je nápis Praha 1956 a Valentine tam mlátí dva chlapi. Jenže v pozadí je vidět moře!!!!! Rozhodně to není jen Vltava, je to širší. V Praze? Topografie tady trošku nezafungovala. Ne nadarmo jsem si vzpomněl na slova jednoho nejmenovaného amerického agenta: „Praha? To je někde u Vídně.“

Malá ochutnávka:
Takže tu nejde jen o smrt X-14 . . . Táhne se to mnohem dál.
Ať mě k útěku donutil kdokoliv, škodil uvnitř ARC-7* už pár dekád a ukradli mi celý život. A celou tu dobu zblízka sledovali, co se ze mě stalo. Ale museli zapomenout, kým jsem bývala. Postarám se, aby to byla jejich poslední chyba.
* Allied Reconnaissance Commission

První čtyři kapitoly to byla velká akční a špionážní jízda. Pak to trochu zabředlo do vzpomínek a vznikl lehký útlum děje. Ale vzpomínky jsou někdy důležité. Tak že konec nostalgie a už to zase jede. V kapitole šest je úvod věnován Praze 1956. Ale nic pořádně není vidět. Ale neva. Kresba je nádherná, Steve Epting tohle umí. Jeho Kapitán Amerika je toho už dávno důkazem. A Ed Brubaker? Má vůbec smysl se o něm rozepisovat ve chvále? Stal se legendou ještě dřív, „Než skončí žití“.

Citát: Pár moudrých mužů dokáže napravit svět pokud jim nebude stát v cestě všechna ta byrokracie.

Když jsem se po skončení tohoto perfektního akčního příběhu prohlížel bonusové materiály na konci knihy zíral jsem také, stejně jako na příběh samotný. Jsou tu skici a pérovky a posléze vybarvená stránka. Je zvláštní, jak vzniká komiks a jsem rád za ukázky. Ale co mě nejvíce zaujalo je černobílá dvoustrana. Ještě před tím, že to Elizabeth Bretweiserová dobarvila. V tom černém noirovém hábitu to snad vypadá ještě líp než konečná fáze této knihy. Bylo by zajímavé vidět celý ten příběh jen v černé a bílé. Ale, i obarvená verze je prostě perfektní. Doporučuji!

Citát: Já myslel, že mělo jít o vaši sekretářku?!

iceVS
31.12.2022 5 z 5

Skvělý, skvělý, skvělý...
A do Velvet jsem se zamilovala taky :-D
Brubaker & spol. prostě umějí...

..."Horší to bude jen stěží, slečno Templetonová.
Věřte, mi bude."

Mluví mi z duše, holka :-)

jan8470
26.11.2022 5 z 5

Já jsem se do Velvet zamiloval a rozhodně si ji přečtu znovu. Brubaker v ní dokázal, že dokáže skvěle vyprávět nejenn příběhy kriminálníků či samozvaných mstitelů. Nakladatelství BBArt tedy patří dík za další skvělý komiks do sbírky a nezbývá než se těšit na mistrův první scénáristický počin, příběh Soukromého detektiva Jacka Harrimana Místo činu.

MARTh
10.11.2022 5 z 5

Za mě parádní komiks, špionážní drama přesně podle mého gusta, kresba jako vždy nádhera, příběh sice předvídatelný, ale na napětí to ničeho neubíralo. Velvet teda super akční koc :-) Drobně mě rušilo jen časté skákání v ději a čase, ale s tím jsem dopředu počítal a držel pozornost, takže kvalitu příběhu to (alespoň za mě) nijak nesnižovalo. Knihu jsem si moc užil, stejně jako ostatní Brubakerova díla, se kterými jsem měl tu čest trávit volný čas....5*

Ivan Kučera
01.11.2022 4 z 5

Schválne som si pozrel, čo všetko som od Brubakera čítal. Okolo 15 vecí. A z toho... chvíľa napínavého ticha... ani jednu zlú! Skvelá Velvet túto tradíciu našťastie neporušila. Uznávam síce, že ide zrejme o Edovo najkomplikovanejšie dielo, ale to predsa nič nevypovedá o jeho nekvalite, skôr naopak. Keďže sa dej odohráva medzi špiónmi a organizáciami takými tajnými, že o nich nevedia ani konkurenčné tajné organizácie, je pochopiteľné, že musíte mať neustále oči ako na stopkách a všímať si detaily. Ono celkovo ide o dielo určené dospelému, zrelému čitateľovi. Napriek tomu je dej vcelku v pohode prehľadný a priamočiary, skoky v čase samozrejme robia svoje, ale osobne každý komiks čítam minimálne dvakrát v rýchlom tempe po sebe a musím povedať, že pri repríze som fakt mal v podstate vo všetkom jasno. Velvet je rozvážne, komplexné dielo. Obsahuje síce tonu (priam veľkolepej) akcie a nakreslené Steveom Eptingom (Captain America: Zimní voják) je to skutočne neskutočne, ale proste akcia nie je na programe dňa, to by sme scenáru krivdili a to si nezaslúži. Spomenúť musím nielen famóznu prácu koloristky Elizabeth Breitweiserovej (Zatmívačka), ale aj tvrdú väzbu, prebal, lacetku a plno parádnych bonusov (alternatívne obálky, eseje, skice, komiksový trailer...).

puml
15.10.2022 5 z 5

Parádní atmosférický špionážní akční thriller, kde se zápletka tváří sofistikovaněji, než ve skutečnosti je. Jedná se veskrze o přímočarou akci.

Práce špiónů je tu zachycena dobře a hlavní devízou je psychologie. Ta nejistota a paranoia z toho úplně čiší, i to, že je to vlastně celé tak trochu "hra na moc", na které jsou často ti povětšinou dost psychopatičtí agenti závislí. To je velké plus a je to znát nejen z příběhu ale i z té parádní kresby. Mnohem lepší, řekl bych, než Captain America, kde mě ta kresba, nebo spíš barva tak neseděla. Tady je práce s barvou naprosto zásadní a ty různé valéry samětově fialové a modré barvy tomu dávají takřka filmově neo-noirovou atmosféru známou především z filmů Davida Lynche nebo Davida Finchera. Atmosféru 70. let se podařilo vystihnout naprosto skvěle.

Trochu škoda té překombinovanosti v závěru (spoiler: tu vsuvku s Nixonem bych asi oželel, stejně jako s tou spálenou mrtvolou a stoličkou; myslím, že na identifikaci se bere v potaz celý chrup a ne jen jedna stolička, taky je tam pár zbytečných časových lapsů, které dost bijí do očí, to ve výsledku trochu sráží jinak tu poměrně propracovanou a inteligentní zábavu, která ale asi vznikala dost narychlo, což je asi jediné Brubakerovo negativum, že toho dělá tolik, že si pak sem tam něco nepohlídá).

Taky mi hned od začátku bylo jasné, kam to celé asi povede, kdo takříkajíc tahá za nitky, nevadí to, i tak je to napínavé, hlavně vše s Damianem Lakem, to byly nejsilnější scény. Nakonec se možná dočkáme i pokračování, což je dobrá zpráva. Velvet mě bavila moc. Procentuálně bych to rozdělil asi následovně: příběh 85%; kresba a atmosféra 100%.

GoodGames
14.10.2022 5 z 5

Velvet je skvelý špionážno-akčný thriller, v ktorom budete viackrát prekvapení udalosťami. Ed Brubaker vytvoril poriadne zamotaný príbeh s veľmi sympatickou hlavnou hrdinkou, ktorej budete na jej nebezpečnej ceste za pravdou určite fandiť. Veľa akcie, úchvatný vizuál a zaujímavý príbeh v kompletnej edícii v jednej perfektne spracovanej knihe. Tých 416 strán je poriadna nálož, nevedel som sa od čítania odtrhnúť a knihu som dočítal na jeden dych.

Fuckenbrau
11.10.2022 4 z 5

Dobře řemeslně zvládnutá tajno agentská žánrovka od mistra brutálních noirů. Na čtení příjemné, plné spousty různých "studenoválečných" klišé, ale vlastně proč ne. Příjemná kresba i příjemná cesta na různá místa po světě, občas sex... no vlastně, proč by neměl Ed Brubaker psát scénáře k Bondovským comicsům? Tímhle si o to dostatečně nahlas říká.